Υλικά

30g απλό αλεύρι

1 αυγό, χτυπημένο

100 γρ. τριμμένη φρυγανιά

αποξηραμένης ρίγανης

σκόρδο σε σκόνη

250 γρ. σκληρή μοτσαρέλα κομμένη σε λωρίδες πάχους 1 εκ.

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντιπ

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

400 γραμμάρια κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Βάλτε το αλεύρι, το αυγό και τη φρυγανιά σε τρία ξεχωριστά μπολ και αλατοπιπερώστε το καθένα. Ανακατέψτε την αποξηραμένη ρίγανη και τη σκόνη σκόρδου στη φρυγανιά. Επικαλύψτε τα μπαστουνάκια μοτσαρέλα στο αλεύρι και βουτήξτε τα στο χτυπημένο αυγό.

Στη συνέχεια, γυρίστε τα στη φρυγανιά μέχρι να καλυφθούν καλά. Μεταφέρετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα σε μία στρώση, στη συνέχεια καταψύξτε για 1 ώρα μέχρι να στερεοποιηθούν εντελώς.

Για να φτιάξετε το ντιπ, ζεσταίνατε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τηγανίζετε τις πιπεριές τσίλι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να αρωματιστούν. Ρίξτε μέσα τις ντομάτες, το ξύδι, τη ζάχαρη και λίγο καρύκευμα.

Μειώστε τη φωτιά σε σιγοβράσιμο και μαγειρέψτε για 12-15 λεπτά μέχρι να γίνει πηχτή και σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγη ζάχαρη, ξύδι ή αλάτι. Αφήστε να κρυώσει.

Γεμίστε ένα βαθύ τηγάνι κατά το ένα τρίτο με λάδι μέχρι ένας κύβος ψωμιού να τσιτσιρίζει όταν πέφτει στο λάδι και να ροδίσει σε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Βάλτε απαλά μέσα τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας.

Θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε δύο δόσεις για να διασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή – και τηγανίστε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί στη μέση και να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο το εξωτερικό μέρος. Στραγγίξτε τα σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε αμέσως ή αφήστε τα να κρυώσουν.