Είστε ένας γονέας που θέλει να κρατήσει το παιδί του ασφαλές; Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε για το παραμικρό. Για παράδειγμα, πολλοί γονείς ανησυχούν υπερβολικά για τον κίνδυνο από ξένους, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων κατά των παιδιών διαπράττονται από ανθρώπους που ήδη γνωρίζουν. 

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αυτό το καλοκαίρι για την ασφάλεια του παιδιού είναι να του μάθετε να κολυμπάει

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι ο πνιγμός είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών. Ακόμη και όταν τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν λίγο, παραμένει σημαντικός κίνδυνος, αμέσως μετά τα τροχαία ατυχήματα.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς θα προλάβετε τους τραυματισμούς

Οι περισσότεροι πνιγμοί παιδιών συμβαίνουν σε πισίνες. Είναι τρομακτικό ότι συχνά συμβαίνουν όταν ένα παιδί δεν αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο νερό για παράδειγμα, όταν με κάποιο τρόπο αποκτά πρόσβαση σε μια πισίνα χωρίς να το καταλάβει κανείς.

«Τι κάνουμε στα δύσκολα; Κολυμπάμε!»

Μέχρι τα παιδιά να μάθουν να κολυμπούν, οι γονείς θα πρέπει πάντα να ασκούν «ενεργή επίβλεψη» κοντά στο νερό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν δεν έχετε πισίνα, το παιδί δεν χρειάζεται να μάθει να κολυμπάει από τώρα.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν κολύμπι από την ηλικία των δυόμισι ή τριών ετών. Στην πραγματικότητα, είναι πιο εύκολο όταν τα παιδιά ξεκινούν νωρίς, επειδή δεν φοβούνται το νερό.

Το να μάθεις να κολυμπάς έχει να κάνει με το να μείνεις ζωντανός όταν βρεθείς στο νερό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν την «ασφάλεια μέσω της δεξιότητας», την αρχή ότι ο εξοπλισμός των παιδιών για να επιβιώσουν είναι καλύτερο σχέδιο από το να περιμένουμε να μην απομακρυνθούν ποτέ από τα μάτια μας.

Οι γονείς των οποίων τα παιδιά μαθαίνουν κολύμπι αναφέρουν ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Και αυτό φαίνεται να διαρρέει και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Προσπαθήστε να κάνετε τα παιδιά σας αρκετά αυτάρκη ώστε να μην χρειάζεται να τα σώζετε κάθε φορά που πέφτουν στα «βαθιά».