Η μητρότητα μπορεί να είναι ένας απαιτητικός ρόλος. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι χάνουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτόν. Κι ενώ γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η αυτοφροντίδα, μια νέα μαμά μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο, ενέργεια, χώρο και πόρους.

Οι μητέρες με μικρά παιδιά αναφέρουν προβλήματα με το άγχος, την τελειομανία ή την εξουθένωση. Πίσω από πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κρύβεται η αποσύνδεση από τον εαυτό μας.

Σιγά σιγά είναι σημαντικό να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στην έμφυτη ικανότητά μας να γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε ή τι θα μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς δεν θα μεταδώσετε στα παιδιά τους δικούς σας φόβους

Σε τελική ανάλυση η σύνδεση με τον εαυτό σας είναι μια διαισθητική διαδικασία και κανείς δεν ξέρει καλύτερα τις ανάγκες σας από εσάς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε από κάπου:

1. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη

Αυτό είναι διαφορετικό από όταν ασχολείστε με τα μαλλιά ή το μακιγιάζ σας. Κοιτάξτε πραγματικά τα μάτια σας. Κάντε αυτή την απλή ερώτηση στον εαυτό σας: «Πώς είσαι;». Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή την οπτική επαφή περίπου 15 δευτερόλεπτα περισσότερο από όσο αισθάνεστε άνετα.

Pro tip: Αν δεν προλαβαίνεται συνδέστε αυτή την πρακτική με το βούρτσισμα των δοντιών σας, επειδή βρίσκεστε ήδη μπροστά στον καθρέφτη.

2. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και παρατηρήστε τι χρειάζεται το σώμα σας

Αυτή η μία αναπνοή είναι αρκετή για να κάνετε μια παύση. Πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε ότι διψάτε εδώ και ώρα ή ότι σφίγγετε το σαγόνι σας όλο το πρωί. Το να αφιερώσετε ένα λεπτό για να ικανοποιήσετε μια απλή ανάγκη όπως αυτές είναι ένα σημείο σύνδεσης με τον εαυτό σας.

3. Κάντε ένα πράγμα που είναι ευχάριστο για τις αισθήσεις σας

Η ευχαρίστηση είναι ένα τεράστιο σημείο σύνδεσης και συνήθως το πρώτο πράγμα που αφήνουν οι μαμάδες (σοβαρά… πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε κάτι καθαρά για τη δική σας ευχαρίστηση;).

Προσπαθήστε να ικανοποιείτε μία αίσθηση κάθε φορά. Ανάψτε ένα κερί. Χρησιμοποιήστε ένα άρωμα που πραγματικά σας αρέσει. Ξεκινήστε τη μέρα σας με το αγαπημένο σας τραγούδι.

Βάλτε τα αγαπημένα σας σκουλαρίκια ή το αγαπημένο σας κραγιόν, ακόμα κι αν δεν ταιριάζει με τον ακατάστατο κότσο και τη φόρμα σας. Το να βρείτε έναν μικρό τρόπο να ευχαριστήσετε μια από τις αισθήσεις σας έστω και για μια στιγμή είναι ένα σημείο σύνδεσης.

Το να εντάξετε αυτές τις πρακτικές στη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον εαυτό σας μέσα στο χάος. Η επανασύνδεση είναι μια σύνθετη διαδικασία και αυτό είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα.