Αν είστε νέα μαμά, πιθανότατα χρειάζεστε όλη τη βοήθεια που έχετε διαθέσιμη. Και ποιος μπορεί να σας στηρίξει συναισθηματικά καλύτερα από την ίδια σας τη μητέρα; Εξάλλου, το έχει ξανακάνει αυτό και μπορείτε να είστε ο πραγματικός σας εαυτός μαζί τους.

Αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Πολλές φορές μπορεί να μην ξέρει τον καλύτερο τρόπο να σας στηρίξει.

Αυτό που επιθυμούμε περισσότερο ως κόρες είναι να νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν και μας αγαπούν οι μητέρες μας. Και δεν θέλουμε να τσακωνόμαστε – ακόμη κι αν αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος της σχέσης μας.

Διαβάστε επίσης: Mom burnout: Πώς θα αποφύγετε την εξουθένωση

Το να γνωρίζετε τι σας σταματάει, όχι μόνο μπορεί να κάνει τη σχέση σας πιο ευχάριστη, αλλά θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να λάβετε τη φροντίδα που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή.

Πώς αλλάζει η σχέση μητέρας-κόρης όταν η κόρη γίνεται μητέρα και η μητέρα γιαγιά.

Η Rosjke Hasseldine διαπίστωσε ότι η σχέση μητέρας-κόρης είναι δια βίου, καθώς περνάμε από στάδια στη σχέση μας – για παράδειγμα, όταν η κόρη γίνεται έφηβη, μετακομίζει μόνη της, παντρεύεται και γίνεται η ίδια μητέρα. Καθώς η μητέρα και η κόρη φτάνουν σε ένα νέο αναπτυξιακό στάδιο, η σχέση τους θα πρέπει να προσαρμοστεί στα εκάστοτε ζητήματα.

Συχνά παρατηρείται μια αλλαγή στη δυναμική όταν η κόρη γίνεται μητέρα και η μητέρα γιαγιά. Αυτή μπορεί να μοιάζει κάπως έτσι:

  • Η κόρη έχει ανάγκη για περισσότερη αγάπη, προσοχή και συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  • Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδέες για το ποια είναι η «σωστή» υποστήριξη.
  • Η κόρη μπορεί να δει τη μητέρα της να αλληλεπιδρά με το εγγόνι με τρόπο που η ίδια δεν ένιωσε ποτέ.

Ο κύκλος της σχέσης μητέρας-κόρης συχνά επαναλαμβάνεται

Ίσως να μη γνωρίζατε την ιστορία της μητέρας σας και τη σχέση της με τη γιαγιά σας. Μπορεί να αντιμετώπιζε τις ίδιες προκλήσεις με εσάς, να προσπαθούσε να ισορροπήσει τη μητρότητα με την εργασία και την κοινωνική ζωή.

Μπορεί τότε να μην ένιωθε ότι λάμβανε την κατάλληλη υποστήριξη από τη μητέρα της. Μπορεί τώρα να προσπαθεί να σας δείξει υποστήριξη με τον τρόπο που χρειαζόταν κάποτε η ίδια, αλλά να μην είναι η βοήθεια που αποζητάτε εσείς.

Αυτός ο κύκλος δεν προήλθε από έλλειψη αγάπης, αλλά μάλλον από ανεπαρκή επικοινωνία. Είναι ζωτικής σημασίας για τις μητέρες και τις κόρες να ζητούν ανοιχτά αυτό που χρειάζονται η μία από την άλλη. Αυτό βοηθά να απελευθερώσετε οποιαδήποτε υποβόσκουσα απογοήτευση ή θυμό.

Δεν χτίζονται τείχη και δεν δημιουργείται απόσταση. Όταν οι μητέρες και οι κόρες κατανοούν η μία την άλλη, μπορούν να απολαμβάνουν τη σχέση τους για μια ολόκληρη ζωή. Με την κατανόηση έρχεται η αληθινή σύνδεση και η αγάπη.

Αποδεχόμαστε ότι οι μητέρες μας μπορεί να είναι περιορισμένες στην υποστήριξη που προσφέρουν ανάλογα με το τι έλαβαν οι ίδιες. Η ενσυναίσθηση είναι ένα τεράστιο μέρος κάθε σχέσης, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή μεταξύ μητέρας-κόρης. Μεγάλο μέρος της σχέσης μας είναι μια επανάληψη του παρελθόντος.

Ζητήστε αυτό που χρειάζεστε

Ως γυναίκες, είμαστε φοβερές στο να ικανοποιούμε τις ανάγκες όλων των άλλων. Μια νέα μαμά είναι επαγγελματίας σε αυτό. Αλλά αυτό που μας εξυπηρετεί πραγματικά είναι να μπορούμε να ζητάμε αυτό που χρειαζόμαστε για τον εαυτό μας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σχέση μητέρας-κόρης.

Γιατί αν μια κόρη δεν ξέρει πώς να ζητήσει αυτό που χρειάζεται, συνήθως ούτε η μητέρα της το ξέρει. Τότε, έχετε δύο γυναίκες σε σχέση μεταξύ τους που δεν μπορούν να ζητήσουν με ειλικρίνεια αυτό που χρειάζονται.

Αυτό οδηγεί σε παρεξηγήσεις και κακή επικοινωνία. Ένας τρόπος για να αρχίσετε να αλλάζετε αυτή την αφήγηση για τον εαυτό σας είναι να σταματήσετε να περιμένετε από εκείνη να σας ρωτήσουν τι χρειάζεστε και να ζητήσετε βοήθεια όταν την έχετε ανάγκη. Όσο περισσότερο το κάνετε αυτό, τόσο περισσότερο θα σας έρχεται φυσικά.