Προτάσεις

Κεφάλαιο «βόλτα με το μωρό»

Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι πρώτοι περίπατοι στη φύση; Πώς βοηθούν το μικρό μας να αναπτύσσεται και πώς επιδρούν στη μεταξύ μας σχέση; Όσα πρέπει να ξέρετε για να εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο τις κοινές σας στιγμές.

Κεφάλαιο «βόλτα με το μωρό»

Εξερευνώντας την οικογένειά μας
Κάθε περίπατος είναι μια ολόκληρη εμπειρία χαράς και μάθησης για το μωρό σας. Μάθετε γιατί και πώς μπορείτε να τους αναβαθμίσετε ακόμη περισσότερο

Άραγε ποιος ήθελε πιο πολύ να ξεφύγει από τους τέσσερις τοίχους και να απολαύσει τις ανεβασμένες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες; Εσείς ή το μωρό σας; Ίσως θεωρείτε ότι η απάντηση είναι προφανής. Στο κάτω-κάτω, όσο γεμάτες από πρωτόγνωρες και μαγικές εμπειρίες και αν ήταν οι πρώτες εβδομάδες σας ως νέοι γονείς, σίγουρα η ανάγκη σας να βγείτε από το σπίτι και να χαρείτε μερικές χαλαρές στιγμές είναι μεγάλη. Όμως μην βιαστείτε να καταλήξετε σε συμπεράσματα: το μικρό σας λαχταράει αυτές τις πρώτες… αποδράσεις όσο κι εσείς – αν όχι περισσότερο.

Ανακάλυψη τώρα

Μπορεί να έχετε γεμίσει το δωμάτιό του με αισθητηριακά παιχνίδια, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τον πραγματικό κόσμο. Εκτός από τις εικόνες, που ίσως είναι ακόμη πολύ μικρό για να τις αντιληφθεί πλήρως, οι εξωτερικοί χώροι έχουν τις δικές τους ξεχωριστές μυρωδιές, ήχους και υφές. Καθένα από αυτά τα στοιχεία αποτελεί ένα πολύτιμο ερέθισμα, μέσα από το οποίο αρχίζει να ανακαλύπτει ένα ολόκληρο σύμπαν πληροφοριών.

Από το γάβγισμα ενός σκύλου («άκου, μας χαιρετάει!»), μέχρι το χρώμα μιας πεταλούδας ή το άρωμα ενός λουλουδιού, τα πάντα είναι ολοκαίνουργια για το μωρό σας. Και ελάχιστα πράγματα είναι τόσο απολαυστικά, όσο η εμπειρία του να κοιτάζετε κι εσείς τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.

Ώρα για bonding

Είστε μαζί του όλη μέρα στο σπίτι – και αυτό είναι υπέροχο, τόσο για εκείνο όσο και για εσάς. Όμως στις στιγμές της ξενοιασιάς είναι που μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά τη συναισθηματική σύνδεση μαζί του.

Στη διάρκεια της βόλτας, μακριά από τις έννοιες και την πίεση του σπιτιού, μπορείτε απλώς να χαρείτε τις αντιδράσεις του σε όλα όσα το περιτριγυρίζουν, να του μιλήσετε για τα πράγματα που του τραβούν την προσοχή (ακόμη και αν απέχει μήνες ολόκληρους από το να καταλαβαίνει ακριβώς τι του λέτε) και να βιώσετε την πιο όμορφη πλευρά του νέου σας ρόλου. Φυσικά, όλα αυτά γίνονται σαφώς ευκολότερα αν επιλέξετε ένα παιδικό καρότσι όπως το Stokke® Xplory® X που τοποθετεί το μωρό προς το μέρος σας – για να μπορείτε να κοιτάζεστε στα μάτια.

 

Healthy Habits

Οι οικογενειακοί περίπατοι κάνουν καλό στην υγεία – ιδίως στη βρεφική. Και ναι, το ίδιο ισχύει ακόμη και αν ζείτε και περπατάτε στο κέντρο της Αθήνας. Πρώτα από όλα, όταν το μικρό σας ξεπεράσει την ηλικία των έξι μηνών, η (πολύ περιορισμένη και ακόμη πιο προσεκτική) έκθεση στον ήλιο, θα το βοηθήσει να πάρει τη βιταμίνη D που χρειάζεται για την καλή υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού του. Μιλάμε το πολύ για 5-10 λεπτά, σε πρωινές η απογευματινές ώρες και πάντα με παιδικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ακόμη, όμως και πριν τους έξι μήνες, όταν το καρότσι του θα πρέπει να είναι πάντα προστατευμένο από σκίαστρο ή ομπρελίτσα, η επαφή με τον έξω κόσμο μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία του. Τα στοιχεία της Φύσης, άλλωστε, είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του – και ενδέχεται να το προστατεύσουν από την ανάπτυξη αλλεργιών αργότερα στη ζωή του.

Θέμα ψυχολογίας

Είτε το έχετε δοκιμάσει οι ίδιοι, είτε το έχετε δει να πιάνει σε άλλα παιδιά, το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζετε καλά πως μια βόλτα με το καρότσι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να καλμάρει ένα ανήσυχο βρέφος. Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο ήχος από τις ρόδες και το ελαφρύ κούνημα που αισθάνεται καθώς προχωράτε στον δρόμο, θα το νανουρίσει σε δευτερόλεπτα – ειδικά σε ένα καρότσι που του επιτρέπει να βλέπει το πρόσωπό σας και να αισθάνεται ασφαλές. Αλλά και να μην κοιμηθεί, οι συνεχείς περισπασμοί θα το κάνουν να ξεχάσει την γκρινιάρικη διάθεσή του για χάρη της εξερεύνησης.

Ταυτόχρονα, έχει φανεί ότι ο χρόνος που περνούν τα μωρά σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει τη λειτουργία του κιρκαδικού τους ρυθμού και επομένως την ποιότητα του ύπνου τους – άρα και τη διάθεσή τους. Και, φυσικά, αυξάνει τις πιθανότητες να απολαύσετε κι εσείς ένα ολόκληρο βράδυ ξεκούρασης.

Κοινωνικό από μηνών

Το αφήσαμε για το τέλος, όμως αυτό δεν μειώνει τη σημασία του. Ακόμη και στους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό σας όχι μόνο αναγνωρίζει τη φωνή σας, αλλά μπορεί να αντιληφθεί τα συναισθήματα που κρύβονται στον τόνο της, ενώ και οι παύσεις που κάνετε στον λόγο σας και οι εκφράσεις του προσώπου σας δεν του περνούν απαρατήρητες. Για την ακρίβεια, σύντομα θα το δείτε να αντιγράφει τις γκριμάτσες της μαμάς και του μπαμπά.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη βόλτα σας; Ενώ εκείνο βρίσκεται αναπαυτικά καθισμένο στο καροτσάκι του, σας ακούει (και σας βλέπει) να μιλάτε με άλλους γονείς, με εργαζόμενους που σας εξυπηρετούν, αλλά και ο ένας με τον άλλο. Αυτές οι μικρές αλληλεπιδράσεις γίνονται τα πρώτα μαθήματα κοινωνικοποίησης που παρακολουθεί στη ζωή του – και όσο περισσότερες είναι, τόσο πιο στέρεες είναι και οι βάσεις για τις κοινωνικές δεξιότητες που θα αναπτύξει στο μέλλον.

Το κάτι παραπάνω

Εύκολα tips που θα κάνουν ακόμη πιο απολαυστικές τις βόλτες με το μωρό – και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή του.

Το καρότσι των εξερευνητών

Όπως προαναφέραμε, ένα καρότσι με τη θέση στραμμένη προς το μέρος σας αποτελεί την ιδανική επιλογή στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, καθώς το βοηθά να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ απολαμβάνει την επαφή του με τη φύση. Ταυτόχρονα, επιτρέπει κι εσάς να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, έχοντας το μικρό σας διαρκώς στο οπτικό σας πεδίο – επομένως όλοι είστε ευχαριστημένοι. Αργότερα, όμως, όταν η περιέργειά του θα βρίσκεται πια στα ύψη, είναι προτιμότερο ένα καρότσι που του επιτρέπει να κοιτάζει μπροστά, βλέποντας περισσότερες εικόνες και νιώθοντας μεγαλύτερη… ανεξαρτησία.

Όχι, δεν χρειάζεται να αλλάζετε «όχημα» κάθε εξάμηνο: το Stokke® Xplory® X, το πρώτο παιδικό καρότσι που τοποθέτησε το μωρό προς το μέρος των γονιών το 2003, με στόχο την εμβάθυνση της συναισθηματικής σύνδεσης, είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε το κάθισμα – που μεγαλώνει μαζί με το παιδί, κατά την εμβληματική σχεδιαστική λογική του brand – να μπορεί να τοποθετηθεί και στις δυο πλευρές, για να προσαρμόζεται στις ανάγκες σας σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.

Ξαπλώστε κάτω, λοιπόν!

Δηλαδή, όχι εντελώς κάτω, αλλά σε ένα καθαρό κουβερτάκι, που θα δώσει στο παιδί την ευκαιρία να αγγίξει με τα χεράκια του το γρασίδι του πάρκου, να χαρεί την αγκαλιά σας και να αισθανθεί για πρώτη φορά ελεύθερο στη Φύση. Είπαμε: κανένα αισθητηριακό παιχνίδι δεν θα ξεπεράσει ποτέ τον πραγματικό κόσμο.

Το καρότσι που άλλαξε τα πάντα
Μια ευφυής ιδέα μάς επέτρεψε να απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο τις κοινές μας στιγμές, αυξάνοντας την επαφή και ενισχύοντας την ασφάλεια

Ναι, τους τελευταίους μήνες είστε διαρκώς άυπνοι – ενδεχομένως και αρκετά αγχωμένοι. Όμως έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα κομμάτια της καθημερινότητάς σας ως γονείς είναι πολύ (μα πολύ) ευκολότερα σε σχέση με μερικές μόλις δεκαετίες νωρίτερα; Όταν οι γονείς σας ήταν νεογέννητα, οι παππούδες σας δεν είχαν την πολυτέλεια να χρησιμοποιούν πάνες μιας χρήσης. Αν μεγαλώσατε στα ‘80s, είναι πιθανό ακόμη και εσείς οι ίδιοι να μην είχατε ως παιδιά ειδικό καθισματάκι αυτοκινήτου.

Κάθε δεκαετία έφερε και τις δικές της καινοτομίες, αυξάνοντας την ασφάλεια των παιδιών μας, διευκολύνοντάς μας καθώς ανακαλύπτουμε το νέο μας ρόλο και βοηθώντας μας να απολαύσουμε στο έπακρο τις κοινές μας στιγμές. Για παράδειγμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν μας περνά καν από το μυαλό πόσο διαφορετικοί ήταν οι πρώτοι περίπατοι με το μωρό πριν από είκοσι μόλις χρόνια.

Δυο δεκαετίες στο ύψος μας

Το 2003, η Stokke®, η παγκοσμίου φήμης νορβηγική εταιρεία παιδικών ειδών, εισήγαγε για πρώτη φορά μια ολοκαίνουργια προσέγγιση στα παιδικά καρότσια, τόσο απλή όσο και ευφυή, με το βλέμμα στραμμένο στην υποστήριξη της ανάπτυξης των παιδιών μας. Το καρότσι Stokke® Xplory® που προέκυψε μέσα από αυτή τη διαδικασία ήταν το πρώτο που τοποθέτησε το κάθισμα του μωρού ψηλά – και στραμμένο προς το μέρος των γονιών – επιτρέποντάς μας να κοιταζόμαστε.

Δυο δεκαετίες μετά, η ιδέα αποδεικνύεται καθημερινά εξίσου σωστή και επίκαιρη. Έχοντας το μωρό μονίμως στο οπτικό μας πεδίο, νιώθουμε πιο ασφαλείς και απολαμβάνουμε τις πρώτες μας βόλτες (τουλάχιστον) όσο κι εκείνο. Από την πλευρά του, το βρέφος αισθάνεται πιο ήρεμο βλέποντας τα πρόσωπά μας. Ακόμη και το ίδιο το κοίταγμα αποτελεί σημαντικό ερέθισμα για τη νοητική και την ψυχική του ανάπτυξη και βοηθά τους μεταξύ μας δεσμούς να βαθύνουν ακόμη περισσότερο.

Το καρότσι που μεγαλώνει μαζί με το μωρό

Τα παραπάνω θα ήταν αρκετά για να χαρακτηρίσουν οποιοδήποτε νέο προϊόν ως «καινοτόμο» ή ακόμη και «επαναστατικό». Όμως, αντλώντας από την κληρονομιά της εμβληματικής (και πολυβραβευμένης) καρέκλας Tripp Trapp® που εδώ και 50 χρόνια μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά, το Xplory® αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ένα υπόδειγμα εργονομίας, σχεδιασμού και πρακτικότητας, που συνέχισε να εξελίσσεται για δυο δεκαετίες, φτάνοντας στη σημερινή κομψή, πολυτελή και κυρίως πρακτική εκδοχή του. Και ακόμη δεν έχουμε αρχίσει να μιλάμε για την φανταστική επετειακή απόχρωση Cool Teal που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα είκοσι χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του.

Όλα ξεκινούν από τη θέση του μωρού. Τοποθετημένο ψηλά και στραμμένο προς τους γονείς στους πρώτους μήνες της ζωής του, το μικρό μας απολαμβάνει τα υψηλότερα επίπεδα άνεσης, με το κάθισμά του να μπορεί να τοποθετηθεί σε τρεις διαφορετικές κλίσεις: εντελώς οριζόντια, για τις ώρες που κοιμάται, σε μικρή ανάκλιση, όταν είναι ξύπνιο αλλά χαλαρώνει, και σχεδόν κάθετα, ώστε να χαίρεται τη βόλτα του στο έπακρο. Αργότερα, όταν η φυσική παιδική περιέργεια θα απαιτεί ακόμη περισσότερα ερεθίσματα, το κάθισμα του Stokke® Xplory® X μπορεί να γυρίσει προς τα εμπρός, καλύπτοντας και πάλι πλήρως τις ανάγκες του.

Καθώς μεγαλώνει, το υποπόδιο προσαρμόζεται στα μέτρα του, προσφέροντας ιδανικό στήριγμα στα ποδαράκια του, αλλά και τον ιδανικό συνδυασμό σταθερότητας και ελευθερίας κινήσεων. Ακόμη και η μαλακή επένδυση του καθίσματος αφαιρείται και αλλάζει για να εξασφαλίσουμε ότι το καρότσι του μωρού μας θα έχει τέλεια χαρακτηριστικά άνεσης, εργονομίας και ασφαλείας.

Εκτός του άνετου καθίσματος του Xplory® X, στο καρότσι της Stokke® μπορούμε να προσαρμόσουμε και το ειδικά σχεδιασμένο πορτ-μπεμπέ της εταιρείας, το οποίο κλειδώνει πανεύκολα και με ασφάλεια στον κομψό σκελετό. Το αναπαυτικό στρώμα που αναπνέει, η απαλή επένδυση και το ευρύχωρο, αλλά χουχουλιάρικο μέγεθός του δημιουργούν το πιο χαλαρωτικό περιβάλλον για το νεογέννητο – αλλά και για εμάς, που μπορούμε να κλειδώσουμε και να ξεκλειδώσουμε το πορτ-μπεμπέ με μια κίνηση, για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

Ανέμελες βόλτες για μικρούς και μεγάλους

Άλλη μια παράμετρος που μας αφορά όλους στην αναζήτηση του ιδανικού καροτσιού, είναι τα επίπεδα ασφάλειας που μας εξασφαλίζει. Έχοντας υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους, τόσο από την ίδια την εταιρεία, όσο και από ανεξάρτητους οργανισμούς και διαθέτοντας σκληρό περίβλημα για αυξημένη ασφάλεια (και πιο χουχουλιάρικη αίσθηση), το Stokke® Xplory® X πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές και μας βοηθά να χαλαρώνουμε πραγματικά στη διάρκεια της βόλτας. Η άνετη ζώνη πέντε σημείων, με μαλακή επένδυση που κρατά το μωρό στη θέση του και το σύστημα άμεσου φρεναρίσματος με το πάτημα ενός κουμπιού, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη σιγουριά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργονομικός σχεδιασμός δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες των μικρών μας – λαμβάνει υπόψη του και τις δικές μας, για πραγματικά ξένοιαστες διαδρομές. Το ύψος της θέσης ρυθμίζεται πανεύκολα σε διάφορα επίπεδα, ώστε να είμαστε δίπλα στο μωρό μας τόσο στη διάρκεια της βόλτας, όσο και όταν καθόμαστε στο τραπέζι ενός καφέ, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο μπορούμε να φροντίζουμε το μωρό μας ή να αλληλεπιδρούμε μαζί του, χωρίς να χρειάζεται να σκύβουμε συνεχώς. Διπλώνει και αποθηκεύεται πανεύκολα, με μια κίνηση, χωρά άνετα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, ενώ διαθέτει μεγάλο άνοιγμα ανάμεσα στις πίσω ρόδες, ώστε να περπατάμε ακόμη πιο άνετα. Μεγάλο συν και οι ρόδες 360° που διευκολύνουν κάθε μανούβρα και αφαιρούνται για εύκολο καθάρισμα.

Χρώμα με συνείδηση

Όπως καταλαβαίνετε, όσο εντυπωσιακό και αν είναι το διακριτικά πολυτελές design του Stokke® Xplory® X, λειτουργεί ως επιστέγασμα σε μια σειρά από κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα απόχρωση Cool Teal δεν είναι άξια αναφοράς, τόσο για αισθητικούς όσο και για… περιβαλλοντικούς λόγους, αφού όλα τα κύρια υφάσματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία αποτελούνται από 100% ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Το αποτέλεσμα είναι ένα υψηλής ποιότητας, όμορφο και εξαιρετικά απαλό κάλυμμα, με ηλιοπροστασία UPF 50+ και αδιάβροχο φινίρισμα, χωρίς PFC.

Με λίγα λόγια, κάθε του λεπτομέρεια είναι σχεδιασμένη ώστε να ενισχύει τους οικογενειακούς μας δεσμούς, να κάνει κάθε «περιπέτεια» εύκολη υπόθεση και να φροντίζει όλα εκείνα που έχουν σημασία για το παρόν και το μέλλον του μωρού μας.

Ανακαλύψτε το Stokke® Xplory® X.