Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 15% των ανθρώπων ξεκινούν με άγχος τις διακοπές τους, επειδή θεωρούν ότι δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν σωστά. Γι’ αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην αφήνουμε τις οργανωτικές λεπτομέρειες για την τελευταία στιγμή.

Ο στόχος είναι να αφήσουμε πίσω τις αρνητικές σκέψεις. Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσουμε πού θέλουμε να πάμε και με ποιον τρόπο θα φτάσουμε, να καταγράψουμε τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας και να κάνουμε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να πάρουμε μαζί μας για εμάς και τα παιδιά.

 

Διαβάστε επίησς: Παιδιά: Πώς θα προστατεύσουμε την ψυχική τους υγεία αυτό το καλοκαίρι

 

 

Τα απαραίτητα tips για stressfree διακοπές με τα παιδιά μας

 

  • Επειδή είναι πιθανό κάποιος αστάθμητος παράγοντας (π.χ. καιρικές συνθήκες) να χαλάσει τον αρχικό μας σχεδιασμό, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Άλλωστε για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό που μετράει είναι να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα.
  • Όταν κάνουμε διακοπές με τα παιδιά είναι σημαντικό να έχουμε οργανώσει από πριν τις δραστηριότητες που ξέρουμε ότι θα τα ευχαριστήσουν.
  • Ο έγκαιρος προγραμματισμός για όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν τις ημέρες που θα λείπουμε θα μας γλιτώσει από δυσάρεστα τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αφενός θα μας απαλλάξει από τη διαδικασία να δουλεύουμε από την παραλία και αφετέρου θα βοηθήσει τους συναδέλφους μας να χειριστούν καλύτερα τις υποθέσεις που έχουν αναλάβει.
  • Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα 2/3 των ζευγαριών καβγαδίζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες προσδοκίες από τις διακοπές τους. Για κάποιους οι διακοπές ταυτίζονται με σπορ, για κάποιους άλλους με περιηγήσεις στα αξιοθέατα, ενώ ορισμένοι ξεκουράζονται απολαμβάνοντας το ποτό τους δίπλα στην πισίνα. Για να μη δυσαρεστηθεί κανένα μέλος της οικογένειας, θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν στο πρόγραμμα των διακοπών συμπεριλάβουμε δραστηριότητες που ευχαριστούν όλους. Επίσης, δεν είναι κακό να δίνουμε χρόνο τόσο στον εαυτό μας όσο και στον σύντροφό μας και να κάνουμε κάποια πράγματα χωριστά ή παράλληλα, π.χ. όσο εμείς απολαμβάνουμε τον χυμό μας ή τρώμε το παγωτό μας με τα παιδιά, ο σύντροφός μας μπορεί να κάνει ένα θαλάσσιο σπορ.
  • Στις διακοπές με τα παιδιά, καλό είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να ελέγχουμε συνεχώς τα e-mail μας, να μιλάμε στο τηλέφωνο κλπ. Είναι σημαντικό αυτή τη περίοδο τα παιδιά να νιώσουν πως έχουν όλη την προσοχή μας και το χρόνο μας για παιχνίδια.
  • Για την αντιμετώπιση απροόπτων, καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα μίνι φαρμακείο με τα απαραίτητα για τις πρώτες βοήθειες. Ποια είναι αυτά; Οινόπνευμα, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, βαμβάκι, χάνζαπλαστ, αποστειρωμένες γάζες, επίδεσμος, φυσιολογικός ορός, θερμόμετρο, αντιπυρετικό σιρόπι, καταπραϋντικές αλοιφές για εγκαύματα και τσιμπήματα, αλοιφή με αντιισταμινική δράση, καθώς και εντομοαπωθητική κρέμα. Μαζί μας πρέπει να έχουμε επίσης το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, το οποίο παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του.