Όσο κι αν προσπαθείτε να επικεντρωθείτε στο τώρα και το συναρπαστικό καλοκαίρι που σας περιμένει, ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού σας (και στο μυαλό πολλών άλλων μαμάδων αυτή την εποχή του χρόνου) έχετε το παιδί σας που θα πάει νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό αυτό το φθινόπωρο.

«Πόσο γρήγορα μεγάλωσε;»… Μην αφήνετε τα γλυκόπικρα συναισθήματα της υπερηφάνιας και της νοσταλγίας να σας κλέψουν το παρόν.

Καθώς βρίσκεστε σε αυτό το συναισθηματικό ταξίδι, σιγουρευτείτε ότι απολαμβάνετε όλες τις ξεχωριστές καλοκαιρινές στιγμές – μικρές ή μεγάλες – που θα έρθουν πριν από τη μεγάλη ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Μουσικά παιχνίδια που τονώνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να έρθετε πιο κοντά με το παιδί και να το προετοιμάσετε για τα πρώτα του σχολικά βήματα:

Ραντεβού για παιχνίδι

Τα playdates παρέχουν στο παιδί σας την ευκαιρία να αρχίσει να αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και να παρατηρεί και να κατανοεί τη συνείδηση των άλλων. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν με άλλα παιδιά, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής όπως η επικοινωνία, η υπομονή και να προωθήσουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

Η κοινωνικοποίηση θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την ανθεκτικότητα του παιδιού στο να χειρίζεται καταστάσεις ανεξάρτητα. Αυτή η δεξιότητα θα του χρειαστεί τώρα που θα είναι σε έναν χώρο με πολλά παιδιά και χωρίς την επίβλεψή σας.

Αν γνωρίζετε κάποιο άλλο παιδί που θα πάει στο ίδιο νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό με το δικό σας, θα ήταν ιδανικό, καθώς τα οικεία πρόσωπα διευκολύνουν τη μετάβαση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά… αλλά και για τους γονείς.

Ημέρα του παιδιού

Ανεξάρτητα από τα καλοκαιρινά σας σχέδια, το αν θα δουλεύετε, αν το παιδί θα είναι σε κατασκήνωση, ή αν έχετε ατελείωτες δουλειές, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώστε μια μέρα αποκλειστικά στο παιδί σας.

Πιάστε το απροετοίμαστο – σε ποιο παιδί δεν αρέσουν οι εκπλήξεις; Αφήστε τις υποχρεώσεις για λίγο στην άκρη και απλά περάστε μια μέρα μαζί, κάνοντας ό,τι σας γεμίζει. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο αυθορμητισμός γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί.

Ώρα για πικνίκ

Πηγαίνετε στο κοντινό πάρκο (ή ακόμα και στην αυλή σας) και κάντε ένα ωραίο πικνίκ. Φέρτε παιχνίδια, νόστιμα σνακ  ή ό,τι άλλο ξέρετε ότι θα αρέσει στο παιδί σας

Είναι εύκολο να μπείτε σε μια ρουτίνα με τα γεύματα. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο μια κουβέρτα μπορεί να το ενθουσιάσει. Ποιος ξέρει – μπορεί να θελήσει να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το φαγητό ή ακόμη και να δοκιμάσει νέα φαγητά.

Συζήτηση για «μεγάλους»

Αν αυτή είναι η πρώτη εμπειρία του παιδιού σας σε σχολικό περιβάλλον, είναι μάλλον καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι έχει μια γενική εικόνα του τι πρόκειται να συναντήσει.

Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που μπορεί να έχει το παιδί σας και προσπαθήστε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό για να τις απαντήσετε με φυσικό τρόπο: Πόσα παιδιά θα είναι στην τάξη του; Τι θα μαθαίνει; Πώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα; Τι θα τρώει;

Το να φέρνετε αυτά τα στοιχεία τυχαία στη συζήτηση ή στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει προετοιμασμένο και ενθουσιασμένο για τα όσα θα επακολουθήσουν.