Η επικοινωνία, τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων, παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ενίσχυση του δεσμού που έχει το παιδί με τους γονείς του.

Ο σκοπός της οικογένειας είναι να λειτουργεί ως καταφύγιο ασφάλειας. Ωστόσο, τα παιδιά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές παρηγοριάς.

Ίσως και να αποτραβηχτούν από τους γονείς τους λόγω του φόβου μήπως κριθούν ή των συχνών διαφωνιών.

Διαβάστε επίσης: Παιδί και δουλειές του σπιτιού: Το αναπάντεχο μυστικό της ευτυχίας και της επιτυχίας

Αν και είναι ωφέλιμο για το παιδί σας να βρίσκει διεξόδους έκφρασης, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ σας μπορεί να έχουν επιζήμιες συνέπειες, όπως:

  • Αποφυγή των συζητήσεων για ευαίσθητα θέματα
  • Υποβάθμιση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας
  • Αυτοαμφισβήτηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Γι’ αυτό η δημιουργία ενός ανοιχτού περιβάλλοντος όπου η επικοινωνία μπορεί να ευδοκιμήσει, αποτελεί τη βάση για υγιείς και ανθεκτικές σχέσεις γονέωνπαιδιών.

Δείξτε εμπιστοσύνη και υπομονή, ακόμη και όταν μπορεί να μην το θέλετε

Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Developmental Psychology, διαπίστωσε ότι τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν ανησυχία για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι ήδη από την προσχολική ηλικία.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι ήταν πιο πιθανό να αποκαλύψουν πληροφορίες, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, σε πιο υποστηρικτικά περιβάλλοντα.

Όπως είναι φυσικό, το να επενδύετε συναισθηματικά στα παιδιά σας μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε συγκρούσεις. Μπορεί να διαφωνείτε ως προς το πώς θέλετε να συμπεριφέρονται, επειδή πιθανότατα είναι πολύ διαφορετικό από το πώς θέλουν αυτά να συμπεριφέρονται.

Προς το συμφέρον της προώθησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας, οι γονείς πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη και υπομονή, συγκρατώντας τους εαυτούς τους από παρορμητικές αντιδράσεις ή παρεμβατικές ενέργειες (όπου αυτές δεν απαιτούνται).

Η αυτοσυγκράτηση προάγει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης. Έτσι, το παιδί νιώθει ότι μπορεί να μοιραστεί μαζί σας ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες και να σας επιτρέψει να το καθοδηγήσετε αποτελεσματικά μακριά από τον κίνδυνο για να διασφαλίσετε την ευημερία του.