Οι πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο μωρό σας μοιάζουν με ανεμοστρόβιλο από επισκέψεις και γιορτές. Αλλά στη συνέχεια αρχίζουν οι φοβερές «στεναχώριες των έξι εβδομάδων».

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε αυτό το σημείο, η ακοή του μωρού έχει αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να διακρίνει τα πρόσωπα των γονιών του από τα ξένα και τα χαμόγελα αρχίζουν να σχηματίζονται.

Αυτές οι ευτυχισμένες στιγμές μπορεί να παραβλέπονται επειδή το νεογέννητο σας βιώνει επίσης μια έξαρση ανάπτυξης, αλλαγές στον ύπνου και μερικές φορές κολικούς.

Διαβάστε επίσης: Νεογέννητο: Το μωρό μου εχει λόξυγγα, είναι φυσιολογικό;

Δείτε 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

1. Απολαύστε τα χαμόγελα

Το νεογέννητο μπορεί να φαίνεται να χαμογελάει, αλλά πρόκειται για αντανακλαστικά χαμόγελα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι μύες του μωρού σας λειτουργούν όπως πρέπει.

Αλλά ξεκινώντας μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων, τα μωρά αναπτύσσουν ένα κοινωνικό χαμόγελο. Αυτό συμβαίνει όταν το νεογέννητο χρησιμοποιεί ολόκληρο το πρόσωπό του και όχι μόνο το στόμα του.

Όταν το μωράκι σας αρχίζει να ανταποκρίνεται σε εσάς, είναι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο. Μπαίνετε μέσα, αρχίζει να κουνιέται, να γουργουρίζει, να χαμογελάει ή να γέρνει το κεφάλι του προς το μέρος σας. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις πολύτιμες στιγμές στο έπακρο.

Αφιερώστε χρόνο απλά κοιτάζοντας το μωρό σας ή κάνοντας του αστείες γκριμάτσες. Αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διάθεσή σας, ειδικά αν νιώθετε πεσμένοι κάποια στιγμή. Είναι επίσης καταπληκτικό για το δέσιμό σας.

2. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας

Τα στατιστικά στοιχεία του Maternal Health Matters δείχνουν ότι μία στις πέντε μητέρες αντιμετωπίζουν κάποιο περιγεννητικό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Η επιλόχειος κατάθλιψη συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εγκυμοσύνη και μπορεί να είναι εξουθενωτική. Επηρεάζει μεταξύ 7 και 20% των μαμάδων.

Αν είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με το πώς αισθάνεστε, ίσως διαπιστώσετε ότι αυτό ανοίγει έναν εντελώς νέο τύπο συζήτησης με κοντινούς σας ανθρώπους και έναν ασφαλή χώρο για να εκφραστείτε.

Η απόκτηση ενός μωρού είναι μια τεράστια μεταβατική και ανατρεπτική περίοδος που μπορεί να συνεπάγεται απώλεια επαφής με ανθρώπους και υπάρχοντα δίκτυα, όπως οι συνάδελφοι στη δουλειά.

3. Προετοιμαστείτε για την αναπτυξιακή «έκρηξη»

Στην ηλικία των έξι εβδομάδων, το μωρό σας έχει ξεκινήσει μια αναπτυξιακή έξαρση που θα διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν μια ολόκληρη ζωή για τους νέους γονείς. Τα νεογέννητα σε αυτό το στάδιο βιώνουν αυξημένη πείνα, διαταραγμένες συνήθειες ύπνου και πόνους ανάπτυξης. 

Μέχρι τη συμπλήρωση έξι εβδομάδων, μπορεί να νομίζετε ότι το μωρό σας έχει μπει σε μια μικρή ρουτίνα. Όμως ξαφνικά θα χρειαστεί να το ταΐζετε ακόμη περισσότερο επειδή αναπτύσσεται τόσο γρήγορα.

Προσοχή για κολικούς

Οι κολικοί το υπερβολικό, συχνό κλάμα σε ένα μωρό που φαίνεται να είναι κατά τα άλλα υγιές είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει έως και ένα στα πέντε μωρά. Χαρακτηρίζεται ως απαρηγόρητο κλάμα για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα, για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Η κατάσταση κορυφώνεται συνήθως στις έξι με οκτώ εβδομάδες και υποχωρεί μέχρι τους τρεις με τέσσερις μήνες. Συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Απλά μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους γονείς όταν το μωρό κλαίει πιο συχνά, δεν ξέρετε τι χρειάζεται και δεν κοιμάστε αρκετά.

Χρόνος στην κοιλίτσα

Μπορεί να τους αρέσει, αλλά ακόμη και αν τα βάζετε κάτω για λίγα λεπτά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του αυχένα τους και σημαίνει ότι μπορείτε να παίξετε μαζί. Είναι ένας τρόπος να τα βοηθήσετε να αλληλεπιδράσουν και να έχουν οπτική επαφή και μια αλλαγή σκηνικού και για τους δυο σας.

Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε πώς να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων στη βρεφική ηλικία. Και ένας από τους καλύτερους δοκιμασμένους και αληθινούς τρόπους είναι να περνάνε λίγο χρόνο σε αυτή τη στάση.