Η πειθαρχία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι φυσικό μέσα στο χάος της γονεϊκότητας το καθετί που κάνετε να μην είναι πάντα μελετημένο μέχρι τέλους.

Μέσα σε μια καταιγίδα αιφνιδιαστικών κρίσεων και επιθυμίας ανάκτησης του ελέγχου μιας δύσκολης κατάστασης, μπορεί να πάρετε αναποτελεσματικές αποφάσεις που μπερδεύουν και αγχώνουν τα παιδιά.

Όταν δεν τηρείτε αυτά που λέτε, νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια και τείνουν να είναι πιο επιρρεπή σε ανάρμοστη συμπεριφορά. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τον συναισθηματικό δεσμό σας.

Διαβάστε επίσης: «Θετική πειθαρχία»: Η μόνη μορφή πειθαρχίας που λειτουργεί

Στην πραγματικότητα, οι κανόνες βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοέλεγχο, να μάθουν να σέβονται τα συναισθήματα των άλλων και παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας. Κι όμως, το παιδί σας νιώθει πιο ασφαλές γνωρίζοντας ότι κάποιος μεγαλύτερος διευθύνει την κατάσταση, παρόλο που επιζητά περισσότερη ανεξαρτησία.

Σταθερότητα και συνέπεια

Η πιο σημαντική πτυχή της πειθαρχίας είναι η τήρηση των κανόνων και των επιπτώσεων. Όταν οι κανόνες και οι προσδοκίες αλλάζουν συνεχώς, τα παιδιά μπορεί να αγωνιούν ακόμη και όταν συμπεριφέρονται σωστά. 

Όταν αναβάλλετε την επιβολή πειθαρχίας, το παιδί έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει… Τουλάχιστον μέχρι να θυμώσετε και να ξεσπάσετε. Αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στο παιδί που δεν καταλαβαίνει γιατί του φωνάζετε τώρα για κάτι που του έχετε επιτρέψει παλαιότερα,

Ο συνδυασμός σύγχυσης και φόβου γίνεται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του άγχους. Αντίθετα, η σαφήνεια σε ένα θετικό ασφαλές περιβάλλον επιτρέπει στα παιδιά να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, να μάθουν από αυτά και να αναπτυχθούν.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμο κάθε πειθαρχική αλληλεπίδραση να τελειώνει με μια νότα αισιοδοξίας, ώστε να μπορέσουν όλοι να προχωρήσουν παρακάτω. Και μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε λίγη από αυτή τη θετικότητα και την αισιοδοξία στον εαυτό σας.

Οι συνήθειες είναι δύσκολο να σπάσουν, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους. Όμως ο προβληματισμός σχετικά με το γιατί επιστρέφετε σε ανεπιθύμητες συνήθειες και συμπεριφορές, σας δίνει την ευκαιρία να χειριστείτε καλύτερα μια παρόμοια κατάσταση την επόμενη φορά.