Τα αγοράκια τείνουν να μιλούν περισσότερο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους από ό,τι τα κορίτσια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αυτή η πρώιμη επικοινωνία περιλαμβάνει ήχους όπως τσιρίδες, εκφωνήσεις που μοιάζουν με φωνήεντα, γρυλίσματα και σύντομους ήχους ψευδολέξεων όπως «μπα» και «αγγα».

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, αυτοί οι ήχοι εξελίσσονται σε πρώτες λέξεις, φράσεις και τελικά σε πλήρεις προτάσεις.

Ενώ ορισμένα βρέφη εκ φύσεως φωνάζουν περισσότερο από άλλα, κατά μέσο όρο, τα αγόρια εκφράζουν περίπου 10 τοις εκατό περισσότερους ήχους κατά τον πρώτο χρόνο από ό,τι τα κορίτσια.

Διαβάστε επίσης: «Baby talk»: Να μιλάμε στα μωρά… μωρουδίστικα;

Το εύρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα κορίτσια έχουν σταθερό πλεονέκτημα έναντι των αγοριών στη γλωσσική ανάπτυξη. Ωστόσο, στο τέλος του δεύτερου έτους, τα κορίτσια ξεπέρασαν τα αγόρια, βγάζοντας επτά τοις εκατό περισσότερους ήχους.

Που οφείλεται αυτό;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με μια εξελικτική θεωρία. Σύμφωνα με αυτή, τα βρέφη «μιλάνε» νωρίς για να εκφράσουν την ευημερία τους και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας τον πρώτο χρόνο από ό,τι τα κορίτσια.

Η μεγαλύτερη μελέτη σε μωρά

Η έρευνα περιελάμβανε πάνω από 450.000 ώρες ολοήμερων καταγραφών 5.899 βρεφών. Η ομάδα μελέτησε την ομιλία των παιδιών χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή. Οι καταγραφές αυτές ανέλυσαν αυτόματα μια περίοδο που κάλυπτε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

«Ενώ πιστεύεται ευρέως ότι τα θηλυκά έχουν ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο πλεονέκτημα έναντι των αρσενικών στην ανάπτυξη της γλώσσας, διαπιστώσαμε ότι κατά τον πρώτο χρόνο, τα αγόρια παράγουν περισσότερες φωνές που μοιάζουν με ομιλία από ό,τι τα κορίτσια», αναφέρει ο Δρ Kimbrough Oller από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις .

«Αν και τα αγόρια μιλάνε σε υψηλότερα ποσοστά κατά τον πρώτο χρόνο, τα κορίτσια καλύπτουν και ξεπερνούν τα αγόρια μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους», συμπληρώνουν.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για οποιαδήποτε μελέτη σχετικά με τη γλωσσική ανάπτυξη που έχει διεξαχθεί εξ όσων γνωρίζουμε. Η υπόθεσή μας είναι ότι, δεδομένου ότι πολλοί θάνατοι αρσενικών βρεφών συμβαίνουν κατά το πρώτο έτος, τα αγόρια μπορεί να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλή πίεση επιλογής για την παραγωγή φωνητικών σημάτων», σημειώνει ο Δρ Oller.

«Αναμένουμε ότι οι φροντιστές θα ανταποκριθούν θετικά στους ήχους που μοιάζουν με ομιλία, υποδεικνύοντας ότι οι αποτελεσματικές φωνές του μωρού προκαλούν γνήσια συναισθήματα στοργής και προθυμίας να επενδύσουν στην ευημερία του βρέφους», υπογραμμίζει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience.