Καθώς τα σχολεία κλείνουν για το καλοκαίρι, πολλά παιδιά αρχίζουν να επιλέγουν να περάσουν αυτές τις επιπλέον ώρες ήλιου με σωματική δραστηριότητα. Το τι τρώνε και πίνουν, όμως, μπορεί να επηρεάσει τις εμπειρίες τους.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: το επίπεδο και τη διάρκεια της άσκησης καθώς και τον καιρό.

Η σωστή ενυδάτωση είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Διαβάστε επίσης: Υγιής σχέση με το φαγητό: Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Στη συνέχεια, για τα παιδιά που ασχολούνται πιο ανταγωνιστικά με τον αθλητισμό, ρίξτε μια ματιά στα γεύματα και τα σνακ που προηγούνται των μεγάλων αγώνων καθώς και των προπονήσεων.

Ενυδάτωση

Είναι σπάνιο για τα παιδιά που παίζουν νεανικά αθλήματα, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, να φτάσουν στο επίπεδο έντασης που θα χρειαστούν την κατανάλωση ενός αθλητικού ποτού. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν ιδρώνουν και, με τη σειρά τους, δεν χάνουν ηλεκτρολύτες ενώ είναι σωματικά δραστήρια, αλλά μάλλον ότι ό,τι χάνεται μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί με απλό νερό και προσεγμένα σνακ. Ακόμη και όταν κάνει ζέστη έξω.

Κάντε το απλό νερό πιο γευστικό και διασκεδαστικό με λεμόνι ή τα αγαπημένα φρούτα του παιδιού.

Διατροφή

Όταν πρόκειται για ημέρες αθλητικής προπόνησης ή ημέρες που απλώς περνάτε παίζοντας έξω, επικεντρωθείτε στην ισορροπημένη διατροφή και ίσως λίγο επιπλέον νερό. Η συνεχής καλή διατροφή και η καλή ενυδάτωση βοηθούν τα παιδιά να αποδίδουν καλύτερα.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα γευμάτων και σνακ

Πρώτα απ’ όλα, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα γευμάτων και σνακ, ώστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι έχει την ευκαιρία να ανεφοδιάζεται σε αναμενόμενα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβάλλει στον περιορισμό τόσο της υπερφαγίας όσο και της υποφαγίας, διατηρώντας παράλληλα την πείνα υπό έλεγχο.

Διαθέστε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Δεύτερον, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ενθαρρύνετε το παιδί να πίνει μικρές γουλιές τακτικά. Όταν ο οργανισμός πεινάει ή διψάει, είναι πολύ πιο δύσκολο να συμβαδίσει με τη σωματική δραστηριότητα.

Προσφέρετε ένα υγιές σύνολο επιλογών

Προσφέρετε ένα συνδυασμό υγιεινών επιλογών πρωτεϊνών, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα παιδιά χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να υποστηρίξουν την άσκηση και την ανάπτυξή τους. Προσπαθήστε να μην κολλάτε πολύ σε ένα τρόφιμο ή μια ομάδα τροφίμων, αλλά αντίθετα στοχεύστε σε μια ποικιλία.

Ημέρες αγώνα

Ο εφοδιασμός για μια επιτυχημένη ημέρα παιχνιδιού ξεκινά συχνά από το προηγούμενο βράδυ. Κάντε ό,τι μπορείτε για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα φάει ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα το προηγούμενο βράδυ, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ενέργειάς του είναι υψηλά για την επόμενη μέρα.

Μην τα αναγκάσετε να φάνε, αλλά ίσως το χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να σερβίρετε κάτι που πραγματικά τους αρέσει! Και, και πάλι, υπενθυμίστε τους το νερό γιατί η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.

3-4 ώρες πριν από την ώρα του παιχνιδιού

Περίπου 3-4 ώρες πριν από τον αγώνα, επιλέξτε ένα γεύμα ή σνακ με έμφαση στους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες όπως:

  • Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, μήλο, γάλα.
  • Βρώμη με βούτυρο αμυγδάλου και μπανάνα
  • Γιαούρτι με μύρτιλα και δημητριακά

Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως πίτσα, πατάτες τηγανιτές ή ντόνατς. Το λίπος επιβραδύνει την πέψη και μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται υποτονικό. Επιπλέον, κρατήστε μακριά τα ζαχαρούχα σνακ και ποτά. Ενώ η ζάχαρη προσφέρει ένα κύμα ενέργειας, συνοδεύεται από μια ανεπιθύμητη πτώση αμέσως μετά.

Μία ώρα πριν από το παιχνίδι

Περίπου μια ώρα πριν από το παιχνίδι, δώστε στο παιδί ένα σνακ με απλούς υδατάνθρακες για μια ώθηση ενέργειας. Δοκιμάστε:

  • Φρούτα
  • Κουλουράκια pretzels ή κράκερς
  • Μπάρα granola

Μετά το παιχνίδι

Μετά το παιχνίδι, το παιδί σας μπορεί να θέλει ή να μην θέλει σνακ ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς του. Αν ψάχνει για κάτι να φάει, φροντίστε να του προσφέρετε υδατάνθρακες για να αναπληρώσει την ενέργεια και λίγη πρωτεΐνη για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Σοκολατούχο γάλα και φρούτα
  • Μήλο ή μπανάνα και φυστικοβούτυρο
  • Τυρί και φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα