Όλοι οι γονείς έχουν μέσα τους το παιδί που ήταν κάποτε. Ένα μέρος όπου κατοικούν οι παιδικοί φόβοι, ακόμα και κάποιες πληγές, αλλά και η αισιοδοξία και η επιθυμία για παιχνίδι που είναι χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας. Είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι του εαυτού τους που λέει πολλά για την τρέχουσα προσωπικότητά τους και για το πώς σχετίζονται με τους άλλους.

Tο εσωτερικό παιδί είναι η πιο ευάλωτη και ευαίσθητη ψυχολογική δομή του κάθε ανθρώπου και όλοι μας ανεξαιρέτως το κουβαλάμε μέσα μας. Συγκεντρώνει τις παιδικές εμπειρίες, καθώς και ιδιότητες που πιθανώς μας χαρακτήριζαν εκείνη την εποχή που ήμασταν παιδιά, όπως η αθωότητα, η φαντασία, η περιέργεια, η ζωντάνια.

Αν και είναι αλήθεια ότι η λέξη υπευθυνότητα είναι συνυφασμένη με τη γονεικότητα, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να «θάβουμε» το εσωτερικό μας παιδί.

Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να το κρατάμε ζωντανό…

 

Διαβάστε επίσης: Τι ρόλο παίζει η ιδιοσυγκρασία σας στην ανατροφή του παιδιού σας;

 

 

Γιατί πρέπει να βγάλετε το παιδί που κρύβετε μέσα σας

 

Έτσι, το θεραπεύετε

Το εσωτερικό παιδί όπως είπαμε μπορεί να κρύβει τραύματα ή συγκρούσεις που δεν επιλύθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Για το λόγο αυτό, η εργασία για τη θεραπεία του είναι απαραίτητη ώστε να αποφύγουμε να προβάλλουμε στα παιδιά μας τις πληγές της παιδικής ηλικίας που έχουν μείνει ανοιχτές.

 

Δημιουργείτε μια πιο στενή σχέση με το παιδί σας

Η εμπιστοσύνη δεν γεννιέται από τη μια μέρα στην άλλη. Το πρώτο πράγμα που μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τα παιδιά μας είναι βεβαίως το παιχνίδι. Βγάζοντας έξω το παιδί που έχουμε μέσα μας, η ικανότητα και η προθυμία μας να παίξουμε με το παιδί μας μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά.

Ταυτόχρονα, η ανάκτηση του παιδικού ενθουσιασμού είναι θετική για την ενθάρρυνση υγιών κοινωνικών συμπεριφορών από πλευράς των παιδιών. Αφήνοντας στην άκρη τη σοβαρότητα και την «ακαμψία» παίζουμε ελεύθερα με το παιδί και ως γνωστόν το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά:

  • Να μοιράζονται.
  • Να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση και το σεβασμό.
  • Να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.
  • Να αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητες επίλυσης των συγκρούσεων.

 

Οι στιγμές απόλαυσης πολλαπλασιάζονται

Συχνά, οι ευθύνες φαίνεται να μας απομακρύνουν από στιγμές διασκέδασης, σαν αυτό να είναι μόνο προνόμιο των παιδιών.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά με αυθόρμητους και γεμάτους ζωντάνια γονείς έχουν πολύ διαφορετική οπτική για τη ζωή από εκείνα που κατακλύζονται από… τη μονοτονία των ενηλίκων. Από αυτή την άποψη, η ανάδειξη του εσωτερικού σας παιδιού είναι πολύτιμη τόσο για την δική σας ευεξία όσο και για του παιδιού σας.

 

Πότε να βγάζουμε το εσωτερικό μας παιδί και πότε όχι

Είναι σαφές ότι η ανατροφή των παιδιών περιλαμβάνει πολλές ευθύνες και χρειάζεται ωριμότητα και σταθερότητα. Επομένως, είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε πότε είναι κατάλληλο να δίνουμε «ανάσα» στην αθωότητα και την περιέργεια που όλοι έχουμε μέσα μας και πότε όχι. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να θέσουμε όρια, να επισημάνουμε μια ακατάλληλη συμπεριφορά ή να κάνουμε μια δύσκολη συζήτηση με τα παιδιά μας, είναι απαραίτητο, ως πρότυπά τους, να έχουμε μια ώριμη και συνετή στάση.