Ακούμε – και γράφουμε – συχνά για το «παιχνίδι στην κοιλιά» και τη σημασία του για την ανάπτυξη των βρεφών, για την ενθάρρυνση των νηπίων σε εξερεύνηση και ελεύθερο παιχνίδι, για τις μεθόδους που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η λεπτή κινητικότητα. Πολύ πιο σπάνια γίνεται λόγος για τη σημασία μιας σαφώς ευκολότερης, αλλά εξίσου σημαντικής συνήθειας για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη τους σε κάθε ηλικία: της απλής συνύπαρξης με τους γονείς γύρω από ένα τραπέζι, την ώρα του φαγητού, του παιχνιδιού και της καθημερινής αλληλεπίδρασης.

Ωστόσο, αυτές οι ώρες ανήκουν στις σημαντικότερες, ενισχύοντας τόσο τη συναισθηματική σύνδεση της οικογένειάς μας, όσο και την προετοιμασία των μικρών μας για τις μελλοντικές τους αλληλεπιδράσεις, όταν πια αρχίσουν να αποκτούν τη δική τους κοινωνική ζωή. Τουλάχιστον, όταν φροντίζουμε να συμμετέχουν κι εκείνα στο οικογενειακό τραπέζι με ισότιμους όρους. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Γιατί μόνο καλά πράγματα συμβαίνουν όταν καθόμαστε όλοι μαζί.

Κουνήσου στη θέση σου

Τι σχέση έχει η κίνηση με το οικογενειακό τραπέζι; Απόλυτη: φτάνει να παρατηρήσεις πώς το μωρό σου αντιγράφει τις χειρονομίες σου, χτυπά τα χεράκια του στο καρεκλάκι του ή τα απλώνει για να πιάσει το φαγητό του και να εξερευνήσει τις διαφορετικές υφές. Για να το διευκολύνεις σε αυτή την καθιστική χορογραφία, απλώς επένδυσε σε ένα καρεκλάκι που του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα και με ασφάλεια – κι αν θέλεις, βάλε και λίγη μουσική.

Κάτσε με τη νεολαία

Ήξερες ότι σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που περνούν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους αποκτούν υψηλότερη αυτοπεποίθηση, ενισχύουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και απολαμβάνουν ισχυρότερους οικογενειακούς δεσμούς; Και να μην το ήξερες, μάλλον θα το μάντευες. Αυτό που ενδεχομένως σου ήταν άγνωστό είναι ότι μέχρι το 1972, όταν ο Peter Opsvik δημιούργησε τη διάσημη (και πολυβραβευμένη) καρέκλα Stokke® Tripp Trapp® που μεγαλώνει μαζί με το παιδί, κανένα καρεκλάκι δεν επέτρεπε στα νήπια να κάθονται στο ίδιο ύψος με τους ενήλικες. Εσύ το έχεις στη διάθεσή σου – επομένως το μικρό σου μπορεί να καθίσει ισότιμα στο οικογενειακό τραπέζι και να απολαύσει τον κοινό σας χρόνο.

Επόμενη στάση: περιπέτεια

Ποιος είπε ότι οι στιγμές που περνά καθισμένο στο καρεκλάκι του δεν αποτελούν ευκαιρία για εξερεύνηση; Πάρε για παράδειγμα τις στιγμές που ξεφυλλίζει το πρώτο του βιβλίο – ή και εκείνες που γυρνά ανάποδα το ποτηράκι του, ανακαλύπτοντας… τη βαρύτητα και τη σύσταση των υγρών. Όσο κάθεται πλάι σου στο τραπέζι, έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει νέα πράγματα, να κάνει ό,τι κάνεις, να πειραματιστεί και να μάθει από τα λάθη του.

Έλα στη θέση του

Για να συμβούν όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Και αν αφιερώσεις λίγη σκέψη στο οικογενειακό τραπέζι, θα καταλάβεις ότι όλα ξεκινούν από το καρεκλάκι του, που θα πρέπει να του προσφέρει άνεση, ασφάλεια, σταθερότητα και ελευθερία, ενώ ταυτόχρονα θα το τοποθετεί στο κατάλληλο ύψος για να απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο με τους μεγάλους.

Πώς θα μπορέσεις να εξασφαλίσεις όλους αυτούς τους όρους και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του; Όχι, δεν χρειάζεται να αγοράζεις κάθε χρόνο και ένα νέο κάθισμα, κατάλληλο για το διαρκώς αυξανόμενο ύψος του. Η STOKKE® έχει φροντίσει ώστε εκεί έξω να υπάρχουν καρεκλάκια προσαρμοσμένα σε πολλές διαφορετικές ανάγκες των μωρών, των παιδιών και των νηπίων, τα οποία δεν θα ξεπεράσει ποτέ – και τα οποία θα «μεγαλώνουν» σχεδόν με την ταχύτητα που μεγαλώνει κι εκείνο.

Η Tripp Trapp® που θα το ακολουθήσει μέχρι το φοιτητικό του σπίτι

Πρόκειται για την καρέκλα από την οποία ξεκίνησαν όλα. Σχεδιασμένη από τον Peter Opsvik το 1972, που έψαχνε τρόπο ο γιος του να κάθεται στο ίδιο ύψος με τους υπόλοιπους στο οικογενειακό τραπέζι, η Tripp Trapp® ξεχωρίζει για τον διαχρονικό σχεδιασμό της και αποτελείται κυρίως από στιβαρό ξύλο ευρωπαϊκής οξιάς και βελανιδιάς. Τόσο το βάθος όσο και το ύψος της αλλάζουν εύκολα, μετακινώντας το κάθισμα και το υποπόδιο και εξασφαλίζοντας άνεση και εργονομία από την πρώτη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση. Κυκλοφορεί σε πολλά διαφορετικά χρώματα (το ολοκαίνουργιο «Glacier Green» μας εντυπωσίασε), συνδυάζεται με άφθονα καλόγουστα και άνετα μαξιλάρια και μπορεί να «σηκώσει» έως και 136 κιλά.

Η Nomi® που του μαθαίνει να μην κάθεται ακίνητο

Με μινιμαλιστικό, αλλά και παιχνιδιάρικο σχεδιασμό που εμπνέει μικρούς και μεγάλους, η Nomi® είναι επίσης δημιούργημα του Peter Opsvik. Στόχος του σε αυτή την περίπτωση, ήταν να δημιουργήσει ένα καρεκλάκι το οποίο να προσφέρει ευελιξία τόσο στους ενήλικες, με την πανεύκολη συναρμολόγηση και προσαρμογή της, όσο και στα παιδιά, που μπορούν επάνω της να χαρούν τη συντροφιά αλλά και το παιχνίδι. Αγαπημένο μας χαρακτηριστικό το πανάλαφρο βάρος της – μπορείς να τη σηκώσεις σαν πούπουλο με το ένα χέρι για να καθαρίσεις από κάτω της μετά το γεύμα. Και ξέρεις καλά ότι θα χρειαστεί να το κάνεις.

Η Steps® που σας φέρνει πιο κοντά

Ήδη από τις πρώτες ημέρες, όταν ακόμη περνά τις περισσότερες ώρες κοιμισμένο γαλήνια στο relax του, το μωρό σου μπορεί να απολαύσει την οικογενειακή συντροφιά και τον ήχο της φωνής των γονιών του – κι εσύ να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο την ώρα του φαγητού, παρακολουθώντας με ευκολία την κάθε του κίνηση. Βλέπεις, η Stokke® Steps® σου επιτρέπει να προσαρμόσεις πανεύκολα το relax επάνω της, ώστε το βρέφος να παραμείνει ξαπλωμένο άνετα, ενώ στέκεται στο ίδιο ύψος με τους γονείς. Αργότερα, όταν θα αρχίσει να κάθεται, προσαρμόζεται εύκολα στις νέες ανάγκες και διαστάσεις, ενώ μπορεί να το συνοδεύσει μέχρι και την εφηβική ηλικία. (Εξαιρετικά) ευχάριστη λεπτομέρεια: η ήδη μεγάλη γκάμα χρωμάτων και μαξιλαριών της ανανεώθηκε πάλι αυτό το μήνα, για να έχεις ακόμη περισσότερες επιλογές.

Η Click® που μεταφέρει το σπίτι σας παντού

Οι διακοπές – επιτέλους – πλησιάζουν, και η Stokke® Click® θα σε βοηθήσει να μεταφέρεις την άνεση και τη ζεστή ατμόσφαιρα του σπιτιού σου σε οποιονδήποτε προορισμό. Εξαιρετικά ελαφριά και απολύτως φορητή, αποσυναρμολογείται και στήνεται εκ νέου μέσα σε δευτερόλεπτα, με ελάχιστες κινήσεις και χωρίς να απαιτούνται εργαλεία. Και ναι, είναι και εκείνη αρκετά ευέλικτη ώστε να καλύπτει 100% τις ανάγκες του παιδιού από την ηλικία των έξι μηνών μέχρι και εκείνη των τριών ετών.

Γνώρισε ολόκληρη τη συλλογή παιδικών καθισμάτων της Stokke®.