Στις ΗΠΑ η πυκνότητα περιστατικών που οι γονείς ξεχνούν το παιδί τους στο αυτοκίνητο έχει οδηγήσει επιστήμονες να κάνουν λόγο για το «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» (Forgotten Baby Syndrome).

Ο David Diamond, καθηγητής ψυχολογίας, μοριακής φαρμακολογίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, είπε στο ABC News ότι επιστημονικές μελέτες του εγκεφάλου αποδεικνύουν ότι το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού υπάρχει στην πραγματικότητα.

«Είναι όταν ο γονέας χάνει εντελώς την επίγνωση ότι το παιδί βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο» αναφέρει ο David. «Είναι το σύστημα συνήθειας του εγκεφάλου μας. Μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε. Αυτό το σχέδιο που πρέπει να σταματήσουμε μια συνήθεια φαίνεται να καταστέλλεται.

Χάνουμε την επίγνωση του σχεδίου μας να διακόψουμε αυτή τη συνήθεια. Αυτά τα διαφορετικά συστήματα εγκεφάλου ανταγωνίζονται πραγματικά το καθένα άλλα».

Ο Diamond μελετά το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού από το 2004. Υπηρέτησε ως ειδικός μάρτυρας όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, δολοφονία ή κίνδυνο παιδικού κινδύνου σε θανάτους παιδιών από θερμοπληξία.

Γιατί συμβαίνει;

Με βάση την έρευνα του Diamond, έχει αναπτύξει μια υπόθεση για το πώς συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες.

Ο Diamond εξηγεί ότι όταν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ του «συστήματος μνήμης συνήθειας» και του «συστήματος μελλοντικής μνήμης» του εγκεφάλου και το «σύστημα μνήμης συνήθειας» υπερισχύει, τότε μπορεί να εμφανιστεί το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού.

Όταν γονείς πάνε στη δουλειά και ξεχνούν να αφήσουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, είναι συνήθως επειδή αυτό δεν είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, είπε ο Diamond.

Υπό συνθήκες στέρησης ύπνου ή άγχους, οι γονείς μπορεί να προβούν στις καθημερινές τους συνήθειες αυτόματα. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά, αντί για το σπίτι στον παιδικό σταθμό, εκτελείται αυτόματα, εξήγησε ο ειδικός.