Αν ήσασταν παιδιά ή έφηβοι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και οι γονείς σας έλεγχαν αυστηρά το χρόνο που περνούσατε σε οθόνες (δηλαδή τηλεόραση και κανένα παιχνίδι τσέπης), μπορεί να είχατε «απορροφήσει» την αίσθηση ότι τα βιντεοπαιχνίδια βλάπτουν τον εγκέφαλό μας.

Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν ψηφιακό κόσμο με έναν τρόπο που δεν γνωρίσαμε εμείς. Η γενιά τους ζει στο διαδίκτυο περνώντας περισσότερες ώρες σε εικονικούς χώρους από ποτέ. Ως γονείς μπορεί να διαφωνείτε συχνά σχετικά με τους κανόνες.

Και σε περίπτωση που συμφωνείτε μεταξύ σας, πιθανότατα δεν συμφωνεί μαζί σας το παιδί σας. Όμως δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν το διαδικτυακό παιχνίδι.

Διαβάστε επίσης: Social media: Ποιες οι επιπτώσεις της χρήσης τους για τους εφήβους;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αντίκτυπος των βιντεοπαιχνιδιών είναι διαφοροποιημένος από αυτόν άλλων ειδών χρόνου στην οθόνη, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα, όπως η προώθηση της επίλυσης προβλημάτων ή της ομαδικής εργασίας και της επικοινωνίας.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάποια οφέλη

Τα παιδιά μελετούν, παίζουν βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρακολουθούν βίντεο σε οθόνες, αλλά όλα αυτά δεν έχουν τον ίδιο αναπτυξιακό αντίκτυπο.

Τα βιντεοπαιχνίδια, στην πραγματικότητα, δεν παρουσιάζουν το είδος των αρνητικών συμπεριφορικών ή συναισθηματικών επιπτώσεων που οι ερευνητές συσχετίζουν με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας λόγος για αυτή τη διαφορά μπορεί να είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορούν κυρίως το μάρκετινγκ ή τη σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους. Τα παιχνίδια αφορούν γενικά την κοινωνικοποίηση με φίλους, την επίλυση ενός γρίφου ή τη συμμετοχή σε ανταγωνισμό.

Τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν κοινά σχέδια, όπως μια μάχη ή μια αναζήτηση, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη χρήσιμων κοινωνικών δεξιοτήτων. Απαιτεί πολύ ακριβές είδος ομαδικής δημιουργίας.

Απαιτεί σκέψη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την στρατηγική και καλές επικοινωνιακές δεξιότητες για να συντονίζεσαι με τους ανθρώπους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παιχνίδια για να βελτιώσετε την κοινωνική σας σύνδεση, για να εξασκηθείτε στο να νιώθετε συναισθήματα που συνήθως αποφεύγουμε, όπως η ενοχή ή η θλίψη ή η ντροπή.

Βοηθήστε τα παιδιά να δώσουν προτεραιότητα στις δραστηριότητες εκτός σύνδεσης

Πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι τα παιδιά χρειάζονται κάποια όρια στα παιχνίδια τους, ειδικά αν αρχίσουν να παραμελούν άλλες βασικές ή υγιείς δραστηριότητες, όπως είναι οι σχολικές εργασίες και ο ύπνος ειδικότερα.

Ο χρόνος οθόνης είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Βεβαιωθείτε ότι τα οικογενειακά γεύματα, οι δουλειές του σπιτιού και το υπαίθριο ή προσωπικό παιχνίδι δεν παραγκωνίζονται από τον χρόνο παιχνιδιού.

Τα παιδιά ωφελούνται επίσης από το να έχουν χρόνο μακριά από την τεχνολογία. Είναι σημαντικό ακόμη και να βαριούνται, επειδή η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε ευφάνταστο παιχνίδι.

Παίξτε παιχνίδια με τα παιδιά σας

Οι ειδικοί συνιστούν να παίζετε βιντεοπαιχνίδια με το παιδί σας για να καταλάβετε τι μπορεί να το παρακινεί να παίξει – τις ανάγκες που μπορεί να του καλύπτει το παιχνίδι.

Το διαδικτυακό σκάκι, για παράδειγμα, είναι μια διαφορετική εμπειρία από ένα παιχνίδι για πολλούς παίκτες με φίλους. Τα ντροπαλά παιδιά μπορεί να το βρίσκουν πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθούν στα παιχνίδια.

Ένα άλλο παιδί μπορεί να το θεωρεί ανακούφιση από το άγχος. Ορισμένα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια ως ένα μέρος για να ξεφύγουν ή να επεξεργαστούν μια δύσκολη κατάσταση.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι λέτε, σε αγαπώ, σε σέβομαι, θέλω να καταλάβω τι σε απασχολεί εδώ. Μπαίνετε σε αυτόν τον χώρο με μια πολύ διαφορετική θέση, αυτή του μαθητή ουσιαστικά.

Αν έχετε παρατηρήσει τα παιδιά σας να φωνάζουν για κάτι που συνέβη σε ένα παιχνίδι δεν είναι ανησυχητικό. Οι αντιδράσεις ενός παιδιού σε συναισθήματα και διαπροσωπικές δυναμικές είναι πραγματικές, ακόμη και αν το ίδιο το παιχνίδι λαμβάνει χώρα εικονικά, ή σε μια συσκευή.

Οι ειδικοί λένε ότι τα ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν σημαίνουν ότι το παιδί σας είναι πιο πιθανό να ενεργήσει βίαια στην πραγματική ζωή.

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι όπως κάθε άλλος χώρος που τα παιδιά σας περνούν χρόνο. Αναρωτηθείτε: Είναι ασφαλές; Ποιος άλλος βρίσκεται εκεί;

Τα παιχνίδια είναι κοινωνικοί χώροι. Εκεί μπορεί να συμβούν καλά ή κακά πράγματα – όπως και στην πραγματική ζωή.

Για παράδειγμα: Αν έχετε ένα 5χρονο παιδί, δεν θα αφήνατε το παιδί σας μόνο του σε ένα εμπορικό κέντρο, όπου μπορεί να σας πλησιάσουν άγνωστοι. Τώρα θα μπορούσατε να αφήσετε τον έφηβο στο εμπορικό κέντρο, αλλά όχι πριν συζητήσετε με ποιον θα κάνει παρέα, τι σκοπεύουν να κάνουν, και ίσως μια συμφωνία σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν στο σπίτι για δείπνο.

Οι ίδιες γενικές αρχές μπορούν να ισχύουν και για τους εφήβους που παίζουν παιχνίδια.

Αν δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε σε ένα παιχνίδι, να θυμάστε ότι οι απόλυτες απαγορεύσεις και οι περιορισμοί τείνουν να γυρίζουν μπούμερανγκ στους εφήβους. Είναι πιο ζωτικής σημασίας να κρατάτε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας, ώστε αν συμβεί κάτι κακό μέσα στο παιχνίδι, να μπορείτε να τα βοηθήσετε να το επεξεργαστούν ή να το αντιμετωπίσουν.

Τα σημάδια που αποκαλύπτουν την προβληματική φύση της χρήσης του παιχνιδιού είναι οι υπερβολικές χρηματικές δαπάνες, αρνητικές αντιδράσεις ή άγχος και πολύ λίγος ύπνος.