Οι έφηβοι ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέρα – νύχτα. Περισσότερα από το ένα τρίτο τα χρησιμοποιούν «σχεδόν συνεχώς», παρά τις μεγάλες ανησυχίες για την επιβάρυνσή τους στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Το Office of the Surgeon General των ΗΠΑ δημοσίευσε μια 25σέλιδη έκθεση με τίτλο «Social Media and Youth Mental Health», στην οποία αναφέρεται ότι έως και το 95% των παιδιών ηλικίας 13 έως 17 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και παρά το γεγονός ότι τα 13 έτη είναι η ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για την εγγραφή (χάρη στον νόμο περί προστασίας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο), σχεδόν το 40% των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών χρησιμοποιούν επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Σε ποια ηλικία μπορούν να αρχίσουν να εκτίθενται στις οθόνες;

Ακόμα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «επαρκώς ασφαλή» για τα παιδιά και τους εφήβους, αναφέρεται.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν κατάθλιψη και άγχος, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και κακή διατροφή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά την εφηβεία, όταν τα παιδιά διαμορφώνουν την ταυτότητά τους και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην πίεση των συνομηλίκων.

Ακολουθούν 5 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

1. Να έχουν το προφίλ τους δημόσιο

Οι ιδιωτικοί λογαριασμοί ξεκινούν γενικά μια διαδικασία έγκρισης για να αποκτήσετε πρόσβαση στις φωτογραφίες του εφήβου σας ή για να στείλετε αιτήματα φιλίας ή μηνύματα. Με έναν τέτοιο λογαριασμό, λέει, οι έφηβοι μπορούν να αναρωτηθούν: «Γνωρίζω και συμπαθώ αυτό το άτομο;» προτού συμφωνήσουν να επικοινωνήσουν.

Μια άλλη καλή τακτική θα ήταν να μην μοιράζονται πληροφορίες όπως πλήρη ονόματα ή γενέθλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

2. Να αναρτούν επιβλαβές ή ενοχλητικό περιεχόμενο

Η ανάρτηση στιγμιότυπων ιδιωτικών συνομιλιών ή φωτογραφιών ή βίντεο ενός άλλου ατόμου χωρίς τη συναίνεσή του μπορεί να κλιμακωθεί σε διαδικτυακό εκφοβισμό. Προλάβετε το θέμα αυτό ρωτώντας τον έφηβο σας γιατί πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό ή πώς θα ένιωθε αν ήταν ο αποδέκτης.

Η δημιουργία αυτού του αισθήματος ενσυναίσθησης εκ των προτέρων μπορεί να σταματήσει το παιδί σας από το να συμμετέχει σε επιβλαβείς συμπεριφορές.

3. Να αντιμετωπίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως χώρο μόνο για παιδιά

Αν είστε φίλοι με τον έφηβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως έχετε καλύτερη κατανόηση των συνηθειών του. Όπως και να έχει, καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά στο feed του παιδιού σας κάθε τόσο.

Αν βλέπετε κακόβουλο περιεχόμενο τότε υπάρχει μια σαφής ένδειξη ότι ίσως οι λογαριασμοί από τους οποίους προέρχεται πρέπει να μπλοκαριστούν.

4. Να νομίζουν ότι όλα πρέπει να καταγράφονται

Βεβαιωθείτε ότι οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα τηλέφωνά τους μακριά όταν χρειάζεται. Υπενθυμίστε στους εφήβους ότι (η καταγραφή) κάθε στιγμής μπορεί να «απομακρύνει» το παρόν. Όταν κρατάμε κάποια κομμάτια της ζωής μας ιδιωτικά είναι μια νοητική απόδειξη ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μια πλήρης ή ακριβής απεικόνιση της ζωής μας.

5. Να αποφεύγουν να μιλήσουν με την οικογένειά τους για τα social media

Για να μείνετε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις, ζητήστε από τον έφηβο σας να κατεβάσει ένα μέσο. Καταλαβαίνουν τον κόσμο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης καλύτερα από τους γονείς.

Θα μπορούσατε να ρωτήσετε για τη νεότερη εφαρμογή, ή για το πώς τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν ρόλο στη ζωή τους. Όπως και να προσεγγίσετε το θέμα, να το κάνετε συχνά. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώθουν πιο άνετα να έρχονται σε εσάς με τυχόν προβλήματα.