Μερικά παιδιά πιστεύουν πραγματικά πως δεν μπορούν να πάρουν καλούς βαθμούς. Κάποια φοβούνται ότι θα αποτύχουν, όσο σκληρά κι αν προσπαθούν. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές τους– ένα ζήτημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν σε τόσο μικρή ηλικία.

Τα πιο πολλά παιδιά πιστεύουν επίσης ότι αν δεν περάσουν στις εξετάσεις ή αν δεν είναι στην «κορυφή» στην τάξη τους, απογοητεύουν τους γονείς τους. Έτσι, μπορεί να αναζητούν την τελειότητα στους βαθμούς τους και να αρνούνται να αρκεστούν σε έναν αξιοπρεπή βαθμό.

 

Διαβάστε επίσης: «Αγκαλιάζουμε» το παιδί ακριβώς για αυτό που είναι

 

 

Τι φταίει και το παιδί φοβάται

Αν τα παιδιά φοβούνται το να μην πάρουν καλούς βαθμούς, τότε πιθανότατα πιέζονται πολύ για να τα πάνε καλά. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι γονείς τους τους έχουν μεταδώσει ότι πρέπει να είναι οι καλύτεροι για να είναι επιτυχημένοι ενήλικες στο μέλλον.

Έτσι, όταν τα παιδιά αποτυγχάνουν ή παίρνουν κακό ή έναν μέτριο βαθμό, αγχώνονται πολύ. Νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να το διορθώσουν διαφορετικά θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν… Μερικά παιδιά μπορεί να αισθανθούν μάλιστα ότι θα αποτύχουν στη ζωή τους εντελώς.

Είναι σημαντικό λοιπόν για τους γονείς να αναγνωρίσουν το εάν δίνουν υπερβολική έμφαση στους βαθμούς και να εστιάσουν στα σημαντικά. Στην προσπάθεια για παράδειγμα που κάνουν τα παιδιά για να προετοιμαστούν για μια μεγάλη εξέταση και για το τι πραγματικά μαθαίνουν στο σχολείο.

 

 

Οι επιπτώσεις του φόβου

Η πίεση είναι φυσικό να προκαλεί φόβο στα παιδιά. Το φόβο της αποτυχίας, της απογοήτευσης, της τιμωρίας, της κριτικής , των συγκρίσεων κ.λπ.

Έτσι τα παιδιά καταλήγουν στο άγχος. Ανησυχούν περισσότερο για το αν θα πάρουν καλούς βαθμούς παρά για το τι πραγματικά μαθαίνουν. Και αυτή η πίεση προκαλεί επίσης προβλήματα αυτοεκτίμησης, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους.

 

 

Πώς είναι ωφέλιμο να αντιδράσετε όταν πάρει το παιδί τους βαθμούς του

Εάν είστε επιρρεπείς στο να πιέζετε το παιδί σας για τους βαθμούς του, δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην πραγματικότητα το κάνετε γιατί θέλετε το καλύτερο για εκείνο. Αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε την οπτική σας.

Να θυμάστε ότι η ευημερία και η μελλοντική επιτυχία του παιδιού σας εξαρτάται από πολύ περισσότερα πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τους βαθμούς. Εάν ένα παιδί παίρνει συνέχεια 20 αλλά δεν έχει χρόνο για παράδειγμα για φίλους και ψυχαγωγία, τότε αυτοί οι βαθμοί είναι βέβαιο πως δεν εγγυώνται ένα ευτυχισμένο και επιτυχημένο μέλλον για εκείνο.

Εάν λοιπόν το παιδί σας φέτος πάρει χαμηλότερους βαθμούς, αποφύγετε να ενδώσετε στους δικούς σας τελικά φόβους. Καθίστε μαζί του και προσπαθήστε να βρείτε μαζί τι μπορεί να κάνει διαφορετικά την επόμενη χρονιά. Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε την άνευ όρων υποστήριξή σας ώστε το παιδί να γνωρίζει ότι μπορεί πάντα να βασίζεται σε εσάς.