Παιδιά: Ο εθελοντισμός ενισχύει την υγεία και την ευεξία τους, λέει νέα έρευνα

Τα παιδιά και οι έφηβοι που κάνουν εθελοντισμό δεν βοηθούν μόνο τους άλλους, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
1 Ιουνίου 2023 | 08:05

Ο εθελοντισμός μέσω του σχολείου, μιας οργάνωσης ή μιας ομάδας συνδέεται με καλύτερη συνολική υγεία και ευεξία μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν συμμετάσχει σε κοινωφελή εργασία τον τελευταίο χρόνο, εκείνα που είχαν συμμετάσχει είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άριστη ή πολύ καλή υγεία, 66% περισσότερες πιθανότητες να ευημερούν και 35% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που έκαναν εθελοντισμό είχαν επίσης περίπου 25% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άγχος από τους συνομηλίκους τους που δεν έκαναν, αν και το εύρημα αυτό δεν μεταφέρθηκε σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Διαβάστε επίσης: Παιχνίδι έξω: Η πιο αποτελεσματική φυσική anti-stress μέθοδος

Ωστόσο, το άγχος ήταν πιο διαδεδομένο μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών. Περίπου το 19% των παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω είχαν άγχος, έναντι 11% των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Η μελέτη

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από γονείς περισσότερων από 50.000 παιδιών ηλικίας 6 έως 17 ετών στις ΗΠΑ. Περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι το παιδί τους έκανε κάποιου είδους εθελοντική εργασία.

Οι γονείς απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των παιδιών τους, την υγεία και τη δραστηριότητα κοινωνικής προσφοράς. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν, όπως το εισόδημα του νοικοκυριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να μη γνώριζαν όλοι αν το παιδί τους βίωνε άγχος.

Πάνω από το 80% των παιδιών που συμπεριλήφθηκαν προέρχονταν από οικογένειες που ζούσαν πάνω από το όριο της φτώχειας. Παρά τους περιορισμούς της νέας μελέτης, τα δεδομένα έρχονται σε μια σημαντική στιγμή για την ψυχική υγεία των νέων.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των νέων. Πρόσφατα ομοσπονδιακά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 40% των μαθητών λυκείου αισθάνθηκαν θλίψη ή απελπισία το 2021. Περίπου το 30% των μαθητριών και το 14% των μαθητών λυκείου είχαν σκέψεις αυτοκτονίας εκείνη τη χρονιά.

Δεδομένων αυτών των στατιστικών στοιχείων, υπάρχει σαφής ανάγκη για προσβάσιμους και αποτελεσματικούς πόρους ψυχικής υγείας. Η κοινωνική προσφορά, όπως φαίνεται, μπορεί να είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Και η μελέτη αυτή δεν είναι η μόνη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ του εθελοντισμού και της ευημερίας μεταξύ των ενηλίκων. Ίσως επειδή η κοινωνική προσφορά βοηθά τους ανθρώπους να νιώθουν μια αίσθηση σκοπού και σύνδεσης με τους γύρω τους.

Η γενναιοδωρία έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την ευτυχία και ενδεχομένως βελτιώνει ακόμη και τη σωματική υγεία και τη μακροζωία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version