Τα ντροπαλά παιδιά μπορεί να είναι σαν μικρά λουλούδια που διστάζουν να ανθίσουν στον φωτεινό, πολύβουο κήπο της ζωής. Αλλά ακριβώς όπως αυτά τα ευαίσθητα λουλούδια, με λίγη φροντίδα και ενθάρρυνση, μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι πραγματικά όμορφο.

Σημάδια ότι τα παιδιά έχουν εσωστρεφείς τάσεις

  • Προτιμούν να παίζουν μόνα τους ή με λίγους μόνο στενούς φίλους παρά σε μεγάλες ομάδες.
  • Φαίνονται ήσυχα ή συγκρατημένα γύρω από αγνώστους ή σε νέες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 3+1 πράγματα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλό του

  • Χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους για να επαναφορτιστούν και μπορεί να γίνουν ευερέθιστα όταν δεν έχουν αρκετό χρόνο για να μείνουν μόνα τους.
  • Έχουν έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο σκέψεων και ιδεών και να απολαμβάνουν δημιουργικές ή πνευματικές ασχολίες.
  • Αισθάνονται πιο άνετα να εκφράζονται μέσω της γραφής ή της τέχνης παρά μέσω της λεκτικής επικοινωνίας.
  • Έχουν μια έντονη αποστροφή προς την ψιλοκουβέντα ή τις επιφανειακές συζητήσεις και να προτιμούν βαθύτερες, πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.
  • Είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια και να παρατηρούν πράγματα που οι άλλοι μπορεί να παραβλέπουν.
  • Συγκλονίζονται ή να υπερδιεγείρονται σε θορυβώδη, χαοτικά περιβάλλοντα.
  • Είναι πιο εσωστρεφείς και στοχαστικοί και να απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μόνοι τους στη φύση ή σε άλλα ήσυχα περιβάλλοντα.
  • Έχουν λίγους στενούς φίλους και όχι μεγάλο κοινωνικό κύκλο, αλλά εκτιμούν βαθιά αυτές τις σχέσεις.

Γιατί μερικά παιδιά είναι εσωστρεφή;

Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση στο γιατί κάποια παιδιά είναι εσωστρεφή. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και πολύπλοκο. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εσωστρεφή προσωπικότητα ενός παιδιού.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η γενετική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια έχουν μια γενετική συνιστώσα. Πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν προδιάθεση να είναι πιο εσωστρεφή από τη γέννησή τους.

Επιπλέον, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η δυναμική της οικογένειας και οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας, μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και των τάσεων ενός παιδιού.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην εσωστρέφεια των παιδιών περιλαμβάνουν την ιδιοσυγκρασία, τη χημεία του εγκεφάλου και τις εμπειρίες της ζωής.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι εκ φύσεως πιο ευαίσθητο ή στοχαστικό μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι εσωστρεφές, καθώς μπορεί να προτιμά την ήσυχη ενδοσκόπηση από τις δυνατές, θορυβώδεις δραστηριότητες.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να είσαι εσωστρεφής δεν είναι κάτι κακό. Οι εσωστρεφείς απλώς επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους περνώντας χρόνο μόνοι τους ή σε ήσυχα περιβάλλοντα.

Οι εξωστρεφείς επαναφορτίζονται βρισκόμενοι γύρω από ανθρώπους και ασχολούμενοι με πιο διεγερτικές δραστηριότητες. Κανένας από τους δύο δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλον. Απλώς είναι διαφορετικοί.

Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ανατροφή ενός εσωστρεφούς παιδιού:

Δώστε τους άφθονο χρόνο για να μείνουν μόνα τους

Φροντίστε να έχουν ένα ήσυχο μέρος για να αποσυρθούν όταν το χρειάζονται. Αυτό μπορεί να είναι το υπνοδωμάτιό τους, μια γωνιά ανάγνωσης ή ακόμα και μια ζεστή γωνιά του σαλονιού.

Ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά τους, ακόμη και αν αυτά δεν είναι τόσο κοινωνικά όσο τα ομαδικά αθλήματα ή οι σύλλογοι.

Τα εσωστρεφή παιδιά έχουν συχνά βαθιά ενδιαφέροντα και πάθη, αλλά μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να τα ακολουθήσουν σε ένα ομαδικό περιβάλλον. Αν το παιδί σας αγαπάει να ζωγραφίζει, να γράφει ή να παίζει μουσική, βεβαιωθείτε ότι έχει πολλές ευκαιρίες να το κάνει, ακόμη και αν είναι μόνο με τη δική του παρέα.

Μην τα πιέζετε να είναι πιο εξωστρεφή

Οι εσωστρεφείς μπορεί να μην απολαμβάνουν την κοινωνική συναναστροφή όσο οι εξωστρεφείς, και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Μην πιέζετε το παιδί σας να είναι πιο εξωστρεφές ή κοινωνικό απ’ ό,τι νιώθει άνετα. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο να τα βοηθήσετε να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις με λίγους στενούς φίλους ή μέλη της οικογένειας.

Βοηθήστε τα να εξασκήσουν τις κοινωνικές δεξιότητες σε ένα περιβάλλον χαμηλής πίεσης

Ενώ οι εσωστρεφείς μπορεί να μην απολαμβάνουν μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις ή πάρτι, εξακολουθεί να είναι σημαντικό γι’ αυτούς να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας εξασκώντας τις δεξιότητες συζήτησης σε ένα περιβάλλον ένας προς έναν, ή παίζοντας ρόλους σε κοινωνικές καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν στην πραγματική ζωή.

Να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε κατανόηση

Οι εσωστρεφείς μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μπορεί να μην είναι πάντα γρήγοροι στο να τα μοιραστούν με τους άλλους.

Να είστε υπομονετικοί και να δείχνετε κατανόηση όταν το παιδί σας χρειάζεται χρόνο μόνο του ή δεν έχει όρεξη να μιλήσει. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν πειράζει να πάρει τα πράγματα με το δικό του ρυθμό.