Oι περισσότεροι εκπαιδευτικοί συμφωνούν ότι η παιδική ηλικία είναι ιδανική για την εκμάθηση νέων γλωσσών. Τα παιδιά είναι πιο ικανά από τους μεγάλους να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα και να τελειοποιήσουν τη μητρική τους προφορά.

Είτε θέλετε να μοιραστείτε τη δική σας μητρική γλώσσα και κληρονομιά, είτε να δώσετε στο παιδί σας μια γνωστική ώθηση είτε να το προετοιμάσετε για μελλοντικές σπουδές, ταξίδια και ευκαιρίες εργασίας, θα πρέπει να του παρέχετε μεγάλη έκθεση και πρακτική στη γλώσσα.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και ψυχική υγεία: 5 λόγοι για να του διαβάζετε

Δύο στρατηγικές που χρησιμοποιούν συχνά οι οικογένειες είναι:

  • η στρατηγική «ενας γονέας, μία γλώσσα», όπου κάθε γονέας μιλάει σταθερά μία γλώσσα με το παιδί (π.χ. η μαμά μιλάει αγγλικά, ο μπαμπάς ελληνικά)
  • και η στρατηγική «μειονοτική γλώσσα στο σπίτι», όπου η οικογένεια χρησιμοποιεί τη λιγότερο ομιλούμενη γλώσσα στο σπίτι και τα παιδιά μαθαίνουν την άλλη γλώσσα στο σχολείο και στην κοινότητα.

Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Η εκμάθηση της γλώσσας διαρκεί γενικά πέντε έως οκτώ χρόνια για να γίνει άπταιστη. Και ακόμη και όταν επιτευχθεί η ευχέρεια, η τακτική εξάσκηση είναι απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί η γλώσσα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να αφήνετε την ιδέα σας για την τελειότητα να μπαίνει εμπόδιο και να ασκείτε πιέσεις. Κάθε ποσότητα γλωσσικής έκθεσης είναι πολύτιμη. Τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους, ακόμη και αν η γλώσσα τους δεν είναι άπταιστη.

Βοηθάμε το παιδί να μάθει νέες γλώσσες

  • Να είστε ευέλικτοι και να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο που λειτουργεί καλύτερα για την οικογένειά σας. Η δυναμική του στυλ επικοινωνίας σας μπορεί να εναλλάσσετε ανάλογα με το πλαίσιο.
  • Μην ανησυχείτε ότι η χρήση δύο γλωσσών θα εμποδίσει τη μάθηση του παιδιού σας. Τα παιδιά μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε μια γλώσσα σε μια άλλη και είναι ικανά να μαθαίνουν περισσότερες από μια γλώσσες ταυτόχρονα. Η ανάμειξη των γλωσσών είναι ένα φυσικό μέρος της μάθησής τους.
  • Παρέχετε αυθεντικές ευκαιρίες για εξάσκηση στην ομιλία. Χρησιμοποιήστε διάφορες γλώσσες σε καθημερινές καταστάσεις που έχουν νόημα, όπως τα ταξίδια. Οι αυθεντικές αλληλεπιδράσεις μπορούν επίσης να λάβουν χώρα με συγγενείς ή γείτονες που μιλούν τη γλώσσα.
  • Αξιοποιήστε όλους τους διαθέσιμους πόρους: Τηλεόραση, ταινίες, μουσική και βιβλία και στις δύο γλώσσες.
  • Κατανοήστε ότι η διγλωσσία είναι ένα φάσμα. Λάβετε υπόψη σας ότι η εκμάθηση της γλώσσας είναι μια διαδικασία που το παιδί σας θα συνεχίσει για όλη του τη ζωή. Είναι λογικό η μία γλώσσα να κυριαρχεί σε ορισμένες στιγμές ή καταστάσεις.