Το να αποφασίζετε τι να τρώτε κάθε μέρα μπορεί να είναι κουραστικό. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να πάρετε αυτή την απόφαση για όλους στην οικογένεια… Τους οποίους ρωτάτε τι θέλουν να φάνε και πάντα παίρνετε την ίδια απάντηση: «δεν ξέρω», «ό,τι θες» ή «δεν έχω πρόβλημα».

Κι όμως, αν φτιάξετε κάτι που δεν τους αρέσει έχουν πρόβλημα. Αφήστε που ο καθένας έχει άλλα γούστα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ εύκολο να μπείτε σε μια ρουτίνα και να τρώτε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα.

Ειδικά τα μικρότερα παιδιά, είναι τόσο επιλεκτικά που θα είναι θαύμα αν βρείτε 2-3 φαγητά που να τους αρέσουν και να μην είναι πίτσα ή παγωτό.

Διαβάστε επίσης: Fast food: Πώς βλάπτει την υγεία των παιδιών;

Όμως, εφόσον καλύπτετε τις θρεπτικές ανάγκες της οικογένειας σε κάθε γεύμα, ποιος νοιάζεται αν τρώτε τις ίδιες τροφές σε επανάληψη; Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα υγείας του εντέρου, αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα… Ναι, ακόμη και αν πρόκειται για υγιεινές τροφές.

Ποικιλία στη διατροφή για υγιές έντερο

Η διατροφική υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με την καταμέτρηση των θρεπτικών συστατικών. Αφορά και τη «διατροφή» των δεκάδων χιλιάδων μικροβίων στο έντερό μας. Πόσο ποικιλόμορφη πρέπει να είναι λοιπόν η διατροφή σας;

Το μεγαλύτερο ρόλο για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου παίζει η ποικιλία των φυτικών ινών στη διατροφή σας. Αν τρώτε συνέχεια, για παράδειγμα, την ίδια σαλάτα με λάχανο, δεν θα έχετε την ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου που θα είχατε αν τρώγατε διαφορετικό τύπο σαλάτας κάθε μέρα.

Δηλαδή, όσο περισσότερες φυτικές τροφές τόσο το καλύτερο για το έντερό σας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά αν απαριθμήσετε όλους τους διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών που υπάρχουν, θα δείτε ότι είναι ένας διαχειρίσιμος στόχος.

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα όσπρια, η σόγια και τα βότανα είναι όλοι απλοί και νόστιμοι τρόποι για να το πετύχετε.