Φυσικά, η ανατροφή ενός παιδιού συνοδεύεται από ανυπέρβλητες χαρές αλλά και μεγάλους για τους γονείς, φόβους. Ποιοι είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους και πώς μπορούμε να μας… καθησυχάσουμε;

 

 

5 κοινές ανησυχίες των γονιών

 

#1 Η ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού

Έχει προσαρμοστεί το παιδί στο ρυθμό του σχολείου; Μπορεί να μάθει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του; Μπορούν οι ασκήσεις για το σπίτι να μην είναι μια καθημερινή… μάχη;

 

Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Μπορούμε να προλάβουμε επικίνδυνες συμπεριφορές;

 

 

#2 Οι παρέες του παιδιού

Οι φίλοι είναι βασικό κομμάτι στη ζωή των ανθρώπων. Μπορεί να αποτελούν μια καλή επιρροή, μπορεί όμως και όχι. Ειδικά στο κρίσιμο στάδιο της εφηβείας που τα παιδιά κατά κανόνα αποστασιοποιούνται από τους γονείς τους, οι παρέες τους είναι ακόμη πιο σημαντικές. Είναι το παιδί άραγε σε ένα ασφαλές περιβάλλον;

 

 

#3 Αυτοεκτίμηση

Είναι το παιδί σε θέση να παίρνει αποφάσεις; Νιώθει ότι του αξίζουν τα καλά πράγματα που του συμβαίνουν; Είναι σε θέση να καταβάλει προσπάθεια για να πετύχει; Μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του;

 

 

#4 Ενδιαφέροντα και κίνητρα

Ελκύεται το παιδί από κάποια δραστηριότητα; Κάνει όνειρα και είναι παθιασμένο με κάτι;

 

 

#5 Αξίες

Είναι το παιδί καλό; Έχει δηλαδή αξίες στη ζωή και συμπεριφέρεται με υποστηρικτικό και υπεύθυνο τρόπο προς τους άλλους;

 

 

 

Αντί να ανησυχείτε, περάστε από την σκέψη στην πράξη

 

 

Μιλήστε στο παιδί σας

Γίνετε μέρος της ζωής του παιδιού σας, εμπλακείτε στις δραστηριότητές του, ακούστε το και ρωτήστε το για αυτές. Μην περιμένετε να σας πει κάτι αυθόρμητα. Μερικές φορές τα παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι απασχολημένοι ή ότι έχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν. Η εποικοδομητική συζήτηση είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε καλύτερα το παιδί σας και ποια είναι τα ενδιαφέροντά του. Αν πάλι ανησυχείτε για τους φίλους του, επιτρέψτε στο παιδί να τους προσκαλέσει και να τους γνωρίσετε κι εσείς.

 

Συμπεριφερθείτε όπως θα θέλατε το παιδί σας να συμπεριφερθεί

Δώστε το καλό παράδειγμα. Πολλά από αυτά που κάνουν τα παιδιά είναι απομίμηση της δικής σας συμπεριφοράς εντός και εκτός σπιτιού. Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά σας είναι η καλύτερη πηγή μάθησης.

 

Αποφύγετε τις συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται διαφορετικά πράγματα. Μην «βασανίζεστε» με ερωτήματα του στυλ: «Μα αφού αυτό λειτουργεί με το ένα μου παιδί, γιατί να μην λειτουργεί και με το άλλο»; Γνωρίστε καλύτερα το κάθε παιδί σας για να μπορέσετε να ενισχύσετε τους τομείς όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη.

 

 

Κεφάλαιο «εμπιστοσύνη»

Είναι κατανοητό ότι ανησυχείτε και στιγμές στιγμές πολύ, αλλά είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να λύσει μεγαλώνοντας μόνο του τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Η εμπιστοσύνη σας θα κάνει το παιδί να αισθάνεται ικανό και πιθανότατα θα αποδίδει σε όλους τους τομείς, καλύτερα.

 

 

Μάθετε να ξεχωρίζετε ποιες συμβουλές είναι χρήσιμες και ποιες όχι

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από… συμβουλές για γονείς. Πολλές από αυτές είναι πολύτιμες και άλλες είναι προσωπικές εμπειρίες γεμάτες συναισθήματα και υποκειμενικότητα. Επομένως, όταν μοιράζεστε τις ανησυχίες που νιώθετε ως γονείς, είναι σημαντικό να έχετε ένα φίλτρο και να ξεχωρίζετε τι είναι χρήσιμο να ακούσετε και τι όχι και τόσο. Ο κάθε γονιός άλλωστε χαράσσει τον δικό του δρόμο.

 

 

 

*Θυμηθείτε

Η ανησυχία και το άγχος είναι μεταδοτικά

Οι απαιτήσεις της ζωής σήμερα κάνουν τους πιο πολλούς γονείς να λειτουργούν υπό πίεση. Εάν σας κατακλύζει η ανησυχία, είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα «ντόμινο» αρνητικών συναισθημάτων και να επηρεάσει και τη σχέση σας με το παιδί σας.

Δώστε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο για χαλάρωση και αυτοφροντίδα πριν δράσετε ή πάρετε αποφάσεις. Αναπνεύστε βαθιά, πάτε μια βόλτα, κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ακούστε μουσική.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις διαθέσεις μας. Ας τους χαρίσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Επιπλέον, μη διστάσετε να αναθεωρήσετε τις δικές σας πεποιθήσεις. Για παράδειγμα, τι είδους εκπαίδευση θέλετε και τι είδους εκπαίδευση πιστεύετε ότι ταιριάζει στην προσωπικότητα του παιδιού σας; Ποιοι φόβοι σας είναι πραγματικοί και ποιοι συνδέονται με τις δικές σας, προσωπικές εμπειρίες; Μήπως οι προσδοκίες σας παραείναι… υψηλές;

Κάνοντας μια τέτοια προσπάθεια, έχετε τη δυνατότητα να εξελιχθείτε σαν άνθρωπος και σίγουρα αυτή η στάση ζωής θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλα τα μέλη της οικογένειας.