Υλικά

Για τη σάλτσα ντομάτας

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

σκόρδο, λιωμένο

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

4 κονσέρβες 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

μικρό μάτσο φύλλα βασιλικού

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι

100 γρ. παρμεζάνα (ή εναλλακτική λύση για χορτοφάγους), τριμμένη

750 γρ. ρικότα

400 γρ. κανελόνια

Για την επικάλυψη

500 γρ. μασκαρπόνε

3 κουταλιές της σούπας γάλα

85 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

2 μπάλες μοτσαρέλα των 125 γρ. σε φέτες

 

Εκτέλεση

Φτιάξτε πρώτα τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζετε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύδι, τις ντομάτες και τα καρυκεύματα και σιγοβράστε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει.

Προσθέτετε το βασιλικό και μοιράζετε τη σάλτσα σε 2 ή περισσότερα ρηχά πυρίμαχα σκεύη. Αφήστε στην άκρη. Φτιάξτε μια σάλτσα χτυπώντας το μασκαρπόνε με το γάλα μέχρι να γίνει λείο, αλατοπιπερώστε και αφήστε το στην άκρη.

Βάλτε το σπανάκι σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και ρίξτε του βραστό νερό. Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, στύψτε το νερό που περισσεύει. Ψιλοκόψτε το σπανάκι και ανακατέψτε το σε ένα μεγάλο μπολ με 100 γρ. παρμεζάνα και ρικότα. Αλατοπιπερώνετε καλά.

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200°C. Χρησιμοποιώντας μια σακούλα με κομμένη τη γωνία, πιέστε τη γέμιση μέσα στα κανελόνια. Τοποθετήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από τη σάλτσα ντομάτας και περιχύστε με το κουτάλι τη σάλτσα μασκαρπόνε.

Τοποθετήστε από πάνω παρμεζάνα και μοτσαρέλα. Μπορείτε τώρα να καταψύξετε τα κανελόνια, άψητα, ή μπορείτε να τα μαγειρέψετε πρώτα και μετά να τα καταψύξετε. Ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να φουσκώσουν.