Κατά την περίοδο του θηλασμού, το σώμα της γυναίκας αλλάζει και οι μεταβολικές της απαιτήσεις αυξάνονται. H θερμοκρασία και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο για την ευεξία μαμάς και μωρού σε αυτό το στάδιο. Η ζέστη ενώ θηλάζετε μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα και η ενυδάτωση παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πρόληψη του οιδήματος και τυχόν υποτασικών καταστάσεων.

Τι άλλο είναι καλό να γνωρίζετε;

 

Διαβάστε επίσης: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μοιράζονται τα νεογέννητα

 

 

Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος

Οι μητέρες που θηλάζουν υφίστανται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος για δύο κυρίως λόγους:

  • Από την ίδια τη ζέστη του καλοκαιριού.
  • Από τη συνεχή στενή επαφή με το βρέφος.

Ακόμη και η παραγωγή μητρικού γάλακτος, με το υψηλό ποσοστό νερού, προκαλεί αύξηση της αίσθησης της δίψας και της επιθυμίας για πρόσληψη ακόμη περισσότερων υγρών. Επιπλέον, η εφίδρωση αυξάνεται, μειώνοντας τη φυσική ενυδάτωση και, κατά συνέπεια, αυτή του μητρικού γάλακτος.

Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης. Επιπλέον, η ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευερεθιστότητα και κόπωση.

 

Θερμότητα και βρέφη

Τα νεογνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης καθώς ο μεταβολισμός τους είναι ταχύτερος από αυτόν των ενηλίκων. Ως εκ τούτου, για να διατηρηθεί το σωστό επίπεδο ενυδάτωσης, είναι σκόπιμο να θηλάζετε κατ’ απαίτηση και συχνότερα.

Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας διψάει είναι τα ακόλουθα:

  • Βγάζει έξω τη γλώσσα του και φέρνει το χέρι του στο στόμα.
  • Τα ούρα του είναι σε συμπυκνωμένη μορφή ή με έντονη οσμή.
  • Έχει υπνηλία ή ευερεθιστότητα.
  • Ο ιδρώτας του είναι κρύος.

 

Πώς να προστατευθείτε από τη ζέστη κατά τον θηλασμό

 

Ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητη για την πρόληψη της απώλειας σωματικών υγρών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Η συνιστώμενη πρόσληψη νερού είναι μεταξύ 2- 3 λίτρων την ημέρα, αν και είναι πάντα απαραίτητο να ακούτε τα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας. Επιπλέον, μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως καρπούζι και κρύες σούπες.

 

Τακτικός θηλασμός

Μεγάλο μέρος του μητρικού γάλακτος αποτελείται από νερό, επομένως με τη ζέστη θα πρέπει να είναι πιο συχνός.

 

Παραμονή σε δροσερά μέρη

Τις ζεστές μέρες συνιστώνται δροσερά, προστατευμένα από τον ήλιο, μέρη. Εάν βάζετε κλιματιστικό, το μωρό δεν πρέπει να εκτίθεται απευθείας στη ροή του αέρα. Επιπλέον, φορέστε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας ελαφριά ρούχα από δροσερά υφάσματα.

 

Σωστή διατροφή

Οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να τρώνε περίπου 5 γεύματα την ημέρα και να λαμβάνουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι σύμμαχοι γιατί παρέχουν επαρκή θρέψη και ενυδάτωση. Τα διεγερτικά ποτά (τσάι, καφές) και οι ζαχαρούχοι χυμοί και αναψυκτικά θα πρέπει να αποφεύγονται.