Τι θα ήμασταν χωρίς τις μαμάδες μας; Από την πρώτη στιγμή που ανοίγουμε το βλέμμα μας στη ζωή, μας κρατούν στην αγκαλιά τους, μας φροντίζουν, μας προστατεύουν. Μεγαλώνοντας, μας ακούν, μας στηρίζουν, μας επιπλήττουν όταν χρειάζεται, μας συμβουλεύουν. Είναι τυχαίο που κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, απευθυνόμαστε πάντα σε εκείνες; Μάλλον όχι… Αφού η μαμά ξέρει και όσο τετριμμένα κι αν ακούγονται συχνά τα λόγια της, έχουν ουσία, εμπειρία, αλάνθαστο ένστικτο και βάση. Γι’ αυτό άλλωστε και ό,τι πει, το βρίσκουμε τις περισσότερες φορές, «μπροστά μας».

 

 

Διανάστε επίσης: Mom burnout: Πώς θα αποφύγετε την εξουθένωση

 

 

 

Συμβουλές από τις μαμάδες που «χτίζουν» το χαρακτήρα μας

 

 

#1 «Μπράβο σου! Συνέχισε να προσπαθείς».

Αυτή η φράση μπορεί να ειπώθηκε σε διαφορετικές στιγμές στη ζωή μας. Όταν μάθαμε να διαβάζουμε, να γράφουμε, όταν καταφέραμε κάτι μόνοι σας. Οδεύοντας προς την ανεξαρτησία, αυτή είναι μια φράση που μας ακολουθεί σε όλη την ενήλικη ζωή και μας υπενθυμίζει πως υπάρχει πάντα αυτός ο ένας άνθρωπος που πιστεύει σε εμάς, ακόμα κι όταν εμείς οι ίδιοι χάνουμε το κουράγιο μας.

 

 

 

#2 «Εάν κάποιος πηδήξει στο γκρεμό, θα το κάνεις κι εσύ»;

Με άλλα λόγια, «κάνε πράγματα για τον εαυτό σου και επειδή εσύ πραγματικά το θες και όχι επειδή τα κάνει κάποιος άλλος».

 

 

#3 «Αν δεν πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου, κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

Καθώς μεγαλώνουμε, η μαμά μας μας ενθαρρύνει και μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε. Όχι μόνο θέλει να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά και να μην το βάλουμε κάτω.

 

.

.

 

Συμβουλές από τις μαμάδες που μας κάνουν προσεκτικούς

 

 

 

#4 «Μην αφήνεις κανέναν να σε εκμεταλλεύεται»

Και να «πατά» πάνω  στην καλοσύνη και την προθυμία σου…

 

 

 

#5 «Μην μιλάς ποτέ σε αγνώστους»

Αυτή η συμβουλή κάνει την εμφάνισή της από πολύ μικρή ηλικία, όταν ξεκινάμε το σχολείο, όταν πηγαίνουμε στο πάρκο κτλ. Είναι μια τυπική φράση που μας έχει προφυλάξει από τότε έως σήμερα.

 

 

 

#6 «Να προσέχεις μη σου ρίξουν τίποτα στο ποτό σου».

Και τότε και τώρα και πάντα…

 

 

 

Συμβουλές από τις μαμάδες που μας διδάσκουν καλούς τρόπους

 

 

 

#7 «Μην καμπουριάζεις»

Κάθε φορά που η μαμά μας μας έβλεπε να σκύβουμε μικρά, φρόντιζε να μας εφιστά την προσοχή για να έχουμε τη σωστή στάση.

 

 

#8 «Μην μιλάς με το στόμα γεμάτο»

Αν και η επιμονή της μαμάς να τρώμε όλο μας το φαγητό μέχρι και την τελευταία μπουκιά που ήταν «η δύναμή μας», ήταν κάπως υπερβολική, η συμβουλή του να μη μιλάμε με το στόμα γεμάτο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν ορθή.

 

 

 

#9 «Να προσέχεις στην τάξη»

Τα περισσότερα παιδιά έχουν την τάση να αποσπώνται και προτιμούν να παίζουν παρά να μελετούν ή να δίνουν προσοχή στην τάξη. Όταν πηγαίναμε σχολείο, η μαμά μας, ακόμα κι αν συμπεριφερόμασταν καλά και προσέχαμε στο μάθημα, φρόντιζε να μας υπενθυμίζει καθημερινά τη σωστή συμπεριφορά.

 

 

 

Και η φράση της καρδιάς μας

 

 

#10 «Ζακέτα να πάρεις»

Διότι ναι… Οι μαμάδες έχουν την «έκτη αίσθηση» και όσον αφορά τον καιρό. Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε ακόμα και κι αν «σκάει ο τζίτζικας» είναι να επιστρέψουμε στο σπίτι και να την πάρουμε!