Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο δεν είναι το μόνο. Περίπου το 70% των παιδιών κάτω των 10 ετών αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύπνου αρκετές νύχτες την εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χιούστον.

Έχετε σκεφτεί ότι το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται το παιδί θα μπορούσε να είναι η πηγή του προβλήματος;

Ευτυχώς, η επιστήμη του ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε το παιδικό δωμάτιο σε καταφύγιο για τον ύπνο.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό υπνοδωμάτιο: 5 χρώματα προς αποφυγήν για καλύτερο ύπνο

Αυτές οι απλές λύσεις θα μπορούσαν να ανακουφίσουν το παιδί (και όλη την οικογένεια) από τη στέρηση ύπνου:

Πρόβλημα υπνοδωματίου #1: Πάρα πολύ φως

Το απαλό φως που διαχέεται μέσα από το παράθυρο του υπνοδωματίου του παιδιού σας μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου. Η έκθεση στο τεχνητό φως έχει αυξηθεί δραστικά. Η αρνητική επίδρασή του στην υγεία και την ευεξία μας είναι ισχυρή.

Η έκθεση στο φως είναι ένας από τους ισχυρότερους ρυθμιστές του βιολογικού ρολογιού. Το νυχτερινό φως καταστέλλει τη μελατονίνη και διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς. Ακόμη και αν αυτό είναι μια μικρή λάμψη από οθόνη ή το ξυπνητήρι του παιδιού σας. Ένα παιδί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην επιπλέον έκθεση στο φως.

Γρήγορη λύση

Κάντε το σπίτι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό τις ώρες πριν από τον ύπνο, τραβώντας τις κουρτίνες και περιορίζοντας την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Το μπλε φως (όπως αυτά σε πολλές σύγχρονες συσκευές) είναι ιδιαίτερα επιβλαβή. Επηρεάζει τα πρότυπα ύπνου-αφύπνισης περισσότερο από το κανονικό λευκό φως.

Πρόβλημα #2: Υπερβολική ζεστή

Όταν οι άνθρωποι έχουν μια πολύ ζεστή κρεβατοκάμαρα, ο ύπνος τους υποφέρει. Η ψύξη μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του να κοιμάται γρήγορα την ώρα του ύπνου και να κοιμάται όλη τη νύχτα.

Η θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας είναι κάτι περισσότερο από άνεση – είναι ένα σημαντικό φυσιολογικό σύνθημα. Η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος πυροδοτεί τον ύπνο. Στη συνέχεια, το σώμα ψύχεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στη χαμηλότερη θερμοκρασία πυρήνα δύο ώρες πριν από την αφύπνιση.

Ο ύπνος σε πολύ ζεστό χώρο συνδέεται με εφιάλτες και νυχτερινό ξύπνημα.

Γρήγορη λύση

Αν ο κλιματισμός αποτελεί επιλογή, χρησιμοποιήστε τον για να δροσίσετε το υπνοδωμάτιο πριν κοιμηθείτε. Διαφορετικά, ανοίξτε τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση του ζεστού αέρα από το υπνοδωμάτιο. Τα σκίαστρα είναι επίσης χρήσιμα, επειδή ένα δωμάτιο που παραμένει πιο σκοτεινό θα παραμείνει και πιο δροσερό.

Πρόβλημα #3: Υπερδιέγερση

Τα υπνοδωμάτια των σύγχρονων παιδιών συχνά φιλοξενούν σωρούς από ηλεκτρονικές συσκευές, στοίβες από εργασίες, σωρούς από παιχνίδια και βιβλία. Όλα αυτά καταλήγουν σε έναν χώρο που στέλνει τον εγκέφαλο του παιδιού σας σε υπερδιέγερση, αντί για ξεκούραστο ύπνο.

Όταν πρόκειται για ύπνο, το σώμα των παιδιών αποζητά τη ρουτίνα και την επανάληψη. Έτσι, η παρακολούθηση τηλεόρασης, τα βιντεοπαιχνίδια και η πλοήγηση στο διαδίκτυο πριν από τον ύπνο προγραμματίζουν τον εγκέφαλο να ξυπνάει όταν θα έπρεπε να ηρεμεί.

Γρήγορη λύση

Αποφύγετε τους φορητούς υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση πριν τον ύπνο και προσπαθήστε να τα κρατήσετε όσο γίνεται εκτός υπνοδωματίου.

Αν το διάβασμα στο κρεβάτι είναι μια αγαπημένη συνήθεια, θέστε ένα χρονικό όριο πριν τον ύπνο και παρέχετε ελαφρύ αναγνωστικό υλικό. Για παράγειγμα, το ξεφύλλισμα ενός περιοδικού είναι λιγότερο διεγερτικό από ένα έντονο βιβλίο κεφαλαίων και λιγότερο πιθανό να κρατήσει τον εγκέφαλο του παιδιού σας σε εγρήγορση όλη τη νύχτα.

Πρόβλημα #4: Ακαταστασία

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, οι άνθρωποι που στρώνουν καθημερινά το κρεβάτι τους έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται καλά κάθε βράδυ. Και το 71% των Αμερικανών δηλώνουν ότι κοιμούνται καλύτερα σε ένα υπνοδωμάτιο με φρέσκια μυρωδιά.

Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, οπότε το υπνοδωμάτιο πρέπει να βοηθάει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να αφήσουν στην άκρη τις έγνοιες τους. Τα ακατάστατα, απεριποίητα δωμάτια μπορεί να προκαλέσουν άγχος.

Γρήγορη λύση

Κάντε το καθημερινό στρώσιμο του κρεβατιού οικογενειακή συνήθεια. Για να επικαλεστείτε ακόμα περισσότερη ηρεμία, υιοθετήστε τη συνήθεια που εμπνέεται από το φενγκ σούι να κλείνετε τις πόρτες των ντουλαπιών και των υπνοδωματίων πριν από το στρώσιμο.

Η δημιουργία μιας αίσθησης τάξης στην κρεβατοκάμαρα βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για πιο γλυκά όνειρα, ξεκινώντας από απόψε.