Μπορεί τα σχολεία να μην έχουν κλείσει ακόμη, όμως μικροί και μεγάλοι έχουμε μπει για τα καλά σε διάθεση καλοκαιριού. Όμως μαζί με τις ηλιόλουστες μέρες στη φύση – ή έστω στην παιδική χαρά – και την ξένοιαστη οικογενειακή διασκέδαση, έρχονται και τα μικροατυχήματα, καθώς δεν είναι σπάνιο οι εξερευνήσεις των παιδιών μας να καταλήγουν σε μια… εντυπωσιακή τούμπα.

Ας δούμε τη θετική πλευρά: τα περισσότερα μικροατυχήματα του καλοκαιριού αντιμετωπίζονται με άνεση από εμάς τους ίδιους επιτρέποντας στα μικρά μας να συνεχίσουν ανενόχλητα το παιχνίδι. Και, αν μη τι άλλο, ξεμπερδεύουμε σιγά-σιγά από το συνάχι και τους πυρετούς που μας ταλαιπωρούσαν το χειμώνα. Κάτι είναι κι αυτό.

Τα (άλλα) must του καλοκαιριού

Εκτός από μπρατσάκια και κουβαδάκια, λοιπόν, αυτούς ακριβώς τους μήνες είναι που θα πρέπει να προνοήσουμε και για την ανανέωση του οικογενειακού μας φαρμακείου. Σε ό,τι αφορά τα πιο συνηθισμένα… παιδικά τραύματα, οι απαιτήσεις δεν είναι πολλές: Hansaplast Σπρέι Καθαρισμού Πληγών, Κρέμα Επούλωσης Πληγών, Αποστειρωμένες Γάζες, ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, και, φυσικά, τα πατροπαράδοτα Hansaplast που θα κρατήσουν κάθε τραύμα προστατευμένο από βακτήρια και βρωμιές.

Τα τελευταία, είναι σημαντικό να τα έχουμε σε απόθεμα σε διάφορες εκδοχές και μεγέθη, ώστε να υπάρχει πάντα το κατάλληλο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ατυχίας του παιδιού μας. Εμείς προτιμάμε τα Hansaplast Sensitive και Hansaplast Sensitive Kids, γιατί σέβονται την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα, προσφέροντας και σταθερή επικόλληση και ανώδυνη αφαίρεση, ενώ έχουν εγκριθεί δερματολογικά, διασφαλίζοντας ότι δεν θα προκαλέσουν ερεθισμούς, ακόμη και με παρατεταμένη χρήση.

Τα Hansaplast Sensitive XL/XXL (κυκλοφορούν σε τέσσερα μεγέθη: XL, XXL, 3XL και 4XL) είναι ιδανικά για τις μεγάλες πληγές – όπως ένα ανοιγμένο γόνατο –, ενώ μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά ακόμη και μετεγχειρητικά τραύματα. Η μεγάλη γάζα τους καλύπτει την πληγή χωρίς να κολλάει επάνω της, για μέγιστη άνεση, ενώ η ασπίδα προστασίας που παρέχουν κρατά μακριά το 99% της βρωμιάς και των βακτηρίων.

Τα μικρότερης έκτασης τραύματα, από την άλλη, καλύπτονται αποτελεσματικά – και άκρως διασκεδαστικά – από τα επιθέματα Hansaplast Sensitive Kids, με την ισχυρή επικόλληση και την απαλή σύνθεση. Τα μικρά μας ενθουσιάζονται με τα όμορφα χρώματά τους και με τους αγαπημένους χαρακτήρες που είναι ζωγραφισμένοι επάνω τους, με αποτέλεσμα να μη δυσανασχετούν κατά την εφαρμογή. Και εμείς τρέφουμε εξίσου θετικά συναισθήματα για το γεγονός ότι σφραγίζουν άψογα γύρω από την πληγή, προστατεύοντάς τη με το μαλακό και αεροδιαπερατό υλικό τους, για να κρατήσουν τα μικρόβια μακριά και να προσφέρουν μέγιστη άνεση. Συν ότι, παρόλο που αφαιρούνται ανώδυνα, είναι και τόσο σταθερά, ώστε να μην πτοούνται ούτε από την εφίδρωση, ούτε από τις έντονες κινήσεις μιας μέρας γεμάτης παιχνίδι.

Των φρονίμων τα παιδιά…

… γλιτώνουν από τα ατυχήματα. Η παροιμία δεν λέει ακριβώς αυτό, όμως το νόημα παραμένει το ίδιο. Αν προετοιμαστούμε κατάλληλα και ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε τους πιο συνηθισμένους παιδικούς μικροτραυματισμούς, τα μικρά μας θα μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν, ακόμη κι αν έχουν μια μικρή αναποδιά. Ώρα, λοιπόν, να μάθουμε τα απαραίτητα μέτρα καλοκαιρινής προστασίας και περίθαλψης των μικρών μας ζιζανίων.

Στην παιδική χαρά ή στο πάρκο

  • Ποια είναι τα πιθανότερα μικροατυχήματα: Πτώσεις που καταλήγουν σε πληγές, αλλά και κοψίματα από τα απορρίμματα (π.χ. σπασμένα γυαλιά) που δυστυχώς είναι συχνά περισσότερα και από τα πιτσιρίκια που παίζουν στο πάρκο.
  • Ποια είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας: Οι πτώσεις είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτες και, ενώ πρέπει πάντα να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στα παιδιά μας, είναι σημαντικό να μην γινόμαστε υπερπροστατευτικοί για να τα μάθουμε να τολμούν να εξερευνήσουν και να πάρουν τα ρίσκα τους. Αυτό που μπορούμε, όμως, να κάνουμε, είναι να βεβαιωνόμαστε ότι δεν βγάζουν ποτέ τα παπούτσια τους (όσο δύσκολο κι αν είναι να πείσεις ένα ενθουσιασμένο νήπιο για κάτι τέτοιο) και να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει να περιεργάζονται αντικείμενα που βρίσκουν στο έδαφος.
  • Κι αν συμβεί; Στην περίπτωση της πληγής, ξεπλένουμε άμεσα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Αν υπάρχει αιμορραγία, ασκούμε πίεση με ένα καθαρό πανί ή μια Hansaplast Αποστειρωμένη Γάζα Soft μέχρι να σταματήσει. Καλύπτουμε την πληγή με το κατάλληλο μέγεθος Hansaplast Sensitive Kids και ενθαρρύνουμε το μικρό μας να συνεχίσει το παιχνίδι.
    Αν κόπηκε από σπασμένο γυαλί, ελέγχουμε για κάποιο θραύσμα που θα μπορούσε να μείνει στην πληγή και αν υπάρχει το απομακρύνουμε με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι φρυδιών. Σε περίπτωση αιμορραγίας, πιέζουμε την πληγή με ένα καθαρό πανί ή χαρτομάντηλο και όταν το αίμα σταματήσει να τρέχει, ξεπλένουμε καλά, απολυμαίνουμε και κλείνουμε με το κατάλληλο Hansaplast Sensitive.
    Η επίσκεψη σε γιατρό είναι επιβεβλημένη αν το τραύμα είναι πολύ βαθύ ή έχει μήκος που ξεπερνά τα 3 εκατοστά, αλλά και σε περίπτωση που η αιμορραγία δεν σταματά ενώ ασκείτε πίεση στην περιοχή επί 10 λεπτά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ίσως το μικρό σας χρειάζεται ράμματα. Επίσης, αν το γυαλί είναι πολύ βαθιά στην πληγή, μην επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Στη βόλτα με το ποδήλατο

  • Ποια είναι τα πιθανότερα μικροατυχήματα: Η πτώση, που μπορεί να καταλήξει σε γδάρσιμο, αλλά και σε ένα καρούμπαλο ή ένα στραμπούληγμα στον αστράγαλο.
  • Ποια είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας: Ακόμη και στην καλοκαιρινή ζέστη, επιμένουμε τα παιδιά να φορούν το κράνος τους, αλλά και επιγονατίδες στη βόλτα με το ποδήλατο και σε αντίστοιχες δραστηριότητες (π.χ. στο skate).
  • Κι αν συμβεί; Σε περίπτωση που χτυπήσει το κεφάλι του, πρώτα από όλα δείξτε ψυχραιμία: πτώσεις από το ύψος του και χαμηλότερα σπανίως είναι επικίνδυνες. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί κυρίως έχει τρομάξει και χρειάζεται παρηγοριά. Μια κρύα κομπρέσα θα βοηθήσει να μην εμφανιστεί καρούμπαλο, ενώ σε περίπτωση που δημιουργηθεί πληγή, το πιθανότερο είναι ότι στην αρχή θα αιμορραγεί έντονα, λόγω του σημείου. Καθαρίστε την και πιέστε τη με ένα καθαρό πανί ή αποστειρωμένη γάζα μέχρι να σταματήσει. Επισκεφθείτε τον γιατρό σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει λιποθυμικές τάσεις, κάνει εμετό, έχει πολύ έντονο πονοκέφαλο, αισθανθεί ξαφνικά νυσταγμένο, βιώσει σπασμούς ή έχει μια βαθιά πληγή που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας.
    Ένα στραμπούληγμα θα απαιτήσει άμεση επιστροφή στο σπίτι, όμως σε γενικές γραμμές θα αντιμετωπιστεί εύκολα, με ξεκούραση, πάγο, πίεση και ανύψωση του χτυπημένου σημείου. Απλώς βάλτε το παιδί να ξαπλώσει και τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα περίπου για 20 λεπτά, αφαιρέστε τη για άλλα 20 και εφαρμόστε τη για 20 ακόμη. Επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα. Αν συνεχίσει να πονάει πολύ έπειτα από ένα 24ωρο ή το οίδημα δεν υποχωρεί, μια επίσκεψη στα επείγοντα είναι απαραίτητη για να αποκλείσετε το σενάριο κατάγματος.

Στο μπάνιο στη θάλασσα ή την πεζοπορία στη Φύση

  • Ποια είναι τα πιθανότερα ατυχήματα: Πέρα από όλα τα παραπάνω, οι σκλήθρες καραδοκούν για να τρυπώσουν σε ανυποψίαστες επιδερμίδες, ενώ πετρούλες και αχινοί επιφυλάσσουν δυσάρεστη υποδοχή σε παιδικά ποδαράκια.
  • Ποια είναι τα αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας: Παπούτσια πάντα και παντού. Στην παραλία ποντάρουμε σε όμορφα παπουτσάκια θαλάσσης (ή βατραχοπέδιλα, σε περίπτωση που το μικρό σας αισθάνεται… πολύ μεγάλο για jelly shoes). Στις βόλτες σε δάση και άλση, σημασία έχουν και οι στυλιστικές επιλογές: ένα μακρύ τζιν παντελόνι θα κρατήσει τα στοιχεία της φύσης μακριά από τα πόδια του παιδιού, ενώ μπορεί να μετριάσει και το χτύπημα σε περίπτωση πτώσης.
  • Κι αν συμβεί; Σε περίπτωση που μια σκλήθρα ή το αγκάθι ενός αχινού γαντζωθεί στο δέρμα του παιδιού μας, ξεκινάμε καθαρίζοντας την περιοχή με κάποιο ήπιο αντισηπτικό. Αν η άκρη της περισσεύει, χρησιμοποιούμε ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι και την τραβάμε αργά και σταθερά προς την κατεύθυνση της εισόδου της. Αν βρίσκεται ολόκληρη κάτω από το δέρμα, προσπαθούμε να την πιέσουμε προς τα έξω, χαϊδεύοντας απαλά το δέρμα του παιδιού στο σημείο όπου έχει «τρυπώσει» με την άκρη μιας βελόνας σε όλο το μήκος του αντικειμένου. Όταν η ακρούλα βγει προς τα έξω, την αφαιρούμε απαλά με το τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια απολυμαίνουμε την περιοχή εκ νέου. Ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να την αφαιρέσουμε, το πιθανότερο είναι ότι θα φύγει από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες. Όμως αν η περιοχή παραμείνει πρησμένη, εκκρίνει πύον ή προκαλεί πόνο στο παιδί, είναι η ώρα να καλέσουμε την παιδίατρο.
    Αν πάλι, αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μια κλασική πληγή από πτώση την ώρα της βόλτας ή ένα κόψιμο από πέτρα στο ποδαράκι, τα Hansaplast Sensitive Kids είναι και πάλι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι.