Οι εκρήξεις θυμού στο παιδί μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή: Όταν λέμε όχι σε κάτι, όταν νυστάζει αλλά δεν θέλει να κοιμηθεί, ακόμα και στη μέση του σούπερ μάρκετ… Μερικές φορές, η κατάσταση είναι τόσο έντονη που μοιάζει μη διαχειρίσιμη, αλλά υπάρχουν κατάλληλοι τρόποι τους οποίους και θα εξετάσουμε παρακάτω.

 

 

Σχετικά με τον θυμό του παιδιού σας (και τον δικό σας)

 

Είναι σημαντικό πρώτα από όλα να αρχίσετε να βλέπετε το θυμό με θετικό τρόπο, καθώς είναι ένα αναμενόμενο και υγιές συναίσθημα. Είναι προτιμότερο να αναρωτηθείτε το γιατί συμβαίνει, προτού θυμώσετε και εσείς με τη σειρά σας με το παιδί σας.

 

Διαβάστε επίσης: Τα λόγια που έχουν ανάγκη να ακούσουν τα παιδιά όταν κλαίνε

 

 

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να καταλάβουν ότι είστε στο πλευρό τους σε αυτήν την… περιπέτεια έτσι ώστε να μάθουν να ελέγχουν τον εαυτό τους. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πολλές φορές το να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας είναι δύσκολο. Εάν τελικά την χάσετε, προσπαθήστε να μην κρίνετε τον εαυτό σας, αλλά αναρωτηθείτε τι σας εμπόδισε να διατηρήσετε τον έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε τι σας αναστατώνει και θα σας είναι πιο εύκολο να σκεφτείτε μια λύση ή μια πιο κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης.

 

 

Όταν το παιδί σας είναι θυμωμένο

 

 

Ξεκινήστε ηρεμώντας τον εαυτό σας

Να θυμάστε ότι ως γονιός, είστε το κύριο πρότυπο του παιδιού σας. Επομένως, προσπαθήστε να πάρετε μερικές ανάσες και να μιλήσετε ήρεμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό που νιώθετε ως ευκαιρία για να διδάξετε στο παιδί σας το πώς να αναγνωρίζει και τα δικά του συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο παιδί ότι είστε θυμωμένοι και πώς ακριβώς αυτό σας κάνει να αισθάνεστε και να θέλετε να συμπεριφερθείτε.

 

 

Μάθετε στο παιδί σας να εντοπίζει καταστάσεις που το θυμώνουν

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναγνωρίσει εκείνα τα σημάδια που προβλέπουν το τι… έρχεται και να το προλάβουν. Για παράδειγμα, αν ξέρετε ότι το αίσθημα της πείνας το κάνει ευερέθιστο, συμβουλέψτε το να μην μένει για ώρες νηστικό.

 

 

Βοηθήστε το παιδί να βρει λύσεις

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να σκεφτούν πώς να καταπραΰνουν το θυμό τους. Ας πούμε ότι παιδί σας είναι θυμωμένο επειδή δεν μπορεί να κοιμηθεί στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Αρχικά, επικυρώστε τα συναισθήματά του λέγοντάς του πως καταλαβαίνετε το πώς νιώθει. Εν συνεχεία, εξηγήστε το λόγο για τον οποίο δεν το αφήνετε να το κάνει. Τέλος, βρείτε μια εναλλακτική λύση μαζί: «Τι λες απόψε να δούμε μια ταινία στο σπίτι και να επισκεφτούμε τη γιαγιά κάποια άλλη στιγμή»;

 

 

Χρησιμοποιήστε βιβλία ή άλλους εκπαιδευτικούς πόρους

Μέσα από τις ιστορίες στα βιβλία, τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να μπουν στη θέση τους και να σκεφτούν πόσο άσχημα μπορεί να νιώθει κάποιος όταν οι γύρω του συμπεριφέρονται με γκρίνια και θυμό.

 

 

Ρωτήστε το παιδί τι χρειάζεται

«Τι μπορώ να κάνω για εσένα; Τι θα σε έκανε να νιώσεις καλύτερα»; Επιπλέον, μια αγκαλιά και ένα χάδι μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ανακτήσει σιγά σιγά την ηρεμία του και να νιώσει ασφάλεια.

 

 

Αποφύγετε τα πειράγματα

Το να μιμείστε το κλάμα του παιδιού ή να χρησιμοποιείτε υποτιμητικές φράσεις του στυλ «κάνεις σαν μωρό» δεν είναι η καλύτερη λύση. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε απειλητικές φράσεις όπως «αν συνεχίσεις να κλαις, δεν θα σε αγαπώ πια».

 

 

Αποφύγετε την εξιδανίκευση ή τη δαιμονοποίηση των συναισθημάτων

Η χαρά συχνά επικροτείται ενώ η λύπη και ο θυμός «καταδικάζονται». Ωστόσο, όλα χρησιμεύουν ως εργαλεία για να βοηθήσουν στην διαχείριση καταστάσεων, να επιτρέψουν την αυτογνωσία και να μας προετοιμάσουν για απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Ακόμα και να κλείσουμε τα μάτια στα αρνητικά συναισθήματα, πάλι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έρθουν στην επιφάνεια. Προσπαθήστε λοιπόν να εκπαιδεύσετε το παιδί σε αυτό το περίπλοκο και αντιφατικό εύρος συναισθημάτων.