Πολλά παιδιά κλαίνε όχι μόνο όταν είναι λυπημένα, αλλά και για να εκφράσουν οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώθουν. Μπορεί να κλαίνε από θυμό, απογοήτευση, φόβο, συγκίνηση, σύγχυση, άγχος ή ακόμα και… ευτυχία! Τα παιδιά βέβαια κατά κανόνα, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ακόμα τα συναισθήματά τους. Αυτό σημαίνει ότι το να τα ρωτήσουμε τι φταίει, δύσκολα θα μας οδηγήσει σε μια λογική απάντηση.

Άλλο ένα λάθος που πολλοί μπορεί να κάνουμε και σχετίζεται με την παραπάνω ερώτηση στο παιδί είναι ότι θεωρούμε πως μόλις το μωρό μας αρχίσει να περπατάει και να μιλά, θα μπορεί να επικοινωνεί με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς. Όμως το μικρό παιδί έχει άλλο τρόπο επικοινωνίας και αυτός δεν είναι άλλος από το κλάμα.

Αυτό το κλάμα των παιδιών, γνωρίζατε πως αυτόματα μας βάζει σε… εγρήγορση; Οι παλμοί της καρδιάς μας, σύμφωνα με έρευνες, ανεβαίνουν και θέλουμε κάτι να κάνουμε, ακόμα κι αν δεν αφορά το δικό μας παιδί. Φαίνεται λοιπόν πως το σώμα μας μας λέει πως πρέπει να αντιδράσουμε. Αλλά πώς τελικά μπορούμε να το κάνουμε σωστά;

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί και ψυχική υγεία: 7 συνήθειες που τη θωρακίζουν

 

 

 

«Μην κλαις»!

Με αυτή τη φράση μπορεί να πιστεύετε πως θα βάλετε ένα τέλος στην όλη ταλαιπωρία, αλλά με το «μην κλαις», το παιδί νομίζει πως δεν καταλαβαίνετε το πώς πραγματικά νιώθει. Το μήνυμα λοιπόν που το παιδί λαμβάνει μπορεί να εντείνει το κλάμα αντί να το καθησυχάσει.

Ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο πολλές φορές, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε εκείνη τη στιγμή το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν συμπεριφερθούμε με ενσυναίσθηση και κατανόηση.

 

 

«Έλα, μην κλαις. Κοίτα τι σου πήρα εγώ»…;

Ίσως πιστεύετε πως η καλύτερη λύση όταν τα παιδιά κλαίνε είναι να τους αποσπάσετε την προσοχή. Ωστόσο, με την απόσπαση της προσοχής, χάνετε την ευκαιρία να συνδεθείτε με το παιδί, να του μάθετε πολύτιμα εργαλεία διαχείρισης αυτού που νιώθει και να του διδάξετε μαθήματα καλής συμπεριφοράς.

 

 

Τι πρέπει να πείτε αντ ‘αυτού

Την επόμενη φορά που θα δείτε το παιδί σας να κλαίει, αφιερώστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθείτε καταρχάς  ότι είναι καλά. Πάρτε μια- δυο ανάσες, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του και εστιάστε σε αυτό που του συμβαίνει. Όταν είστε έτοιμοι, πείτε στο παιδί σας κάποιες από τις ακόλουθες φράσεις:

  • «Είμαστε μαζί, μπορώ να σε βοηθήσω να ηρεμήσεις».
  • «Καταλαβαίνω πως αυτό που αισθάνεσαι είναι δύσκολο».
  • «Καταλαβαίνω ότι είσαι λυπημένος (απογοητευμένος, φοβισμένος, ανήσυχος, χαρούμενος…) και δεν πειράζει. Σε όλους μας μπορεί να συμβεί».
  • «Σ’ αγαπώ πολύ, είσαι μαζί μου και θα είσαι καλά».
  • «Χρειάζεσαι κάπου να σε βοηθήσω»;
  • «Ξεκουράσου και μπορείς να ξαναπροσπαθήσεις ή να το ξανασκεφτούμε λίγο αργότερα».
  • «Βλέπω ότι κλαις, αλλά δεν ξέρω τι χρειάζεσαι. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω»;
  • «Ας βρούμε μια λύση μαζί».