Θυμάστε όταν το φαγητό ήταν ένα χαλαρωτικό γεγονός; Ίσως βάζατε μουσική και καθόσασταν με το σύντροφό σας στο τραπέζι μιλώντας για τη μέρα σας. Μπορεί ακόμη και να τρώγατε στον καναπέ βλέποντας τις αγαπημένες σας σειρές και ταινίες.

Αν και οι ώρες των γευμάτων αναπόφευκτα αλλάζουν μόλις αποκτήσετε παιδιά, δεν πειράζει να θέλετε να ξαναβρείτε λίγο από αυτό το γαλήνιο συναίσθημα. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. Ακολουθούν μερικές τακτικές που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε:

Γνωρίστε τον νέο σας σου σεφ…

Η προετοιμασία του φαγητού είναι συχνά ένα από τα αγαπημένα πράγματα που κάνουν τα παιδιά σε μια τάξη Μοντεσσόρι.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά και φαγητό: Πώς θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία

Αυτό περιλαμβάνει ανεξάρτητες εργασίες όπως το πλύσιμο, το ξεφλούδισμα και το κόψιμο λαχανικών, καθώς και ειδικές δραστηριότητες που απαιτούν την καθοδήγηση των ενηλίκων, όπως η παρασκευή του φαγητύ.

Η συμμετοχή του παιδιού σας θα του δώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας. Επιπλέον, θα νιώσει ότι έχει μια σημαντική θέση στο τραπέζι. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν το παιδί σας βρίσκεται σε φάση που είναι επιλεκτικό με το φαγητό του.

Κάντε τη μετάβαση από το παιχνίδι στο τραπέζι όσο πιο ομαλή γίνεται

Οι μεταβάσεις μπορεί να είναι πολύ δύσκολες για τα παιδιά. Ενημερώστε το παιδί ότι το φαγητό θα γίνει σε 15 λεπτά. Έτσι θα του δώσετε χρόνο να προετοιμαστεί νοητικά για τη μετάβαση και να τελειώσει αυτό που κάνει.

Δοκιμάστε να του αναθέσετε μια μεταβατική εργασία. Ζητώντας από το παιδί σας να στρώσει το τραπέζι ή να γεμίσει τα ποτήρια με νερό, θα το βοηθήσετε να προσαρμοστεί με φυσικό τρόπο στην αλλαγή.

Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς

Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να αφήνετε το παιδί σας να φέρνει ένα ή δύο παιχνίδια στο τραπέζι, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές βραδιές χωρίς αυτό και να δείτε πώς θα πάει.

Ειδικά για τα μικρά παιδιά, το φαγητό χρειάζεται ακόμα μεγάλη συγκέντρωση! Το να έχετε την τηλεόραση στο βάθος ή τα παιχνίδια στο τραπέζι μπορεί να τους αποσπά την προσοχή. 

Εξηγήστε στο παιδί ότι το δείπνο είναι μια ξεχωριστή οικογενειακή στιγμή και ότι μπορεί να πάρει ξανά το παιχνίδι του μόλις τελειώσουν όλοι με το φαγητό. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να τοποθετήσετε το παιχνίδι εκτός του οπτικού του πεδίου.

Ανοίξτε μια συζήτηση

Στην τάξη Μοντεσσόρι, οι δάσκαλοι κάθονται και τρώνε μαζί με τα παιδιά, για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας αίσθησης κοινότητας, αλλά και για να διαμορφώσουν την τέχνη της συζήτησης.

Τα παιδιά χρειάζονται εξάσκηση στην ομιλία και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το τραπέζι του φαγητού για να ξεκινήσουν. Η ώρα του οικογενειακού γεύματος είναι μια ευκαιρία για πολλές σπουδαίες συζητήσεις.