Θυμάσαι την τελευταία φορά που έπαιξες επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά σου; Μήπως ήταν μια βραδιά που κύλησε όμορφα και με γέλια ή κατέληξες να ακούς για ώρα κλάματα; Επειδή τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας υπέροχος τρόπος για να δεθείς με τα παιδιά σου πάμε να δούμε 4+2 προτάσεις επιτραπέζιων παιχνιδιών για πανέμορφα σαββατοκύριακα με όλη την οικογένεια.

Η αλήθεια είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι ικανό να βγάλει στην επιφάνεια τον πιο ανταγωνιστικό σου εαυτό. Ειδικά για μερικούς, μια απλή παρτίδα UNO για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για έναν επικά ασήμαντο καβγά με τρομερή όμως δυναμικότητα. Επειδή αυτό όμως είναι καλό να μην συμβεί με τα παιδιά μας, ας βάλουμε στην άκρη για λίγο τη μαχητικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας για να ευχαριστηθούμε τα επιτραπέζια που θα παίξουμε μαζί τους.

Πριν σου προτείνουμε συγκεκριμένα επιτραπέζια, πάμε να δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους.

Αρχικά, όπως θα ξέρεις ήδη, το να επιλέξεις να παίξεις με τα παιδιά σου και όχι να λιώσεις στο νέτφλιξ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δεθείς ακόμα περισσότερο μαζί τους. Το αντιλαμβανόμαστε πως ως γονείς βρισκόμαστε συχνά απασχολημένοι με τη δουλειά και τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Ως αποτέλεσμα της απαιτητικής μας ρουτίνας, δεν μπορούμε με τίποτα να βρούμε χρόνο για να περάσουμε με τα παιδιά μας. Τα σαββατοκύριακα μας είναι αυτά που μένουν συνήθως για να μοιραστούμε όμορφες στιγμές παρέα τους.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια λοιπόν, παρέχουν μια ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική και ελκυστική δραστηριότητα για να συνδεθούμε αλλά και να μάθουμε καλύτερα τα παιδιά μας. Επιπλέον, το ήξερες ότι συνδράμουν τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες;

Τι εννοούμε; Παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν μεταξύ άλλων να περιμένουν τη σειρά τους, να συνεργάζονται με τους άλλους, να ακολουθούν κανόνες. Ακόμη, μέσω των όσων αναφέραμε και άλλων αναπτύσσουν δεξιότητες κριτικής σκέψης, βελτιώνουν την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα αλλά και να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις σε συγκεκριμένο χρόνο ή υπό πίεση. Αυτές τις δεξιότητες την ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους, υιοθετώντας τις στην πολύπλοκη προσωπικότητά τους.

Πάμε όμως τώρα να δούμε 4+2 επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια.

1 – Φιδάκι

Το φιδάκι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο κλασικά και ενδιαφέροντα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορείς να παίξεις με παιδιά μικρής ηλικίας. Έχει εύκολους κανόνες και πέρα από την αγωνία που σου δημιουργεί καθώς ρίχνεις τα ζάρια, διαθέτει και μια πολύχρωμη καρτέλα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν σε έναν γύρο του.

2 – Μάντεψε ποιος

Μιλώντας για διαχρονικά παιχνίδια δεν μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός λίστας το αγαπημένο «Μάντεψε ποιος». Αποτελεί ένα κλασικό και αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι. Έχοντας μόνο μια ερώτηση σε κάθε γύρο, προσπαθείς να μαντέψεις ποιον χαρακτήρα έχει διαλέξει ο “αντίπαλός” σου. Πρόσεξε μόνο να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις την κατάλληλη στιγμή!

3 – Monopoly

Επειδή δεν γίνεται να συνθέσεις μια λίστα με επιτραπέζια παιχνίδια χωρίς να συμπεριλάβεις μια monopoly, σου προτείνουμε την “Monopoly Ταξίδι στον κόσμο”. Όπως προδίδει και το όνομά της, μέσα από το όμορφο ταμπλό της θα γνωρίσεις τον κόσμο, διάφορες χώρες, περιοχές και αξιοθέατα. Και όλα αυτά, παίζοντας όπως κάθε φορά με τους κλασικούς κανόνες μιας Monopoly.

4- Twister

Για εσένα που είσαι ή απλώς αισθάνεσαι πιο αθλητικός τύπος έχουμε το twister. Αποτελεί το απόλυτο παιχνίδι ισορροπίας, ευλυγισίας και… γέλιου! Ετοιμάσου να φας καζούρα από τα παιδιά σου που δεν μπορείς να ακουμπήσεις το σωστό χρώμα με το σωστό χέρι ή πόδι σου!

5 – Ticket to Ride

Ψάχνεις για ένα παιχνίδι στρατηγικής που είναι τέλειο για μεγαλύτερα παιδιά; Τότε το Ticket to Ride είναι από τις καλύτερες επιλογές σου! Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να μαζέψεις κάρτες τρένου και να δημιουργήσεις διαδρομές σε όλον τον κόσμο! Όποιος παίκτης διαθέτει τους περισσότερους πόντους, είναι και ο νικητής.

6 – Dixit

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις! Το Dixit θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή χάρη στις πανέμορφες κάρτες του. Είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα σε ιντριγκάρει και θα συνεισφέρει στη φαντασία σου. Αξίζει πραγματικά να το παίξεις μαζί με τα παιδιά σου.