Οι πρώτες λιακάδες για τα παιδιά είναι περίπου ό,τι το σήμα της εκκίνησης για τους δρομείς, το ασπρόμαυρο σημαιάκι για τους οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων ή το κόκκινο πανί για τους ταύρους: σημάδι ξεκάθαρο ότι ήρθε η ώρα να ξεχυθούν σε πάρκα, άλση και – λίγο αργότερα – παραλίες, να φωνάξουν «ε- ε- εκδρομή» στο σχολείο την ώρα της προσευχής και να παρακαλέσουν τους γονείς για άλλη μια βόλτα στην παιδική χαρά. Έχουν απόλυτο δίκιο. Αν οι χειμώνες είναι δύσκολοι για εμάς τους μεγάλους, για εκείνα το κλείσιμο στους τέσσερις τοίχους αποτελεί πραγματική πρόκληση και είναι ώρα να αποζημιωθούν για όλη τους την υπομονή.

Για εμάς τους γονείς, από την άλλη, οι ζεστοί μήνες του χρόνου φέρνουν νέες ανησυχίες: οι πτώσεις και τα χτυπήματα πολλαπλασιάζονται, τα έντομα απειλούν τα εκτεθειμένα παιδικά μπρατσάκια και – το κυριότερο – οι ευαίσθητες επιδερμίδες τους βρίσκονται αντιμέτωπες με την βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Τα καλά νέα είναι ότι ειδικά στην τελευταία περίπτωση (που είναι και μακράν η πλέον ανησυχητική) είμαστε σε θέση να τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά, για να απολαμβάνουν τις λιακάδες χωρίς να γεμίζει με έννοιες κανείς μας. Το κυριότερο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να επιλέξουμε τα σωστά παιδικά αντηλιακά και να τα εφαρμόζουμε ευλαβικά στην επιδερμίδα τους, στις ποσότητες και στη συχνότητα που απαιτείται.

Για εμάς, εδώ και χρόνια η επιλογή είναι μία και ακούει στο όνομα NIVEA SUN. Τους λόγους θα τους εξηγήσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Αρχίζουμε από τα αρχικά

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα αντηλιακά που επιλέγουμε για τους εαυτούς μας, όλα ξεκινούν από τα αρχικά «SPF» και «UVA/UVB». Το SPF προκύπτει από τις λέξεις «Sun Protection Factor» και είναι ο δείκτης προστασίας του προϊόντος, ενώ ο αριθμός που τον συνοδεύει – και θα πρέπει να ξεπερνά το 30 για τα παιδιά και το 50 για τα βρέφη – δείχνει κατά πόσες φορές αυξάνεται η προστασία από τον ήλιο σε σχέση με εκείνη που προκύπτει από τις φυσικές άμυνες της επιδερμίδας. Η βρεφική και παιδική επιδερμίδα έχει την ικανότητα να αυτοπροστατεύεται μόλις για μερικά λεπτά, ενώ της λείπουν και οι χρωστικές που θα αποκτήσει αργότερα και οι οποίες αυξάνουν τον χρόνο ασφαλούς παραμονής κάτω από τον ήλιο.

Τα αρχικά UVA και UVB από την άλλη, αναφέρονται στα είδη της ηλιακής ακτινοβολίας απέναντι στα οποία προστατεύει τα παιδιά μας το προϊόν. Οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα και ευθύνονται για τις περισσότερες δερματικές παθήσεις και κακοήθειες, ενώ οι ακτίνες UVB προκαλούν το μαύρισμα και τα ηλιακά εγκαύματα. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται (δικαίως) δερματικές βλάβες, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς τα ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας ανήκουν στις κυριότερες αιτίες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Με λίγα λόγια, εφαρμόζοντας ευλαβικά αντηλιακό ευρέος φάσματος στα παιδιά μας, δεν φροντίζουμε μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον τους.

Μεταξένια προστασία

Κάπου εδώ αρχίζουν και οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των αντηλιακών που απευθύνονται σε ενήλικους και εκείνων που είναι κατάλληλα για τα παιδιά μας – και οι λόγοι που είναι προτιμότερο να μοιραζόμαστε εμείς το δικό τους αντηλιακό, παρά το αντίστροφο. Η παιδική (και ακόμη περισσότερο η βρεφική) επιδερμίδα είναι ως γνωστόν σαφώς πιο ευαίσθητη, με αποτέλεσμα να απειλείται εκτός των άλλων και από ηλιακές αλλεργίες. Για αυτό και θα πρέπει να αναζητούμε στην ετικέτα των παιδικών αντηλιακών την επισήμανση ότι θωρακίζουν τα μικρά μας και από τέτοιου είδους δερματικές αντιδράσεις, αλλά και ότι είναι παιδιατρικά και δερματολογικά ελεγμένα.

Σύνθεση… παντός καιρού

Τα παραπάνω ανήκουν στους κορυφαίους λόγους που τα παιδικά αντηλιακά NIVEA SUN έρχονται σταθερά πρώτα στις επιλογές μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ανθεκτικά στο νερό. Κι αν οι λόγοι που αυτό το χαρακτηριστικό τους είναι σημαντικό στη θάλασσα σου είναι ξεκάθαροι, κράτα στο μυαλό σου ότι έχει τεράστια σημασία και μέσα στην πόλη, όταν η υγρασία δεν προέρχεται από κυριολεκτικό νερό, αλλά από τον αναπόφευκτο ιδρώτα από το παιχνίδι κάτω από τον ήλιο.

Ασπίδα για το μέλλον τους

Η διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο δεν περνά μόνο μέσα από την προστασία της επιδερμίδας τους: απαιτεί και την προστασία του κόσμου στον οποίο θα μεγαλώσουν, θα κάνουν σχέδια και θα δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται. Για αυτό και ορισμένα από τα πιο δημοφιλή brands έχουν ρίξει τις δυνάμεις τους στην ανάπτυξη προϊόντων ηλιοπροστασίας που εκτός των άλλων είναι και φιλικά προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι ειδικοί της NIVEA SUN αναπτύσσουν αντηλιακά με συνθέσεις που είναι σε μεγάλο ποσοστό βιοδιασπώμενες και σέβονται το θαλάσσιο οικοσύστημα, αφού δεν περιέχουν τα UV φίλτρα Octinoxate, Oxybenzone, Octocrylene, ούτε και μικροπλαστικά. Και τα έχουν κλείσει σε συσκευασίες που είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ανακυκλωμένες ή ανακυκλώσιμες.

Βρες τις διαφορές

Όλα τα βρεφικά και παιδικά αντηλιακά NIVEA SUN πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές, παρέχοντας πολύ υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, έχοντας απαλές και αδιάβροχες συνθέσεις εμπλουτισμένες με βιολογικό χαμομήλι, μειώνουν το ρίσκο των αλλεργιών που προκαλούνται από τον ήλιο, προστατεύουν από τα εγκαύματα και τις μακροπρόθεσμες βλάβες της επιδερμίδας, ενώ απορροφούνται εύκολα, είναι ανθεκτικές στο νερό και δεν περιέχουν άρωμα. Τότε γιατί υπάρχουν τόσα πολλά; Κι εσύ ποιο πρέπει να επιλέξεις;

Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους – και σίγουρα δεν είναι μία και μοναδική. Από τον τρόπο εφαρμογής τους, που μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες και περιστάσεις, μέχρι την υφή και τη σύσταση που προτιμά το κάθε παιδί στην κάθε στιγμή, όλα τα αντηλιακά της σειράς έχουν τα δικά τους προτερήματα – και το πιθανότερο είναι ότι η συνύπαρξη δυο ή περισσότερων στο καλοκαιρινό νεσεσέρ θα σε εξυπηρετήσει περισσότερο από τη δέσμευση σε μία και μοναδική επιλογή.

Πάρε για παράδειγμα το NIVEA SUN Babies & Kids Sensitive Protect σε συσκευασία trigger spray, που σου επιτρέπει να εφαρμόσεις με μεγαλύτερη άνεση το αντηλιακό γαλάκτωμα ακόμη και στο πιο ζωηρό μωρό, εξασφαλίζοντας προστασία ευρέος φάσματος με SPF 50+ άμεσα και αποτελεσματικά – και την αντίστοιχη συσκευασία NIVEA SUN Kids Protect & Care που προσφέρει αντίστοιχη κάλυψη σε παιδιά άνω των τριών ετών, ώστε να απολαμβάνουν χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.

Παρά την πρακτικότητα και την άμεση αποτελεσματικότητά τους, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πανεύκολη εφαρμογή του NIVEA SUN Kids Protect & Care Roll-On, που διευκολύνει τις επαναλήψεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και μέσα στην πόλη, ακόμη και από τα ίδια τα παιδιά, ακόμη και στις μικρότερες περιοχές που παραμένουν εκτεθειμένες από τα καλοκαιρινά τους ρούχα.

Κι αν θέλεις την άποψή μας, το πραγματικό must-have προϊόν των διακοπών, αλλά και της καλοκαιρινής καθημερινότητας, είναι με σιγουριά το NIVEA SUN Kids Protect & Play Coloured που μετατρέπει την εφαρμογή του αντηλιακού σε παιχνίδι. Σε συσκευασία με σπρέι, τη στιγμή της εφαρμογής αφήνει χρώμα στην παιδική επιδερμίδα, το οποίο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εξαφανίζεται. Έτσι, οι μεγάλοι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι το προϊόν έχει απλωθεί ομοιόμορφα και τα παιδιά διασκεδάζουν με το «μαγικό» – επομένως, έχουμε και μεγαλύτερες πιθανότητες να τα πείσουμε να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από τα καστράκια και τις βουτιές για να βάλουν το αντηλιακό τους.

Extra tips για extra σιγουριά

Για να μην αμφιβάλλεις στιγμή για την ασφάλεια των παιδιών σου κάτω από τον ήλιο, θυμήσου:

  • Άπλωσε το αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι, ώστε να προλάβει να απορροφηθεί. Τους ηλιόλουστους μήνες, εφάρμοσε προϊόν στα εκτεθειμένα σημεία, ακόμη και αν το παιδί πρόκειται να πάει απλώς στο σχολείο. Έτσι θα είναι ασφαλές και σε περίπτωση εκδρομής.
  • Το αντηλιακό είναι απολύτως απαραίτητη ασπίδα προστασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να παρακάμψεις τα υπόλοιπα «τείχη». Τα πιτσιρίκια είναι σημαντικό να κάθονται σε σκιερά σημεία, η ομπρέλα θαλάσσης θα πρέπει να προσφέρει επίσης προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τα καλοκαιρινά ρούχα είναι καλύτερο να είναι μακριά, φαρδιά και να αποτελούνται από ανάλαφρα υλικά, ενισχύοντας κι άλλο τις άμυνες απέναντι στον ήλιο και τη ζέστη.
  • Ισχύει και για μικρούς και για μεγάλους: μετά από κάθε βουτιά, το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται εκ νέου. Ακόμη κι αν δεν μεσολαβήσει βουτιά, οι επαναλήψεις κάθε 1-2 ώρες είναι επιβεβλημένες για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των προϊόντων.
  • Το αντηλιακό δεν πρέπει απλώς να φτάνει – είναι προτιμότερο να περισσεύει. Υπολόγισε 6-7 κουταλιές του γλυκού για ολόκληρο το σώμα.
  • Γυαλιά ηλίου και καπέλα είναι απολύτως απαραίτητα αξεσουάρ, όχι μόνο ως επιπλέον δίχτυα ασφαλείας για την επιδερμίδα τους, αλλά και για την προστασία των ματιών τους και την αποτροπή της ηλίασης.