Συχνά, στα μωράκια εμφανίζεται το «φιλί του αγγέλου» και το «δάγκωμα του πελαργού» που είναι κόκκινες καλοήθης κηλίδες και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν από μόνες τους με την πάροδο του χρόνου. Ας μάθουμε αναλυτικά γιατί δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε όταν τα βλέπουμε

 

 

Τι είναι τα αγγειακά σημάδια

 

 

Τα αγγειακά σημάδια μπορεί να εμφανιστούν από τη γέννηση ή κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του βρέφους και είναι τόσο κοινά που εμφανίζονται στο 40% των νεογνών.

 

 

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Πώς επηρεάζει τη στοματική υγεία των παιδιών;

 

 

Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι κόκκινα ή ροζ και πιο συχνά εμφανίζονται στα βλέφαρα, ανάμεσα στα μάτια ή στο πίσω μέρος του λαιμού. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των σημαδιών. Στην πραγματικότητα, μερικά είναι μικροσκοπικά και δύσκολα αντιληπτά, ενώ άλλα είναι μεγαλύτερα και πιο αισθητά. Γενικά πάντως, δεν απαιτούν κάποια συγκεκριμένη θεραπεία από δερματολόγο.

 

 

 

«Το φιλί του αγγέλου» και «το δάγκωμα του πελαργού»

Τα σημάδια αυτά ονομάστηκαν έτσι από την πεποίθηση ότι προκαλούνται από το φιλί ενός αγγέλου στο μέτωπο του μωρού τη στιγμή της γέννησης του ως μια χειρονομία ευλογίας.

Τα σημάδια που ονομάζονται δαγκώματα πελαργού είναι τα πιο κοινά. Εκδηλώνονται στο 30 έως 50% των βρεφών. Προκαλούνται όταν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα διαστέλλονται ή τεντώνονται. Σε αντίθεση με το φιλί του αγγέλου, συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξαφανιστούν ή μπορεί ακόμα και να μην εξαφανιστούν όλα τελείως. Το όνομά τους οφείλεται στις ιστορίες που λέγονταν κάποτε σε σχέση με τον πελαργό που κουβαλάει το μωρό. Για το λόγο αυτό, τα σημάδια αυτά εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του αυχένα.

Τα σημάδια αυτά συνήθως γίνονται πιο αισθητά και εμφανή όταν το μωρό κλαίει, πιέζεται ή εάν υπάρχει αλλαγή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

 

 

 

Είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό;

Παρόλο που τα σημάδια αυτά είναι όπως είπαμε καλοήθη και τείνουν να εξαφανίζονται από μόνα τους, θα πρέπει οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να γίνει η σωστή διάγνωση και να σιγουρευτείτε πως πράγματι πρόκειται για τα συγκεκριμένα σημάδια που δεν απαιτούν θεραπεία.

 

 

 

Μην πανικοβάλλεστε

Είναι φυσιολογικό να ανησυχήσετε εάν τα δείτε ή να έχετε αμφιβολίες σχετικά με τα σημάδια αυτά στο δέρμα του μωρού σας. Δεν πρέπει όμως να πανικοβληθείτε ούτε να υποθέσετε από μόνοι σας ότι κάποιο σημάδι προκλήθηκε από κάποιο τραύμα ή κάποια ασθένεια. Αντίθετα, θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας και να σας υποδείξει πώς να χειριστείτε και να φροντίσετε σωστά το μωρό σας.