Η Μεσογειακή διατροφή έχει βαθιές θετικές επιδράσεις στην υγεία, με μελέτες που αποδεικνύουν τη συμβολή της στην ανακούφιση από μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα και στη βελτίωση του καρδιαγγειακού προφίλ σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, διαβήτη, καρκίνου και φλεγμονωδών διαταραχών.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις επιδράσεις της MedDiet στην ποιότητα ζωής, την ψυχική υγεία και το άγχος.

Το άγχος και το στρες είναι κοινά μεταξύ των εγκύων, με πολλές ψυχικές διαταραχές να εμφανίζονται πριν από την εγκυμοσύνη και να αλλάζουν ακόμη και κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Γιατί νιώθω τόσο κουρασμένη;

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει την αποτελεσματικότητα των φυσικών τρόπων αντιμετώπισης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η άσκηση, στη βελτίωση του άγχους και άλλων ψυχικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή ανέφερε ότι η MedDiet συσχετίστηκε με μειωμένη επίπτωση περιγεννητικών επιπλοκών και μικρών νεογνών μεταξύ εγκύων ατόμων με υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν μικρά για την ηλικία κύησης (SGA) νεογνά.

Η Μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ποιότητα του ύπνου στην εγκυμοσύνη

Οι συμμετέχουσες στη MedDiet παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερο αντιληπτό άγχος, χαμηλότερες τελικές βαθμολογίες άγχους και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου. Ο λόγος κορτιζόνης/κορτιζόλης 24ώρου αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κύησης και ήταν παρόμοιος μεταξύ των ομάδων.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν πιο έντονη μεταξύ των εγκύων που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον, είχαν υψηλότερη συγκέντρωση και ποσοστό ολικής κορτιζόνης αλλά χαμηλότερο λόγο 5β-τετραϋδροκορτιζόνης/κορτιζόνης κατά την τελική αξιολόγηση.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη μακροπρόθεσμη διαιτητική πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών προτύπων πριν από την εγκυμοσύνη και των αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα περισσότερα υποκείμενα ήταν λευκά με μεσαία ή υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλους πληθυσμούς.

Δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της συμβολής της ψυχικής υγείας στην έκβαση της εγκυμοσύνης, τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να υποδηλώνουν ότι η προσαρμοσμένη στην εγκυμοσύνη Μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια ζωτικής σημασίας στρατηγική δημόσιας υγείας.