Τα αποτελέσματα της ανατροφής, ανεξάρτητα από το πόσα εγχειρίδια, βιβλία και συστάσεις ειδικών ακολουθούνται, διαφέρουν από τη μια οικογένεια στην άλλη αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια. Ο χαρακτήρας γονιών και παιδιών είναι άλλωστε βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις μεταξύ τους σχέσεις και τη δυναμική μιας οικογένειας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι μια συνεχής διαδικασία αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων. Οι γονείς, εκτός από γονείς, είναι και άνθρωποι με τις δικές τους ιδιότητες, ελαττώματα, απόψεις και τρόπους δράσης.

 

Διαβάστε επίσης: «Θετική πειθαρχία»: Η μόνη μορφή πειθαρχίας που λειτουργεί

 

Τι σημαίνει «ιδιοσυγκρασία»

Η ιδιοσυγκρασία είναι μια έμφυτη τάση με την οποία γεννιούνται όλα τα ανθρώπινα όντα και η οποία μας προδιαθέτει να αντιληφθούμε, να ερμηνεύσουμε και να ανταποκριθούμε στον κόσμο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξετε κατά την αξιολόγηση της ιδιοσυγκρασίας είναι τα ακόλουθα:

 

Ευαισθησία

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε ήρεμα και ήσυχα περιβάλλοντα. Αντίθετα, νιώθουν μεγάλη ενόχληση σε δυνατούς θορύβους, έντονα φώτα ή ήχους. Όσοι άνθρωποι είναι στο… άλλο άκρο, απολαμβάνουν διεγερτικούς χώρους και φασαρία.

 

Επίπεδο δραστηριότητας

Αυτή η κατηγορία διαφοροποιεί αυτούς που προτιμούν να είναι σε συνεχή κίνηση από εκείνους που επιλέγουν έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Σκεφτείτε επομένως: Σας αρέσει να παραμένετε απασχολημένοι και δραστήριοι ή απολαμβάνετε πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου στον καναπέ;

 

Επίπεδο απόσπασης προσοχής

Αυτό αφορά την ποιότητα και τη διάρκεια της συγκέντρωσής σας. Σας είναι εύκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε μια εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα; Ή, αντίθετα, αποσπάτε εύκολα η προσοχή σας από οποιοδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό ερέθισμα;

 

Επιμονή

Οι πιο επίμονοι άνθρωποι συνεχίζουν αυτό που ξεκινούν μέχρι να το ολοκληρώσουν, ανέχονται την απογοήτευση και επιμένουν μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Στο άλλο άκρο βρίσκονται εκείνοι που τείνουν να αλλάζουν συχνά δραστηριότητες.

 

«Καθημερινότητα»

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τις ρουτίνες, τα τακτικά προγράμματα και το να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Από την άλλη, άλλοι προτιμούν να είναι αυθόρμητοι και τους αρέσει να αυτοσχεδιάζουν και να αλλάζουν σχέδια.

 

Ένταση

Στο ένα άκρο βρίσκονται εκείνοι που νιώθουν συναισθήματα με μεγάλη ένταση και είναι εκφραστικοί. Στο άλλο, βρίσκονται εκείνοι που είναι πιο συγκρατημένοι και σπάνια εξωτερικεύουν τις εσωτερικές τους καταστάσεις. Είναι δύσκολο δηλαδή να καταλάβεις τι νιώθουν ή σκέφτονται.

 

Ικανότητα προσαρμογής

Πώς προσαρμόζεται κανείς στην αλλαγή; Σας είναι εύκολο να μεταβείτε γρήγορα και ομαλά από τη μια δραστηριότητα στην άλλη ή χρειάζεστε μια προοδευτική μετάβαση και μια περίοδο ψυχικής προετοιμασίας;

 

Καινοτομία

Αυτή η κατηγορία διαφοροποιεί αυτούς που αναζητούν την καινοτομία από αυτούς που την αποφεύγουν. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να εξερευνούν νέα κοινωνικά περιβάλλοντα, διαφορετικές δραστηριότητες και διαφορετικά μέρη. Άλλοι προτιμούν το οικείο, νιώθουν άβολα με την καινοτομία και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στην κατάσταση.

 

Χαρακτήρας

Τέλος, ο χαρακτήρας διακρίνει τους ανθρώπους σε ανοιχτούς ή πιο σοβαρούς- κλειστούς. Αυτό δε σημαίνει ότι οι τελευταίοι δε διασκεδάζουν ή ότι είναι δυστυχισμένοι, αλλά ότι έχουν μια πιο συγκρατημένη και ήσυχη φύση.

 

Πώς η ιδιοσυγκρασία σας επηρεάζει τον τρόπο ανατροφής του παιδιού σας

 

Είναι σημαντικό να συγκρίνετε την ιδιοσυγκρασία σας με αυτή των παιδιών σας για να δείτε πώς αλληλοσυμπληρώνονται.

Είτε μοιράζεστε ομοιότητες είτε αντιθέσεις, μπορείτε να επωφεληθείτε από τον χρόνο που περνάτε μαζί. Στην πρώτη περίπτωση, είναι πιο εύκολο να καταλάβετε ο ένας τον άλλον και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες μαζί. Στη δεύτερη περίπτωση, χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά για να ισορροπήσετε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ σας.

Όπως και να έχει, η επίγνωση της ιδιοσυγκρασίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ορισμένες ωφέλιμες προσαρμογές. Για παράδειγμα, εάν είστε ένα έντονο άτομο και το παιδί σας είναι πιο συγκρατημένο, βεβαιωθείτε ότι του δίνετε χώρο για να εκφραστεί. Επίσης, απευθυνθείτε στο παιδί με πιο ήρεμο, λιγότερο έντονο τρόπο. Ομοίως, εάν είστε πιο αυθόρμητοι, αλλά το παιδί σας αισθάνεται πιο άνετα με τη ρουτίνα, πρέπει να το λάβετε υπόψη όταν οργανώνετε καθημερινά προγράμματα και δραστηριότητες.

 

Βρείτε τις θετικές σας γονικές ιδιότητες

Εν ολίγοις, μην προσπαθήσετε να αλλάξετε την ιδιοσυγκρασία τη δική σας ή των παιδιών σας, αλλά να αναγνωρίσετε ποιες ιδιότητές σας είναι θετικές και με ποιες πρέπει να είστε προσεκτικοί. Αυτή η διαδικασία θα είναι διαφορετική για κάθε παιδί σας, οπότε η δουλειά είναι κάπως μεγαλύτερη… Ωστόσο αξίζει τον κόπο καθώς έτσι θα μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί τις συνθήκες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.