Τα παιδιά που πιάνουν ένα βιβλίο μόνο και μόνο επειδή τους ευχαριστεί τείνουν να εξελίσσονται σε πιο ευτυχισμένους και έξυπνους εφήβους, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακάλυψαν ότι το διάβασμα για 12 ώρες την εβδομάδα είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των νέων εγκεφάλων.

Η ομάδα εντόπισε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του ψυχαγωγικού διαβάσματος και των επιδόσεων στη μνήμη, την ομιλία, τη λεκτική μάθηση και τα γενικά ακαδημαϊκά τεστ.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πρέπει να διαβάζει και το καλοκαίρι;

Επιπλέον, οι μικροί αναγνώστες είχαν καλύτερη ψυχική υγεία, καθώς εμφάνιζαν μικρότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Παρουσίασαν, επίσης, μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα και παραβίαση κανόνων. 

Παράλληλα, τα παιδιά αυτά κοιμόντουσαν περισσότερο και περνούσαν λιγότερο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους 10.000 έφηβους συμμετέχοντες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine, δεν είχαν συνδέσει το διάβασμα με τη διασκέδαση. Το υπόλοιπο 52% πέρασε από τρία έως 10 χρόνια διαβάζοντας για προσωπική ευχαρίστηση.

Το διάβασμα μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο μεγαλύτερο

Ένα βασικό εύρημα ήταν ότι οι συμμετέχοντες που άρχισαν να διαβάζουν για ευχαρίστηση σε νεαρή ηλικία, είχαν μεγαλύτερη συνολική εγκεφαλική επιφάνεια και όγκο. Αυτό περιελάμβανε περιοχές ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία. 

Δώδεκα ώρες την εβδομάδα προσδιορίστηκε ως ο ιδανικός χρόνος ανάγνωσης. Πέραν αυτού, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν πρόσθετα οφέλη.

Το διάβασμα δεν είναι απλώς μια ευχάριστη εμπειρία. Εμπνέει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα, αυξάνει την ενσυναίσθηση και μειώνει το άγχος.

«Βρήκαμε σημαντικές ενδείξεις ότι το διάβασμα συνδέεται με σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες στα παιδιά, βελτιώνοντας τη νόηση, την ψυχική υγεία και τη δομή του εγκεφάλου τους, που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για τη μελλοντική μάθηση και την ευημερία», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Ενθαρρύνουμε τους γονείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να ξυπνήσουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά τους από μικρή ηλικία. Έτσι θα υιοθετήσουν μακροπρόθεσμες αναγνωστικές συνήθειες, που μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικές και στην ενήλικη ζωή», καταλήγουν.