Οι δουλειές του σπιτιού είναι βαρετές για τους ενήλικες, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικές ευκαιρίες μάθησης για τα παιδιά. Μάλιστα, μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρή ηλικία.

Αυτά που η μέθοδος Μοντεσσόρι αποκαλεί δραστηριότητες πρακτικής ζωής, βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν συντονισμό, να νιώσουν μέρος της κοινότητας στην οποία ζουν και να εξασκηθούν στην ανεξαρτησία.

Πριν βγάλετε τη σκούπα θα πρέπει να κάνετε λίγη προεργασία για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επιτυχία. Ακριβώς όπως ένας ενήλικας δεν θα χρησιμοποιούσε μια σκούπα σε παιδικό μέγεθος για να σκουπίσει το σπίτι, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά να χρησιμοποιούν υλικά που έχουν ακατάλληλο μέγεθος.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα το βοηθήσουμε να μάθει ξένες γλώσσες

Ακολουθούν μερικές κοινές οικιακές εργασίες κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας και πώς να το βοηθήσετε να τις κάνει αποτελεσματικά:

Δουλειές του σπιτιού για παιδιά 1-3 ετών

Τι δουλειές μπορεί να κάνει το παιδί μου στο σπίτι σε τόσο μικρή ηλικία;

1. Να ταΐσει το κατοικίδιο

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα διασκεδαστική εργασία για το παιδί σας, λόγω της άμεσης προσοχής και του ενθουσιασμού που πιθανώς θα λάβει από το κατοικίδιό του. Μπορείτε να βάλετε την κατάλληλη ποσότητα τροφής σε ένα δοχείο και να αφήσετε το παιδί σας να την αδειάσει στο μπολ.

Καθώς μεγαλώνουν και βελτιώνουν τον συντονισμό τους, το γέμισμα του μπολ με το νερό είναι μια άλλη σπουδαία εργασία γι’ αυτά.

2. Να διπλώσει τις πετσέτες

Το δίπλωμα μικρών πετσετών είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στο πλύσιμο και ένας τρόπος για να νιώσει το παιδί σας ότι συμμετέχει στη διαδικασία.

Μπορεί να θέλουν να διπλώνουν και να ξεδιπλώνουν την ίδια πετσέτα ξανά και ξανά, αλλά να θυμάστε ότι η επανειλημμένη εξάσκηση αυτών των δεξιοτήτων τα προετοιμάζει για να προχωρήσουν σε πιο δύσκολες. Πριν το καταλάβετε θα είναι έτοιμα να διπλώσουν μόνοι τους ολόκληρο καλάθι με άπλυτα.

3. Να ποτίσει τα φυτά

Ένα ποτιστήρι που το παιδί σας μπορεί εύκολα να σηκώσει και να μεταφέρει μέσα στο σπίτι, θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα φυτά δεν ποτίζονται υπερβολικά και ελπίζουμε ότι θα περιορίσει τις διαρροές. Αν και το να έχετε ένα σφουγγάρι ή μια πετσέτα κοντά σας μπορεί να είναι χρήσιμο στην αρχή.

Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγχει αν ένα φυτό χρειάζεται νερό και δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για το πότισμα, διδάσκοντάς του όχι μόνο πώς να φροντίζει το φυτό αλλά και λίγα πράγματα για τα προγράμματα και τον χρόνο.

4. Να τακτοποιήσει τα ψώνια

Το να επιτρέψετε στο παιδί σας να σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε τα ψώνια μπορεί να είναι χρήσιμο όχι μόνο για εσάς, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για γλώσσα και μάθηση. Ονομάστε μαζί τα τρόφιμα καθώς τα βγάζετε από τη σακούλα.

Όταν το παιδί σας ξεπακετάρει τα τρόφιμα που θα δει αργότερα στο πιάτο του, μπορεί να του δώσει τον ενθουσιασμό που χρειάζεται για να δοκιμάσει επιτέλους εκείνο το λαχανάκι Βρυξελλών.

5. Να ξεσκονίσει

Το να έχετε κάποιον που βρίσκεται σε διαφορετικό οπτικό επίπεδο να αναλαμβάνει μέρος του ξεσκονίσματος στο σπίτι μπορεί να έχει τα οφέλη του.

Παρόλο που το παιδί σας δεν θα ξεσκονίζει τους ανεμιστήρες οροφής σας ή πιθανώς οτιδήποτε άλλο βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από μερικά μέτρα από το έδαφος, μπορεί να καταλήξετε να έχετε τα πιο καθαρά πόδια τραπεζιών.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει το παιδί σας για να βοηθήσει στο ξεσκόνισμα όπως απλά πανιά από μικροΐνες ή ένα ξεσκονόπανο. Ένα μικρό φτερό μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό αντικείμενο για το παιδί σας.

Δουλειές του σπιτιού για παιδιά 4 ετών και άνω

Ποιες δουλειές μπορεί να κάνει εύκολα ένα παιδί που είναι πάνω από 4 χρονών;

1. Να στρώσει το κρεβάτι του

Αν και δεν θα φαίνεται τέλειο, ξεκινώντας από την ηλικία των τεσσάρων ετών είναι ρεαλιστικό να αναθέσετε στο παιδί να στρώνει το κρεβάτι του κάθε πρωί. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με το να τοποθετήσει τα μαξιλάρια και τα λούτρινα ζωάκια του στη σωστή θέση μέχρι να μάθει πώς να χειρίζεται τα κλινοσκεπάσματα.

2. Να στρώσει και να μαζέψει το τραπέζι

Η χρήση γυάλινων και κεραμικών αντικειμένων σε μικρή ηλικία διδάσκει στα παιδιά πώς να τα χρησιμοποιούν με προσοχή και σεβασμό, δείχνει τις φυσικές συνέπειες (αν πετάξω το φλιτζάνι μου, θα σπάσει) και ενθαρρύνει τη σωστή χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιορίσετε το παιδί σας στο να καθαρίζει μόνο τα μη εύθραυστα αντικείμενα από το τραπέζι, αλλά αντίθετα μπορείτε να του διδάξετε τον σωστό τρόπο μεταφοράς και χειρισμού μιας ποικιλίας αντικειμένων.

3. Να σκουπίσει

Αυτή είναι μια καλή δεξιότητα που πρέπει να έχει το παιδί σας και μπορεί να επιτευχθεί σχετικά εύκολα με λίγη εξάσκηση. Για να μάθετε τις κινήσεις που απαιτούνται για την επιτυχή χρήση της σκούπας, ξεκινήστε σημειώνοντας ένα τετράγωνο στο πάτωμά σας με ταινία, ώστε το παιδί σας να έχει έναν στόχο.