Μία από τις πιο ισχυρές δεξιότητες που διαθέτει ένας γονέας είναι η ικανότητα να ενθαρρύνει τα παιδιά με μοναδικούς, προσωπικούς τρόπους. Τα λόγια σας μπορούν να έχουν βαθύτατο αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Οι ενθαρρυντικές φράσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως ισχυρό «αντίδοτο» στην αυτοαμφισβήτηση και τον δισταγμό ενός παιδιού. Μπορούν να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση.

Και μπορούν να υπενθυμίσουν στα παιδιά ένα σταθερό σημείο που υπάρχει στην ταραχώδη ζωή τους: την οικογένειά τους. Το πιο σημαντικό, είναι υπενθυμίσεις υποστήριξης, αγάπης και έμπνευσης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί πρέπει να δίνουμε στα παιδιά όλη μας τη στοργή

Ακολουθούν μερικές φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν οι για να ενισχύσουν την επιμονή, την αυτοεκτίμηση και το πνεύμα του να είσαι παιδί.

1. «Είδες τι κατάφερες μόλις τώρα;»

Χρησιμοποιήστε αυτή τη φράση για να τονίσετε ότι η προσπάθεια έχει σημασία. Το παιδί προσπάθησε, και προσπάθησε ξανά, και επέμεινε μέχρι να πετύχει κάτι σωστά. Αυτή η επιμονή είναι κάτι που αξίζει και πρέπει να γιορτάζεται.

2. «Μπορείς να κάνεις απίστευτα πράγματα και πιστεύω σε σένα»

Αν θέλετε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι έχετε ακλόνητη πίστη στις ικανότητές τους και ότι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν απίστευτα πράγματα, χρησιμοποιήστε αυτή τη φράση όσο πιο συχνά μπορείτε.

Αυτή η φράση χρησιμεύει ως συνεχής υπενθύμιση ότι είναι ικανοί να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Επιπλέον, ενισχύει τον δεσμό της οικογένειας, καθώς έτσι τους δίνετε να καταλάβουν ότι μπορούν να έρχονται σε εσάς για να μοιραστούν τις ελπίδες και τους φόβους τους και να λαμβάνουν υποστήριξη.

3. «Είμαι περήφανη/ος για σένα»

Δημιουργήστε μια παράδοση με τα παιδιά σας, όπου ψιθυρίζετε ένα «μυστικό» στο καθένα από αυτά καθώς πηγαίνουν για ύπνο. Ξεκινήστε όσο είναι μικρά. Υπενθυμίστε τους κάθε βράδυ ότι:

«Αν όλα τα κορίτσια στον κόσμο ήταν στη σειρά και μπορούσα να διαλέξω ένα για να γίνει κόρη μου, θα διάλεγα πάντα εσένα» ή «Ανεξάρτητα από το αν σήμερα ήταν η καλύτερη ή η χειρότερη μέρα σου, θα είμαι πάντα περήφανος για σένα».

4. «Σ’ ευχαριστώ»

Κάθε μέρα, προσπαθήστε να βρίσκετε κάτι θετικό να πείτε σε κάθε παιδί και να το ευχαριστήσετε για κάτι που έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το «ευχαριστώ» υπενθυμίζει στα παιδιά ότι αυτό που κάνουν αναγνωρίζεται, εκτιμάται και έχει σημασία. 

5. «Αυτό είναι καλή εξάσκηση»

Αν το παιδί πέσει ενώ τρέχει, δεν πειράζει. Είναι καλή εξάσκηση. Αν είναι δυσαρεστημένο με το πώς βγήκε μια ζωγραφιά, δεν πειράζει είναι καλή εξάσκηση. Όταν όμως φτιάχνει ή κάνει κάτι καταπληκτικό πείτε: «Ουάου! Η εξάσκησή σου απέδωσε πραγματικά καρπούς. Το λατρεύω.»