Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κυρίως για να ενισχύσουν το άρωμα και τη γεύση των τροφίμων και των ποτών, αλλά πολλά από αυτά ωφελούν και την υγεία. Ως μέρος της διατροφής μιας μαμάς που θηλάζει, ορισμένα μπορεί να επηρεάσουν το γάλα και τον τρόπο παραγωγής του.

Η επιστήμη μας διαβεβαιώνει ότι πολλά από αυτά που τρώμε περνάνε απευθείας στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Γι’ αυτό, όσο θηλάζουμε, πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας. Παρόλο που δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, το φασκόμηλο, για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι περιέχει μια ουσία που μειώνει την παραγωγή γάλακτος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό γενικά να γνωρίζουμε ακριβώς ποια μπαχαρικά και βότανα απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Διαβάστε επίσης: Ανοσοποιητικό σύστημα μωρού: Το προστατεύει ο θηλασμός;

 

 

 

Ποια μπαχαρικά και βότανα δεν ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Για περισσότερο από 10 χρόνια, ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα μπαχαρικά επηρεάζουν κυρίως τη γεύση του γάλακτος. Πολλοί άλλοι πλέον υποστηρίζουν ότι έχουν αντίκτυπο και στην παραγωγή του.

 

 

Αστεροειδής γλυκάνισος

Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό δημοφιλές στη φυσικοπαθητική ιατρική. Περιέχει ανηθόλη, η οποία δρα και ως φυτοοιστρογόνο.

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν την τοξικότητα του γλυκάνισου κατά τη διάρκεια του θηλασμού, υπάρχει ανησυχία για αυτό το μπαχαρικό, καθώς υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης με ένα συγκεκριμένο είδος, τον κινέζικο αστεροειδή γλυκάνισο (Illicium anisatum), ο οποίος μπορεί να είναι τοξικός, καθώς περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ανισατίνη και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφύγετε τον γλυκάνισο ή βεβαιωθείτε ότι είναι συμβατικός αστεροειδής γλυκάνισος.

 

 

Φασκόμηλο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Breastfeeding Medicine επισημαίνει ότι το φασκόμηλο περιέχει μια ουσία που έχει την ιδιότητα να μειώνει την παραγωγή γάλακτος, όπως αρχικά αναφέραμε. Για έναν υγιή θηλασμό, θα πρέπει να καταναλώνετε ελάχιστες ποσότητες φασκόμηλου ή να το αποφεύγετε εντελώς.

 

 

 

Γλυκόριζα

Η γλυκόριζα είναι ένα ποώδες φυτό που χρησιμοποιείται κυρίως στο ψήσιμο χάρη στη γλυκύτητα που μπορεί να προσφέρει στα φαγητά. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του 2021, η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, το οποίο μειώνει την προλακτίνη του ορού. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος κατά τα πρώτα στάδια της γαλουχίας και συγκαταλέγεται στα μη ενδεδειγμένα μπαχαρικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

 

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα ποώδες φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στον κόσμο της μαγειρικής. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται απιόλη, η οποία είναι ικανή να μειώσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Επομένως, συνιστάται προσοχή στην κατανάλωσή του, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες επί του θέματος.

 

*Το μωρό σας μπορεί να αρνηθεί το γάλα σας όταν έχετε καταναλώσει κάποιο μπαχαρικό- βότανο πολύ απλά γιατί έχει αλλάξει η γεύση του. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εμφανίσει αλλεργία (εξάνθημα, έκζεμα, διαταραχές στο γαστρεντερικό ή το αναπνευστικό σύστημα).

Η κατανάλωση μπαχαρικών και βοτάνων σε οποιαδήποτε μορφή ενώ θηλάζετε πρέπει συνεπώς να γίνεται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες. Συμβουλευτείτε σε κάθε περίπτωση τον γιατρό σας και φυσικά εάν παρατηρήσετε κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα σε σας ή το μωρό σας επικοινωνήστε άμεσα μαζί του.