Υλικά

Για τα μπιφτέκια 

1/2 κιλό κιμά

2 κουταλάκια του γλυκού καρύκευμα για μπιφτέκια ή 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι, ανακατεμένα μεταξύ τους

ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα (1 φλιτζάνι)

1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα

1/4 φλιτζανιού κέτσαπ

2 κουταλιές της σούπας κίτρινη μουστάρδα

2 κουταλιές της σούπας πίκλες ρελις

1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Για τις σαλάτες

8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαρούλι iceberg

1/2 μέτριο κόκκινο ή κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 ντομάτα κομμένη σε κομματάκια ή 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ

Αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Χωρίστε τον κιμά σε 4 ομοιόμορφες μερίδες. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή ένα καλούπι, σχηματίστε μπιφτέκια. Πασπαλίστε με το καρύκευμα και τις δύο πλευρές κάθε μπιφτεκιού (1/4 κουταλάκι του γλυκού ανά πλευρά).

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τα μπιφτέκια. Αφήστε τα να τσιγαριστούν για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και να ξεκολλήσουν εύκολα από το τηγάνι.

Χρησιμοποιήστε μια λεπτή, εύκαμπτη σπάτουλα για να γυρίσετε τα μπιφτέκια. Αφήστε τα να ψηθούν για άλλα 3 λεπτά. Μεταφέρετε τα μπιφτέκια σε ένα πιάτο.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε μαζί τη μαγιονέζα, την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το relish, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Φτιάξτε τις σαλάτες. Οι σαλάτες μπιφτεκιών μπορούν να προσαρμοστούν όπως μπορείτε να προσθέσετε πολλά διαφορετικά υλικά σε ένα χάμπουργκερ, έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια υλικά και στη σαλάτα σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε άλλα λαχανικά ή ακόμη και μακαρόνια.

Τοποθετήστε πάνω σε κάθε σαλάτα ένα από τα μπιφτέκια και στη συνέχεια ρίξτε μερικές κουταλιές της σάλτσας σε κάθε σαλάτα, ανάλογα με τη γεύση. Πασπαλίστε κάθε σαλάτα με λίγο μαύρο πιπέρι και σερβίρετε.