Τα παιδιά μπορεί να είναι αρκετά άτακτα και να επιδεικνύουν στιγμές στιγμές, κακή συμπεριφορά, ιδίως όταν είναι μικρά. Για τους ενήλικες που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι παιδί, πολλές από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να φαίνονται εντελώς παράλογες και βέβαια, απαγορευτικές. Είναι σημαντικό ωστόσο ως γονείς να θυμόμαστε ότι είναι η έκφραση των συναισθημάτων και όχι τα ίδια τα συναισθήματα που πρέπει να διορθωθούν.

Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τα συναισθήματα των παιδιών, ακόμα και όταν εκφράζονται άσχημα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: «Δεν ήμουν εγώ»: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να αναλάβει την ευθύνη

 

 

Αλλάζοντας την κακή συμπεριφορά, όχι τα συναισθήματα

 

 

 

Για να αλλάξετε την κακή συμπεριφορά των παιδιών, είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, αν πείτε στο παιδί να σταματήσει να κλαίει, στο μέλλον, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει τον πόνο ή να εμποδίσει τους άλλους να δουν ότι είναι λυπημένο. Εάν τα παιδιά πιστεύουν ότι το να είναι λυπημένα είναι κάτι κακό, είναι πιθανό να προσπαθήσουν να βάλουν ένα ψεύτικο χαμόγελο στο πρόσωπό τους και να μην θέλουν να μιλήσουν για αυτό που πραγματικά αισθάνονται.

Ο θυμός ή η θλίψη  από μόνα τους δεν είναι κάτι κακό. Είναι συναισθήματα που μας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει μέσα μας. Απλά, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να βρούμε το πώς θα τα εκφράζουμε με υγιή τρόπο.

 

 

 

 

Της συμπεριφοράς, προηγείται το συναίσθημα!

 

 

 

Είναι σημαντικό όπως είπαμε να διαχωρίσετε τα συναισθήματα που νιώθει το παιδί σας από τη συμπεριφορά που εκδηλώνει. Για παράδειγμα, το χτύπημα είναι συμπεριφορά και ο θυμός είναι συναίσθημα. Αντί να διδάξετε στο παιδί σας να μην… αισθάνεται, δώστε του να κατανοήσει τα συναισθήματα που νιώθει. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση σταδιακά να εφαρμόσει τεχνικές συναισθηματικής διαχείρισης.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μερικές φορές το να νιώθει θυμό είναι φυσιολογικό, αλλά η κακή συμπεριφορά δεν είναι. Δείξτε του ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για τα συναισθήματά του, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες για την κακή συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, η αυτοεκτίμησή του και η εμπιστοσύνη του σε εσάς και στον εαυτό του θα ενισχυθεί.

 

 

 

Αποδεχτείτε τα συναισθήματα, διορθώστε τη συμπεριφορά

 

 

 

Για να μάθουν τα παιδιά να συμπεριφέρονται καλά, το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Για να πραγματοποιηθεί αυτό:

 

 

 

Επισημάνετε στο παιδί τα συναισθήματά του

 

Ονομάστε το συναίσθημα του παιδιού ώστε να το αναγνωρίσει. Μπορείτε να του πείτε για παράδειγμα: «Βλέπω ότι είσαι λυπημένος-η γιατί αυτό το παιδί δεν ήθελε να παίξει μαζί σου».

 

Διδάξτε του τις κατάλληλες δεξιότητες αντιμετώπισης

 

Μάθετε στο παιδί να αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, αν είναι λυπημένο, μπορεί να ζωγραφίσει ή να γράψει πώς νιώθει, εάν είναι θυμωμένο, μπορεί να πάει μια βόλτα κτλ.

 

Αφήστε το παιδί να έχει τον έλεγχο του εαυτού του

 

Εάν το παιδί έχει κακή διάθεση, αφήστε το να δει ότι υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορεί να το κάνουν να παραμείνει σε αυτήν. Ύστερα, δείξτε τους πως υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές οι οποίες μπορούν να του φτιάξουν τη διάθεση. Αφήστε το λοιπόν να επιλέξει σε ποιο συναίσθημα και άρα συμπεριφορά προτιμά να παραμείνει.

 

Εφαρμόστε θετική πειθαρχία

 

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια ακατάλληλη συμπεριφορά, όπως το να σπάσει το παιδί ένα παιχνίδι επειδή θύμωσε, θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι λάθος. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε το παιδί να σκεφτεί ήρεμα τη συμπεριφορά του αυτή και όχι το συναίσθημα που έχει βιώσει.