Υλικά

200 γρ. ζυμαρικά σε σχήμα φιόγκου, ή χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας σχήμα

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1620 ντοματίνια

75 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πράσινες ή μαύρες)

½ μικρό αγγούρι

1 κόκκινο κρεμμύδι

100 γρ. φέτα

Εξοπλισμός

βραστήρας (προαιρετικά)

μέτρια κατσαρόλα

ξύλινο κουτάλι

χρονόμετρο

μπολ ανάμειξης

κουτάλι ανάμειξης

σουρωτήρι

σανίδα κοπής

κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι

Εκτέλεση

Γεμίστε μια μεσαία κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι τα τρία τέταρτα. Τοποθετήστε την κατσαρόλα στις εστίες. Αλατίστε το νερό και, στη συνέχεια, γυρίστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία – το νερό θα πρέπει να αρχίσει να βράζει μετά από ένα λεπτό περίπου.

Ρίξτε αργά τα ζυμαρικά μέσα στο νερό που βράζει. Κρατώντας τη λαβή της κατσαρόλας με το ένα χέρι (χρησιμοποιήστε ένα πανί αν είναι καυτό), ανακατέψτε προσεκτικά τα ζυμαρικά με μια μακριά ξύλινη κουτάλα στο άλλο χέρι – αυτό θα αποτρέψει τα ζυμαρικά από το να κολλήσουν μεταξύ τους.

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά. Ανακατεύετε τα ζυμαρικά κάθε λεπτό περίπου και ελέγχετε συνεχώς τη φωτιά.

Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, μετρήστε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη σε ένα μπολ ανάμειξης. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά – αυτό θα είναι το ντρέσινγκ για τα ζυμαρικά.

Όταν χτυπήσει το χρονόμετρο, είναι ώρα να ελέγξετε αν τα ζυμαρικά έχουν μαγειρευτεί. Για να το κάνετε αυτό, βγάλτε ένα κομμάτι ζυμαρικών από το βραστό νερό χρησιμοποιώντας το ξύλινο κουτάλι, αναποδογυρίστε το σε ένα πιάτο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.

Δοκιμάστε τα ζυμαρικά: αν είναι μαλακά, έχουν μαγειρευτεί, αλλά αν είναι ακόμα λίγο σκληρά στη μέση, πρέπει να μαγειρευτούν για λίγο περισσότερο. Βάλτε το χρονόμετρο για άλλα 2 λεπτά και ελέγξτε ξανά.

Τοποθετήστε ένα μεγάλο σουρωτήρι στο νεροχύτη. Όταν τα ζυμαρικά μαγειρευτούν, σβήνετε τη φωτιά και, χρησιμοποιώντας δύο χέρια, μεταφέρετε προσεκτικά την κατσαρόλα στο νεροχύτη και αναποδογυρίστε τα ζυμαρικά στο σουρωτήρι για να στραγγίξει το ζεστό νερό.

Αφήστε τα ζυμαρικά να κρυώσουν για λίγα λεπτά στο σουρωτήρι και στη συνέχεια ρίξτε τα στο μπολ με το ντρέσινγκ. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά μέχρι να καλυφθούν από το ντρέσινγκ.

Τοποθετήστε μια σανίδα κοπής σε μια επιφάνεια εργασίας. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση πιάνοντας το καθένα ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και κόβοντας προσεκτικά τη μέση της ντομάτας με ένα μικρό οδοντωτό μαχαίρι. Κόψτε τις ελιές χωρίς κουκούτσια με τον ίδιο τρόπο και, στη συνέχεια, ρίξτε όλες τις ντομάτες και τις ελιές μέσα στα ζυμαρικά.

Βάλτε το αγγούρι στη σανίδα κοπής και κόψτε το στη μέση κατά μήκος. Τοποθετήστε τα δύο μισά στη σανίδα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, ώστε να μην κυλήσουν. Κόψτε κάθε κομμάτι ξανά στη μέση, ώστε να έχετε τέσσερα μακριά, χοντρά κομμάτια.

Κόψτε τα κομμάτια αγγουριού προς την άλλη κατεύθυνση, ώστε να έχετε μικρά τρίγωνα. Ρίξτε τα στο μπολ με τα ζυμαρικά, τις ντομάτες και τις ελιές. Θρυμματίστε τη φέτα σε μικρά κομμάτια πάνω από το μπολ και, στη συνέχεια, ανακατέψτε απαλά τα πάντα μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Τοποθετήστε το στο ψυγείο.