Όλοι λένε «Κοιμήσου όταν κοιμάται το μωρό»… Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλένουμε τα πιάτα όταν το μωρό πλένει τα πιάτα ή να διπλώνουμε τα ρούχα όταν το μωρό διπλώνει τα ρούχα; Μάλλον αυτό δεν λειτουργεί με τις δουλειές στο σπίτι. 

Τα παιδιά είναι πιθανότατα οι πιο ακατάστατοι… κάτοικοι του σπιτιού. Τα ακατάστατα παιδιά και ο μηδενικός χρόνος δεν είναι πολύ καλός συνδυασμός για τους γονείς που έχουν μια ολόκληρη λίστα με δουλειές του σπιτιού να αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς θα γίνετε σωστά πρότυπα όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο χρόνος στην οθόνη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά υπάρχουν πιο ωφέλιμοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά σας για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να τακτοποιήσετε το σπίτι:

1. Αφήστε τα να συμμετέχουν μέσω του παιχνιδιού

Τα παιδιά λατρεύουν να μιμούνται αυτό που κάνουν οι γονείς τους. Γι’ αυτό και το παιχνίδι προσποίησης όχι μόνο τα κρατάει απασχολημένα, αλλά τους διδάσκει και χρήσιμες δεξιότητες ζωής.

Κάποια στιγμή αυτοί οι μικροσκοπικοί άνθρωποι θα γίνουν ενήλικες με τα δικά τους νοικοκυριά που πρέπει να καθαρίσουν. Η συμμετοχή τους σε καθημερινές εργασίες, όπως το σκούπισμα ή η προσποίηση ότι σκουπίζουν, θα ωφελήσει εσάς τώρα και εκείνα καθώς θα μεγαλώνουν.

2. Δώστε τους υλικά για να ασχοληθούν με χειροτεχνίες

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία και το επίπεδο ανεξαρτησίας των παιδιών σας, αλλά τα έργα τέχνης είναι μια καλή επιλογή αν είναι αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιήσουν ορισμένα υλικά χειροτεχνίας.

Χρησιμοποιήστε αντικείμενα όπως χαρτί, ρολά χαρτιού τουαλέτας και χρώματα για να δημιουργήσετε διασκεδαστικά καλλιτεχνήματα. Υπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει με τα κατάλληλα εργαλεία, ενώ εσείς κάνετε τις δουλειές σας.

3. Επιτρέψτε τους να σας βοηθήσουν με το φαγητό

Πώς μπορείτε να δώσετε προσοχή και σε μια καυτή κουζίνα και σε ένα νήπιο που πηδάει από τον καναπέ λίγα μέτρα μακριά; Η συμμετοχή του στην προετοιμασία του γεύματος είναι η καλύτερη λύση.

Ναι, προσθέτει επιπλέον είκοσι λεπτά στο μαγείρεμα, αλλά το ίδιο θα γινόταν και αν κυνηγούσατε το παιδί κάθε φορά που έκανε κάτι που δεν έπρεπε. Μετά από μερικές προσπάθειες (και μια αξιόλογη ποσότητα υπομονής), μπορεί να καταλήξουν να αναπτύξουν ένα πολύ χρήσιμο χόμπι.