Οι περισσότερες μαμάδες πριν να ξεκινήσουν να θηλάζουν πιθανόν να θεωρούν ότι πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία. Αλλά αν έχετε θηλάσει ποτέ, τότε πιθανότατα είστε εξοικειωμένη με τη μαστίτιδα.

Ορισμένες αναφορές επισημαίνουν ότι πάνω από 1 στις 5 γυναίκες που θηλάζουν εμφανίζουν μαστίτιδα τους πρώτους έξι μήνες του θηλασμού. Συνήθως μπορεί να προκύψει όταν τα μωρά δεν μπορούν να εφαρμόσουν σωστά στην θηλή, δεν παράγεται αρκετό γάλα ή εάν παράγεται υπερβολικά.

Είναι μια επώδυνη λοίμωξη που επηρεάζει τον ιστό του μαστού και προκαλεί πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή των μαστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν οι γυναίκες γνωρίζουν τα πρώτα σημάδια μαστίτιδας, μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή στο σπίτι πριν να προχωρήσει.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη και ψυχική υγεία: Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Αν και η μαστίτιδα μπορεί να είναι αποθαρρυντική θεραπεύεται εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Αν εμφανίζεται κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα επικοινωνίστε με το γιατρό σας για να σας συμβουλέψει για την κατάλληλη θεραπέια.

Τα συμπτώματα

Η μαστίτιδα ξεκινά συνήθως ως επώδυνη περιοχή στο ένα στήθος. Μπορεί να είναι κόκκινο ή ζεστό στην αφή, ή και τα δύο. Μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, ρίγη και πόνους στο σώμα.

Τα σημάδια ότι η κατάσταση επιδεινώνεται περιλαμβάνουν διογκωμένους, επώδυνους λεμφαδένες στη μασχάλη δίπλα στο μολυσμένο στήθος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που επιδεινώνονται. Η μαστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα μαστού, το οποίο μοιάζει με ένα σκληρό, επώδυνο εξόγκωμα.

Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο;

Είναι πιο πιθανό να πάθετε μαστίτιδα ενώ θηλάζετε αν:

  • Είχατε παλιότερα μαστίτιδα.
  • Καθυστερείτε ή παραλείπετε τις συνεδρίες θηλασμού ή άντλησης. Όταν δεν αδειάζετε το στήθος τακτικά ή εντελώς, φουσκώνει ή είναι πολύ γεμάτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα.
  • Έχετε ερεθισμένες θηλές, που μπορεί να προκληθούν από κακή τοποθέτηση του μωρού στη θηλή.

Οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να πάθουν μαστίτιδα ανά πάσα στιγμή, αλλά κυρίως κατά τους πρώτους 2 μήνες. Μετά από 2 μήνες, τα πρότυπα σίτισης του μωρού γίνονται πιο τακτικά, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της μαστίτιδας.

Τι να κάνετε εάν αντιληφθείτε ότι είναι μαστίτιδα

  • Για την καταπολέμηση της μαστίτιδας, οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν συχνά.
  • Δεν μπορούν όλα τα μωρά να εφαρμόσουν σωστά στην θηλή. Δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις και στάσεις θηλασμού.
  • Ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε το πρήξιμο είναι να τοποθετήσετε μια παγοκύστη στο στήθος.
  • Για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, το σώμα χρειάζεται επιπλέον ανάπαυση. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος και η ξεκούραση μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση.
  • Μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερο νερό. Είναι σημαντικό το σώμα να ενυδατώνεται αρκετά ώστε να μπορεί να παράγει την ποσότητα γάλακτος που χρειάζονται τα μωρά.