Ο σεβασμός, η στοργή, η εμπιστοσύνη αποτελούν θεμέλια ώστε τα παιδιά σε κάθε τους φάση να αισθάνονται ασφαλή στο οικογενειακό τους περιβάλλον στο οποίο θα ευνοείται η επικοινωνία και θα αναπτύσσονται στενοί δεσμοί.

Η εμπιστοσύνη βέβαια μεταξύ γονέων και παιδιών δεν επιτυγχάνεται σε μια μέρα. Είναι ένας διαρκής «αγώνας» που όμως μπορεί να γίνει πιο ευχάριστος μέσω δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις στιγμές σύνδεσης, συνομιλίας και αμοιβαίας υποστήριξης. Ποιες είναι κάποιες από αυτές;

 

 

 

Διαβάστε επίσης: «Δεν ήμουν εγώ»: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αναλάβει την ευθύνη

 

 

 

3 δραστηριότητες για να «χτίσετε» την εμπιστοσύνη με τα παιδιά

 

 

 

 

#1 Άλμπουμ φωτογραφιών

Η εμπιστοσύνη ορίζεται ως ο βαθμός στον οποίο νιώθουμε ασφαλείς με ένα άλλο άτομο. Συνεπάγεται μια βαθιά αμοιβαία κατανόηση και τη σιγουριά ότι μπορείς να είσαι ευάλωτος μπροστά στον άλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό το άτομο δεν θα μας βλάψει και θα επιδιώκει πάντα το καλό μας.

Η σχέση εμπιστοσύνης είναι σημαντικό να είναι αμφίδρομη. Δηλαδή, πρέπει να γνωρίζετε καλά το παιδί σας, αλλά να του δίνετε και την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για εσάς. Δεν αρκεί να το ρωτήσετε για τη μέρα του ή τα συναισθήματά του, πρέπει επίσης να είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε μαζί του το πώς νιώθετε, το πώς είναι η ζωή σας και κάποιες από τις εμπειρίες σας. Για αυτό το λόγο, το να δείτε ένα άλμπουμ φωτογραφιών μαζί είναι μια καλή επιλογή.

Δείξτε στο παιδί φωτογραφίες από την παιδική σας ηλικία, την εφηβεία, από όταν παντρευτήκατε κτλ. Ενώ τις κοιτάτε μαζί, μοιραστείτε μαζί του το πώς ήσασταν σε κάθε στάδιο, τι νιώθατε, πώς ζήσατε αυτές τις στιγμές. Θα θέλει να ανακαλύψει περισσότερα για την ιστορία σας, θα σας καταλάβει καλύτερα και θα έρθετε ακόμα πιο κοντά.

 

 

 

 

#2 «Μου αρέσει, δεν μου αρέσει»

Ένας καλός τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας στο παιδί σας είναι να ενδιαφερθείτε για τα γούστα και τις προτιμήσεις του. Μερικές φορές, κάνουμε το λάθος να απορρίπτουμε τη σειρά που βλέπουν τα παιδιά μας ή να υποτιμούμε τη μουσική που ακούν. Ωστόσο, όλα αυτά είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά του. Αφιερώστε χρόνο για να μοιραστείτε μεταξύ σας τις αγαπημένες σας ταινίες, τα μουσικά γκρουπ ή δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Για παράδειγμα, κάθε πρωί όταν πηγαίνετε στο σχολείο με το αυτοκίνητο, ο καθένας με τη σειρά κάθε μέρα μπορεί να επιλέγει τα τραγούδια που θα ακούσετε μαζί. Ένα χαλαρό βράδυ, μπορείτε να φάτε παρακολουθώντας το πρόγραμμα που έχει επιλέξει είτε το παιδί είτε εσείς. Τα Σαββατοκύριακα, μπορείτε να προγραμματίσετε οικογενειακές δραστηριότητες που θα επιλέγει κάθε μέλος της οικογένειας εναλλάξ.

Σκοπός είναι να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, να μοιράζεστε απόψεις και να μαθαίνετε περισσότερα για τα γούστα του παιδιού και εκείνο με τη σειρά του για τα δικά σας.

 

 

 

 

#3 «Σήμερα χάρηκα επειδή»…

Προκειμένου να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη, είναι ωφέλιμο να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με τα παιδιά μας και να τις λαμβάνουμε υπόψη στην καθημερινή μας ζωή. Αυτή η «μοιρασιά» μπορεί να γίνει το βράδυ, είτε στο βραδινό φαγητό είτε πριν τον ύπνο. Ο ένας μπορεί να μιλήσει στον άλλον για τα εξής:

  • Μια στιγμή της ημέρας για την οποία είστε ευγνώμονες (με άλλα λόγια, την καλύτερη στιγμή της ημέρας).
  • Μια κατάσταση που σας ανησυχεί ή σας έχει προκαλέσει άγχος, φόβο ή θλίψη.

Σκοπός είναι να μπορούμε να ακούμε ο ένας τον άλλον και να προσφέρουμε υποστήριξη και συμβουλές. Δε χρειάζεται να μιλάμε για μεγάλες ανησυχίες, καθώς τα μικρότερα παιδιά δεν πρέπει να επιβαρύνονται με προβλήματα ενηλίκων. Ωστόσο, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας ποια ρούχα πιστεύει ότι μπορείτε να φορέσετε στην αυριανή σας συνάντηση ή πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη συνταγή για  τα μακαρόνια… Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε το παιδί να νιώθει πως το λαμβάνετε υπόψη και όπως το καθοδηγείτε για τη δική του ημέρα, αντίστοιχα κι αυτό μπορεί να σας παρέχει έως ένα σημείο, το ίδιο.

 

 

 

 

 

Άλλοι τρόποι που ενισχύουν την εμπιστοσύνη

 

 

 

«Διεκδικητική επικοινωνία»

Για να βελτιώσετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, δεν μπορείτε να εστιάζετε μόνο στις θετικές πτυχές. Πρέπει επίσης να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε και τις πιο άβολες καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν υπήρξε παρεξήγηση ή διαφωνία μεταξύ εσάς και του παιδιού, όταν ηρεμήσετε, καθίστε και μιλήστε για αυτό.

Με τη σειρά, μπορείτε να εκφράσετε τη γνώμη σας για διάφορα σημεία της σύγκρουσης, για παράδειγμα:

  • Ποιο νομίζετε ότι ήταν το πρόβλημα;
  • Πώς νιώσατε κατά τη διάρκεια της λογομαχίας;
  • Τι θα θέλατε να είχε πει ή να είχε κάνει η άλλη πλευρά;
  • Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να βελτιώσετε σε ατομικό επίπεδο για την επόμενη φορά;

Είναι πολύ σημαντικό αυτή η συζήτηση να γίνεται χωρίς καμιά κριτική. Σκοπός της είναι να ακούσετε πραγματικά τι σκέφτεται, αισθάνεται και χρειάζεται το παιδί. Με τα μικρά παιδιά, η όλη διαδικασία μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ωστόσο, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συνεργαστείτε μαζί τους σε θέματα επικοινωνίας και συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς και να τα βοηθήσετε να γίνουν πιο αποφασιστικά.

 

 

 

Οικογενειακό… συμβούλιο

Αυτό μπορεί να γίνεται πού και πού. Στο οικογενειακό συμβούλιο μπορείτε να συζητήσετε τους κανόνες που υπάρχουν μέσα στην οικογένεια και τη δυνατότητα να τροποποιηθούν ή να γίνουν πιο ευέλικτοι. Μπορείτε να συζητήσετε, για παράδειγμα, το είδος των δραστηριοτήτων για τις οποίες είναι υπεύθυνο το παιδί και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του.

Καθώς μεγαλώνει, το παιδί θα απαιτεί περισσότερη ανεξαρτησία και εμπιστοσύνη από εσάς. Τότε, μπορείτε να καταλήξετε σε συμφωνίες που να ικανοποιούν όσο γίνεται περισσότερο και τις 2 πλευρές.