Μετά τη γέννηση του μωρού, η «βαρετή» προηγουμένως ρουτίνα, μπορεί να μοιάζει πλέον σαν ένα άπιαστο… όνειρο. Οι συνεχείς ανάγκες του μωρού είναι φυσικό να αναστατώνουν το σταθερό μας πρόγραμμα και πολλές φορές, όσο κι αν προσπαθούμε είναι ανέφικτο να ξαναμπούμε σε αυτό, τουλάχιστον μέχρι το μωρό μας να γίνει 3 μηνών. Αν το καλοσκεφτούμε ωστόσο, το καθημερινό πρόγραμμα ενός μωρού φαντάζει απλοϊκό αφού βασικά περιλαμβάνει τα γεύματα, τις ώρες του ύπνου, το παιχνίδι, τη βόλτα και στιγμές για χάδια και αγκαλιές με τη μαμά και τον μπαμπά… Το δύσκολο κομμάτι σε όλο αυτό είναι πως τα μωρά συχνά συμπεριφέρονται απρόβλεπτα και έχουν ανάγκη από αλλαγές ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους.

 

 

Μην βιαστείτε όμως να απογοητευτείτε. Είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για καθετί που αφορά το μωράκι, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κι άλλο παιδί στην οικογένεια. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα για κάποιες από τις δραστηριότητές του, όπως για παράδειγμα το ωράριο του ύπνου και να είστε πιο ελαστικοί σε άλλες (π.χ. στις ώρες του φαγητού ή της βόλτας).

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Μωρά του Μαΐου: Τι ξεχωριστό έχουν;

 

 

 

Τα πλεονεκτήματα της ρουτίνας για εσάς και το μωρό σας

 

 

 

Το μωρό:

 

  • Όταν γνωρίζει τι να περιμένει κάθε φορά, νιώθει ασφάλεια.
  • Μαθαίνει καινούρια πράγματα εύκολα μέσω της επανάληψης.
  • Είναι πιο εύκολο να περνά χρόνο με άλλους ανθρώπους  όπως, για παράδειγμα, με γιαγιάδες ή μπέιμπι σίτερ, εφόσον τηρούν τη ρουτίνα του.

 

 

Εσείς:

 

  • Νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης, κάτι πολύ σημαντικό σε μια φάση της ζωής σας που θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται από το απόλυτο χάος…
  • Έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίζετε την καθημερινότητά σας ώστε να μπορείτε να αφιερώνετε και κάποιες ώρες στον εαυτό σας, κάτι που είναι ευεργετικό αλλά και απαραίτητο για τις νέες μητέρες.

 

 

 

Εστιάζοντας στη ρουτίνα του ύπνου

 

 

Η καθιέρωση ενός αυστηρού προγράμματος ύπνου είναι επιτακτική, ώστε να μπορεί όλη η οικογένεια να ξεκουράζεται και να ανακτά τις δυνάμεις της. Ήδη από την πρώτη μέρα που το μωρό θα έρθει στο σπίτι φροντίστε να κάνετε ξεκάθαρη τη διαφορά ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα. Για να το πετύχετε:

  • Αποφύγετε να παίζετε με το μωρό σας όταν πλησιάζει η ώρα του βραδινού ύπνου.
  • Βγάλτε του τα ρουχαλάκια του και φορέστε του πιτζάμες.
  • Χαμηλώστε τα φώτα στο υπνοδωμάτιό του.
  • Κλείστε την τηλεόραση.
  • Αν χρειαστεί να αλλάξετε την πάνα του, κάντε το σιωπηλά και με αργές κινήσεις.
  • Ακολουθώντας καθημερινά το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα που σχετίζεται με τον ύπνο (π.χ. πρώτα μπάνιο, μετά γάλα, άλλαγμα πάνας και νάνι) θα βοηθήσετε το μωρό σας να καταλάβει σιγά σιγά ότι μόλις πέσει η νύχτα πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να κοιμηθεί.