Όταν τα παιδιά σας φεύγουν για το πανεπιστήμιο ή για δουλειά ξεκινούν ένα νέο και συναρπαστικό κεφάλαιο στη ζωή τους. Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα που κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Η γονεϊκότητα είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας και αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός, χρονοβόρος και ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουμε. Δεν είναι περίεργο που οι γονείς συχνά βιώνουν μια βαθιά αίσθηση απώλειας όταν το τελευταίο ή το μοναδικό τους παιδί εγκαταλείπει τη «φωλιά».

Όχι μόνο επειδή τους λείπει το παιδί τους, αλλά και επειδή αυτή η απώλεια αμφισβητεί την αίσθηση της ταυτότητάς τους. Παρόλο που ο απώτερος στόχος κάθε γονέα είναι τα παιδιά του να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες, αυτή η μετάβαση, όπως όλες οι μεταβάσεις στη ζωή, μπορεί να είναι δύσκολη.

Διαβάστε επίσης: Παιδικά έπιπλα: Πώς να τα αξιοποίησετε όταν μεγαλώσει το παιδί

Δείτε πώς να κάνετε αυτή την αναπόφευκτη μετάβαση πιο εύκολα, προσδιορίζοντας νέους πιθανούς ρόλους και αναζητώντας ενδιαφέροντα:

Αποδεχτείτε τις αλλαγές

Η ημέρα που τα παιδιά σας φεύγουν από το σπίτι σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Αλλά μαζί με τη χαρά μπορεί να έρθει και ένα αίσθημα σύγχυσης, αποπροσανατολισμού ή μοναξιάς. Η ρουτίνα σας μπορεί να είναι διαταραγμένη τώρα που δεν χρειάζεται πλέον να προγραμματίζετε τον χρόνο σας γύρω από τα παιδιά σας.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι η ζωή μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενη για λίγο μέχρι να προσαρμοστείτε. Όσο πιο γρήγορα αναλάβετε δράση και προετοιμαστείτε για αυτή την αναπόφευκτη αλλαγή, τόσο καλύτερα θα είστε συναισθηματικά.

Επικεντρωθείτε στον σύντροφό σας

Η σχέση σας συχνά περνάει σε δεύτερη μοίρα όταν βρίσκεστε στο χάος της ανατροφής των παιδιών. Τώρα είναι η στιγμή που μπορείτε να επικεντρωθείτε ξανά σε αυτή. Πιθανότατα θα χρειαστεί μια μικρή προσαρμογή στο να είστε μόνοι μαζί.

Αυτή η περίοδος μπορεί είτε να σας φέρει πιο κοντά είτε να ρίξει φως σε άλυτα ζητήματα. Τώρα είναι η στιγμή που τα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αναζωπυρώνουν τον ρομαντισμό και εμβαθύνουν στη σχέση τους.

Αναζητήστε τα ενδιαφέροντά σας

Πολλοί γονείς είναι απασχολημένοι με τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων για τα παιδιά τους ή με τη φροντίδα των αναγκών των άλλων. Αυτό δεν αφήνει πολύ χρόνο για να απολαύσετε τα δικά σας χόμπι ή να κάνετε πράγματα μόνο για τον εαυτό σας.

Μετά από χρόνια που βάζατε τις ανάγκες των παιδιών σας πάνω από τις δικές σας, μπορείτε επιτέλους να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας.

Ένα πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με το τι σας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θέλατε να κάνετε αλλά δεν μπορούσατε επειδή μεγαλώνατε τα παιδιά σας.

Μείνετε απασχολημένοι

Ξαφνικά το σπίτι μπορεί να φαίνεται απόκοσμα ήσυχο όταν δεν είναι γεμάτο από τον ήχο των παιδιών. Κρατήστε το κοινωνικό σας ημερολόγιο γεμάτο. Θα σας είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε τη μετάβαση αν δεν κάθεστε μόνοι στο σπίτι.

Μπορείτε να αποκτήσετε ξανά μια ταυτότητα διαφορετική από το να είστε απλώς η μαμά ή ο μπαμπάς του παιδιού σας. Αυτό μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην επιτάχυνση της συναισθηματικής σας προσαρμογής και θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων απώλειας μέσα σας και στο σπίτι σας.