Είναι κοινό μυστικό ότι το στρες μας γερνάει. Οταν αγχωνόμαστε κάνουμε μικρές, επιφανειακές αναπνοές στην περιοχή του θώρακα. Παράλληλα ο οργανισμός μας εκκρίνει κορτιζόλη, που αποκαλούμε και ορμόνη του στρες, η οποία προξενεί φλεγμονές και αλλοιώσεις στα όργανά μας, και φυσικά στο μεγαλύτερο που είναι η επιδερμίδα.

Το αποτέλεσμα είναι να εξασθενεί την άμυνά της και την όμορφη, φρέσκια όψη της. Οταν δε το στρες γίνεται χρόνιο, αυτός ο τύπος αναπνοής γίνεται μια κακή συνήθεια, που περιορίζει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται στο σώμα μας και μπορεί να επιταχύνει όχι μόνο την πρόωρη γήρανση, αλλά να διαταράξει τον ύπνο, τους μυς, τον εγκέφαλο, το στομάχι, το νευρικό σύστημα και την καρδιά.

 

 

Σωστές αναπνοές για όμορφο δέρμα

Το να το καταπολεμήσουμε το στρες σίγουρα ακούγεται εύκολο στη θεωρία, όμως στην πράξη μπορεί να γίνει φαύλος κύκλος. Ακούγεται αστείο αλλά ενίοτε προκαλούμε ακόμα περισσότερο στρες στον εαυτό μας προσπαθώντας να το καταπολεμήσουμε. Ωστόσο, μία απλή φυσική διαδικασία του οργανισμού επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στη μείωση του άγχους όσο και στην εύρυθμη λειτουργία του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, οι σωστές αναπνοές οξυγονώνουν τα κύτταρα και απελευθερώνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό, ενώ μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

 

Η τεχνική της σωστής αναπνοής

Ακόμα και η αναπνοή θέλει την εξάσκησή της. «Ακούγεται αστείο αλλά πολύς κόσμος δεν ξέρει να αναπνέει σωστά» αναφέρει ο κ. Τάσος Σχοινάς, δάσκαλος γιόγκα. Πράγματι, μελέτες φανερώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 25% της αναπνευστικής τους ικανότητας.

  1. Σε στάση οκλαδόν, ακουμπάμε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά.
  2. Αφήνουμε τους ώμους και τους μυς να χαλαρώσουν.
  3. Εισπνέουμε αργά από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 3 γεμίζοντας τον χώρο της κοιλιάς.
  4. Εκπνέουμε αργά από το στόμα αφήνοντας την κοιλιά να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση. Κρατάμε ελάχιστο αέρα στα πνευμόνια.
  5. Κάνουμε μια παύση μετρώντας μέχρι το 3 και επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο τις εισπνοές-εκπνοές για 2-3 λεπτά.

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν να κάνουμε καθημερινά ασκήσεις που θα μας διορθώσουν την αναπνοή. Με τον καιρό θα αντιληφθούμε ότι διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες ή τον θυμό μας κι επιπλέον θα βελτιώσουμε την υγεία της επιδερμίδας μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: