Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανταχού παρόντα στη ζωή μας, το να αποφασίσουμε πότε και πώς να τα παρουσιάσουμε στα παιδιά είναι κάτι που όλοι οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή.

Η δημοτικότητα των social media ολοένα και αυξάνεται, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά να τα χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να φέρετε θετικές συνήθειες στο σπίτι, ακόμη και όταν τα παιδιά είναι ακόμη νήπια.

Διαβάστε επίσης: «Θετική πειθαρχία»: Η μόνη μορφή πειθαρχίας που λειτουργεί

«Θα είναι στη ζωή των παιδιών μας για πάντα και νομίζω ότι οι γονείς έχουν την ευκαιρία να διδάξουν στα παιδιά τους δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν αυτά που πρέπει να γνωρίζουν για να περιηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικό και ασφαλή τρόπο, και έτσι μπορούμε να αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό από νεαρή ηλικία», εξηγεί η Καναδή ειδικός στα θέματα παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία και παιδική ζωή, Caron Irwin.

Αποτελέστε το παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν συνεχώς από όσα βλέπουν και βιώνουν στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των φροντιστών τους.

Ως γονείς, εχουμε την ευκαιρία να βεβαιωθούμε ότι διαμορφώνουμε τις συμπεριφορές και τις αξίς που θέλουμε να έχουν κι εκείνα όταν χρησιμοποιούν τις συσκευές.

Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχουν συσκευές γύρω από το τραπέζι, απομακρύνετε πρώτα τις δικές σας συσκευές για να είστε παρόντες για τα παιδιά σας. Αν θέλετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε συζήτηση κοιτάζοντας τους ανθρώπους και μιλώντας τους, πρέπει πρώτα να το κάνετε κι εσείς.

Προσέξτε όταν δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών

Όταν πρόκειται για την κοινοποίηση φωτογραφιών των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το να ζητάτε την άδεια του παιδιού σας δεν είναι μόνο ένδειξη σεβασμού, αλλά τονίζει επίσης τη σημασία της συναίνεσης.

Δείχνοντάς τους ότι σκέφτεστε κριτικά για το τι σημαίνει να μοιράζεστε κάτι στο διαδίκτυο – ακόμη και αν είναι μόνο για ένα 24ωρο, όπως με μια ιστορία στο Instagram – θα διδάξετε στα παιδιά σας πώς να σκέφτονται σε αντίστοιχη περίπτωση.

Μιλήστε στα παιδιά σας

Αν τα παιδιά σας εγγραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν σημαίνει ότι η δουλειά σας σταματά εκεί. Όσον αφορά την ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο των κοινωνικών μέσων, η συζήτηση με τα παιδιά σας μπορεί να χρησιμεύσει ως μεγάλη πηγή.

Δημιουργήστε  έναν χώρο όπου τα παιδιά σας ξέρουν ότι μπορούν να έρθουν σε εσάς για να σας μιλήσουν για προβλήματα ή πράγματα που προκύπτουν καθώς συνεχίζεται η εμπειρία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.